MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тисячі ромів втекли від «ДНР» та «ЛНР». Але мають проблеми в Україні

09.08.2015   
Юрій Нужний
В Україні наразі близько дев’яти тисяч ромських переселенців з Донбасу. Ромські родини, які перебувають у зоні бойових дій чи переселяються звідти, часто потерпають не лише від відсутності документів, бідності, але й від упереджень.

В Україні наразі близько дев’яти тисяч ромських переселенців з Донбасу.

Про це в ефірі «Громадської хвилі» нещодавно розповіла директорка ромської програмної ініціативи Міжнародного Фонду «Відродження» Ольга Жмурко.

За її словами, ромські родини, які перебувають у зоні бойових дій чи переселяються звідти, часто потерпають не лише від відсутності документів, бідності, але й від упереджень, навіть нападів.

«Ромська спільнота сьогодні є вразливою. Те становище, в якому вона опиняється сьогодні, ми називаємо множинною дискримінацією. Роми нерідко потерпають від упередженого ставлення правоохоронних органів. Ромів частіше зупиняють на вулиці з метою необґрунтованої перевірки документів», – зазначила О. Жмурко. 

Але в ромської спільноти існують проблеми з оформленням паспортних документів: «В більшості роми – це люди з низьким соціальним статусом, які не мають стабільних джерел доходів, тому часто вони дійсно мають проблеми з доступом до отримання паспорта», – додала експерт.

На думку Ольги Жмурко, слід інвестувати в соціальний капітал – в людей, в освіту. Адже самою лише гуманітарною допомогою переселенцям не допомогти. Тому Фонд підтримує освітні заходи для ромської молоді, інші ініціативи. Зараз проходить відбір майбутніх правників, медиків, педагогів ромської національності. Завдяки Ромському освітньому фонду є можливість підтримати навчання у вишах для ромської молоді, яка хоче розвивати себе, громаду й країну.

 Поділитися