MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Свободу Юрію Гукову!

04.08.2015   
медіа группа ХПГ
Правозахисники проводять 4 серпня, у вівторок, о 12.00 одногодинний пікет Генеральної прокуратури. Пропонуємоо підтримати Юрія Гукова! ХПГ вважає, що кваліфікація дій Гукова є некоректною, і його має бути звільнено.

Юрій Олександрович Гуков – журналіст, громадський діяч, правозахисник. У 1993 році закінчив факультет звукорежисури Санкт-Петербурзького державного інституту телебачення і кіно.

Був власним кореспондентом багатьох національних і луганських видань – «Київський телеграф», «ХХ1 століття», «Луганчани», «Тиждень», «Вечерний Луганск», «Молодогвардеец», «Прес-шанс» та ін. Кілька років був спеціальним кореспондентом популярного тижневика «Дзеркало тижня» в Луганській і Донецькій областях. З 2002 року був головним редактором опозиційного інформаційно-політичного тижневика «Взгляд» і керівником медіа-проекту «Креатив». Керівник громадської організації «Суспільні екологічні ініціативи».

На парламентських виборах 2012 року був головою окружної комісії ІО № 108 (Красний Луч).

Активний учасник Київського Євромайдану.

На початку травня 2014 року, щоб не допустити насильницького захоплення території України терористичними організаціями, залишив журналістську роботу й пішов добровольцем в батальйон «Айдар», був одним з перших п’яти засновників батальйону. Пробув в «Айдарі» три місяці і був змушений його покинути через конфлікт з комбатом Сергієм Мельничуком. Юрій був одним з перших, хто публічно висловлювався проти незаконних дій комбата. Гуков публічно і відкрито говорив про відсутність дисципліни і належного документообігу, мародерство, катування полонених у батальйоні. Він намагався перешкоджати катуванням полоненого сепаратиста, викликав йому «Швидку допомогу». «Швидку» до побитого не пропустили, а самого Гукова заарештували і помістили в підвал. Полонений від катувань помер, а Гукова пізніше звільнили після втручання правозахисників й секретаря РНБО Андрія Парубія.

З 1 вересня 2014 року Юрій Гуков працює журналістом у Харківській правозахисній групі (ХПГ). Він створив і вів відеоархів ХПГ, активно висвітлював події на Донбасі, готував аналітичні статті про ситуацію на територіях так званих ДНР і ЛНР.

Гуков входив до складу міжнародної правозахисної українсько-німецько-російської місії для моніторингу дотримання прав людини на звільнених і окупованих територіях України. (див. Отчет о правозащитной миссии в Мариуполь и Волноваху).

Він постійно відвідував «гарячі точки» на території Донбасу з метою попередження порушень прав людини на окупованих і звільнених територіях, на волонтерських засадах займався обміном і вивезенням полонених і поранених бійців – учасників АТО з окупованих територій т.зв. «ЛНР» і «ДНР».

Так, 20 лютого 2015 р. Юрій особисто вивіз важко пораненого бійця ВСУ Василя Беленя з території т.зв. «ЛНР» https://youtube.com/watch?v=Qp_5uggPDx8

Останнім часом Юрій брав активну участь у переговорах з питання звільнення журналістки Марії Варфоломєєвої, яка знаходиться в полоні ЛНР вже більше 8 місяців: http://m.antikor.com.ua/articles/34488-pomatrosili_i_brosili._kak_rossija_otplatila_za_pomoshchj_krymskim_separatistam?mobileversion=true

Юрій Гуков – батько трьох дітей 12, 7 і 4 років. Їхня мати Анна Самелюк була розстріляна 23 травня 2015 р. сепаратистами.

23 червня 2015 року Гуков затриманий у Харкові, коли приніс заяву про злочин – вбивство дружини. Він звинувачується в розбої (ч. 3 ст. 187 КК України) та перебуває в Криворізькому СІЗО, ведеться слідство.

Ця справа відповідає епізоду №3 у відомому списку «65 злочинів «Айдара», підготовленому Геннадієм Москалем. 4 червня 2014 року за усним наказом комбата «Айдара» Гукову з декількома бійцями було доручено затримати і доставити сепаратиста С. з смт Троїцьке. Побачивши доньку, почувши крики дружини, Гуков не став силою затримувати С. і пішов разом із бійцями. Один з них прихопив ноутбук та мобільний телефон, про що Гуков дізнався вже після того, як вони поїхали. С. викликав міліцію, Гукова і його товаришів було затримано, а ноутбук і телефон тоді ж були повернуті власнику. Через 9 місяців потерпілий С. написав заяву про злочин.

25 червня 2015 р. сумнозвісна суддя Печерського суду О. Царевич за 3 хвилини телеконференції обрала Юрію Гукову запобіжний захід у вигляді утримання під вартою в СІЗО. Справа знаходиться у веденні ГПУ, але розслідування було доручено військовій прокуратурі Кривого Рогу. Термін перебування під вартою спливає 7 серпня, проте розгляд апеляційної скарги 5 разів переносили внаслідок різних «трюків» обвинувачення. 4 серпня в Кривому Розі суд подовжив термін тримання Ю. Гукова під вартою до 15 серпня.

Правозахисники проводять 4 серпня, у вівторок, о 12.00 одногодинний пікет Генеральної прокуратури. Пропонуємоо підтримати Юрія Гукова! ХПГ вважає, що кваліфікація дій Гукова є некоректною, і його має бути звільнено.

Крім того, 5 серпня о 13-й годині ХПГ буде проводити прес-конференцію в ІА «Інтерфакс-Україна» на ту ж тему, і ширше, про кримінальне переслідування добровольців. Запрошуємо журналістів на цю прес-конференцію.

 Поділитися