MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

«Здійснення таких крайніх мір не відповідає вимогам діючого законодавства України»

30.07.2015   
Сергій Григор’єв

Навіть очільник харківської міліції визнав, що участь правоохоронців у заходах «з примусової мобілізації» є неправомірною.

Начальник ГУМВС України в Харківській області генерал-майор міліції Анатолій Дмитрієв, вочевидь, відреагувавши на численні скарги громадян, звернення правозахисників та журналістські повідомлення, написав на своїй сторінці у Facebook:

«Зараз у Харкові, як і по всій країні, згідно з Указом Президента України, проводиться чергова хвиля мобілізації населення. Працівники міліції під час мобілізаційного процесу діють виключно в рамках чинного законодавства та своїх службових повноважень. Так, виконуючи вимоги Закону України «Про часткову мобілізацію», працівники міліції беруть участь у врученні повісток військовозобов’язаним в складі комісій разом з представниками військових комісаріатів та райдержадміністрацій, вживають заходи щодо встановлення місцезнаходження осіб, які ухиляються від отримання повісток, проводять профілактичну роботу серед населення.

Але вони жодним чином не виконують будь-яких дій примусового характеру по відношенню до громадян, що підлягають мобілізації.

Здійснення таких крайніх мір не відповідає вимогам діючого законодавства України. Міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков також неодноразово наголошував на неприпустимості порушень свобод громадян під час проведення мобілізації…

Я своїм особистим розпорядженням заборонив працівникам харківської міліції брати участь у будь-яких заходах з примусової мобілізації жителів нашого міста та області. Це питання знаходиться під моїм особистим постійним контролем.

Якщо ви маєте інформацію про участь правоохоронців у таких заходах, прошу негайно її повідомляти по телефону «гарячої лінії» ГУМВС 70-59-333, який працює цілодобово, або за телефоном 102, або іншим зручним для вас способом до будь-якого органу міліції. На кожний такий факт з мого боку буде жорстка та негайна реакція».

Нарешті від міліції з’явилася хоч якась реакція щодо ганебної практики незаконних затримань та позбавлення волі людей, яким не пощастило зустрітися з групами «мобілізаціонерів» з числа працівників військкоматів та органів внутрішніх справ.

Однак реакція ця є поки що якоюсь половинчастою: керівництво харківської міліції відхрестилося від таких дій і наголосило, що забороняє правоохоронцям «брати участь у будь-яких заходах з примусової мобілізації жителів нашого міста та області». Але при цьому нічого не говориться про те, чи будуть покарані особи, що фактично вчинили кримінальні правопорушення за статтями 146 (Незаконне позбавлення волі або викрадення людини) та 371 (Завідомо незаконні затримання, привід, домашній арешт або тримання під вартою) Кримінального кодексу України.

 Поділитися