MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Юристи ХПГ провели консультації у Лозовій

16.09.2015   
Яніна Смелянська
Одне із наболілих питань серед вимушених переселенців у місті Лозова - отримання свідоцтв про народження, смерть, шлюб на підконтрольній Україні території в умовах того, що людина народилася або померла на окупованій частині країни.

12 вересня співробітники Харківської правозахисної групи провели ряд юридичних консультацій для внутрішньо переміщених з територій проведення АТО громадян в рамках проекту Датської ради з питань біженців «Юридична підтримка ВПЛ і потерпілому від конфлікту населенню в Україні» в одному з віддалених районів Харківської області - місті Лозова. У загальній складності юристи Харківської правозахисної групи вже відвідали з консультаціями 11 населених пунктів Донецької та Харківської областей, в яких юридичну допомогу отримали більше 1100 внутрішньо переміщених осіб.

В рамках проекту юристи Харківської правозахисної групи планують до кінця року відвідати всі населені пункти у Харківській та Донецькій областях, в яких сконцентровано максимальна кількість людей, які вимушені були покинути рідні домівки в результаті військового конфлікту на Донбасі в більш безпечні міста України. Цього разу прийом здійснювали юристи ХПГ Володимир Глущенко та Наталя Охотнікова.

Тетяна Володимирівна Карпенко, начальник Управління праці та соціального захисту населення міста Лозова люб’язно надала приміщення для проведення прийому юристами ХПГ і забезпечила інформування людей.

В цілому за юридичною допомогою до юристів звернулися більше ста вимушених переселенців. Так як основна маса звернень надходила від людей, які з причини збройного конфлікту на Донбасі змушені були покинути свої будинки, то і категорія найбільш актуальних питань мала певну тематику: зруйноване житло на окупованій території, труднощі з працевлаштуванням, оформлення пенсій та інших соціальних виплат, оформлення документів.

Одне з наболілих питань - отримання свідоцтв про народження, смерть, шлюб на підконтрольній України території в умовах того, що людина народилася або померла в окупованій частині країни.

Булатова Валентина Василівна, пенсіонерка, приїхала в Лозову трохи більше півроку тому з постійно обстрілюваної терористами Макіївки Донецької області. Сама Валентина Василівна паралізована. З Макіївки її вивозила дочка вже в період сильних обстрілів. Вивезти чоловіка Валентина Василівна не встигла. Серце літнього чоловіка не витримало постійних стресів від безперервних обстрілів і зупинилося. Коли дочка приїхала за батьком, то знайшла його вже мертвим. Вивезти тіло, щоб поховати рідну людину на звільненій території вже не було на той момент можливим. Урядом України була введена пропускна система проїзду між звільненою і захопленою територіями, тому ховали чоловіка Валентини Василівни в захопленій Макіївці. Свідоцтво про смерть і медичну довідку про причину смерті чоловіка жінка також отримувала в окупованій Макіївці. Але, як відомо, будь-який документ, оформлений на «тієї» території не має юридичної сили в Україні. У зв’язку з цим у Валентини Василівни виник цілий ряд важливих, складно вирішуваних питань - неможливість отримати грошову компенсацію на поховання померлого родича, неможливість переоформлення пенсії чоловіка і т.і.

Юрист Харківської правозахисної групи Володимир Глущенко роз’яснив Валентині Василівні її права в сформованих обставинах і дав покрокові рекомендації, виконавши які можливо позитивне вирішення ситуації:

- Можу точно сказати, що рішення всіх питань Валентини Василівни можливо тільки при наявності свідоцтва про смерть чоловіка. Як відомо, всі реєстри на окупованій території були відключені ще в червні 2014 року, а значить документ, отриманий в РАГСі або нотаріусі самопроголошеної ЛНР або ДНР, не матиме юридичної сили на території України, навіть якщо бланк документа відповідає вимогам України.

Отримати документ, у даному випадку свідоцтво про смерть, українського зразка в будь-якому РАГСі на звільненій території можливо лише за наявності медичної довідки про причину смерті людини. При наявності цієї довідки у видачі свідоцтва про смерть співробітники РАГСу відмовити не мають права. При цьому, варто зазначити, що те, якого зразка довідка про причину смерті (ДНР, ЛНР або України) не має значення. Головне, щоб на ній не стояла печатка ЛНР. Це медичний документ, який незаперечно є доказом факту смерті людини. Тобто перше, що повинна в цій ситуації зробити жінка це письмово звернутися в РАГС з проханням про видачу свідоцтва про смерть чоловіка на підставі довідки про причину смерті. Якщо буде відмова, вона також повинна бути надана РАГСом в письмовій формі, тільки письмова відмова може стати приводом для початку судового провадження.

Після того, як свідоцтво про смерть буде на руках, необхідно також письмово звернутися до управління пенсійного фонду України (за місцем реєстрації ВПЛ) з проханням про видачу грошової компенсації на поховання померлого родича. Далі, також у пенсійному фонді слід піднімати питання про переоформлення пенсії померлого чоловіка.

У ході юридичних консультацій стало зрозуміло, що питання працевлаштування в маленькій провінційній Лозовій при слабо розвинутій інфраструктурі, особливо актуальне. Дуже часто самі роботодавці зводять бар’єр непідступності по відношенню до переселенців. Не рідко, за словами людей, складаються ситуацію, що як тільки роботодавець дізнається про те, що людина прибула до міста з окупованої території, то відразу ж відмовляє в наданні робочого місця. Юристи ХПГ надали компетентні роз’яснення щодо питань працевлаштування вимушених переселенців. 

Харківська правозахисна група в рамках реалізації проекту Датської ради з питань біженців «Юридична підтримка ВПЛ і потерпілому від конфлікту населенню в Україні» планує продовжити виїзні консультації в Донецькій і Харківській областях.

 Поділитися