MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Президенте, захисти журналістів!

03.09.2015   
Георгій Кобзар
Українські медіаорганізації направили Президенту України Петру Порошенку звернення щодо неприпустимості продовження практики безкарності у злочинах проти журналістів після зміни влади в Україні.

Українські медіаорганізації направили Президенту України Петру Порошенку звернення щодо неприпустимості продовження практики безкарності у злочинах проти журналістів після зміни влади  в Україні.

Як повідомляє «Телекритика», у своєму зверненні автори нагадують, що 16 вересня 2015 року минає 15 років з дня зникнення журналіста Георгія Гонгадзе: «Ми звертаємося до Вас з проханням зробити все для покарання замовників та усіх причетних до вбивства Гонгадзе, в тому числі і правоохоронців, які недбало або навмисно затягували справу. Крапка у справі Гонгадзе має стати державною гарантією на свободу слова і вираження поглядів для всіх українських журналістів».

Водночас медіаорганізації констатують, що у 2015 році ситуація з розслідуванням злочинів проти журналістів не поліпшилася. Загальна кількість порушень свободи слова у 2014 році становила 995 випадків, що вдвічі перевищує показники 2013 року (496 випадків), і втричі – 2012-го (324 випадки).

Між тим, згідно з даними ГПУ, за 6 місяців 2015 року лише 3 справи по ст. 171 Кримінального кодексу України було розслідувано і дійшло до суду. Це серйозна проблема, яка потребує детального обговорення з Президентом та усіма гілками влади – законодавчою, виконавчою, судовою і, звісно, «четвертою» владою, якою є преса.

Автори звернення пропонують  провести 16 вересня в Адміністрації Президента робочу нараду за участі представників медіаорганізацій та рухів, парламентського Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики, а також очільників силових відомств і суддівського корпусу.  У фокусі обговорення повинні бути  аналіз ситуації і вироблення спільних кроків для подолання безкарності.

«Відтерміновувати нікуди – незважаючи на зміну влади, ситуація із перешкоджанням журналістській діяльності в Україні не покращується, збільшується кількість злочинів проти журналістів», – наголошують медіаексперти.

Звернення підписали Національна спілка журналістів України, Незалежна медіа-профспілка, ГО  «Телекритика», ГО «Центр UA»,  Інститут Масової Інформації.

 Поділитися