MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Людмила Алексєєва - лауреат премії імені Вацлава Гавела

29.09.2015   

Лауреатом премії Вацлава Гавела за внесок у справу захисту прав людини стала російська правозахисниця Людмила Алексєєва. Премію вручила глава ПАРЄ Анн Брассер у понеділок, 28 вересня, на засіданні Парламентської асамблеї Ради Європи.

Анн Брассер заявила, що Алексєєва стала «символом боротьби за права людини в Росії».

88-річна Людмила Алексєєва відома критикою режиму російського президента Володимира Путіна. Її критика передусім стосується російських законів, спрямованих на обмеження чи заборону діяльності неурядових і громадських правозахисних організацій.

«...Я не очень верю в быстрое улучшение общественного климата в моей стране, но долгосрочный прогноз у меня оптимистичный. Россия европейская страна. <...> Поэтому мы обязательно станем демократической страной и правовым государством. Я верю в это всем своим сердцем», - цитує РБК слова Людмили Алексєєвої з виступу на церемонії вручення Премія Вацлава Гавела за захист прав людини вручається щороку Радою Європи у співпраці з Бібліотекою Вацлава Гавела і правозахисним Фондом «Хартія 77».

В інтерв’ю кореспонденту Радіо Свобода Алексєєва заявила, що, незважаючи на отримані нею численні нагороди, вона найбільше пишається двома: премією імені Сахарова і премією імені Вацлава Гавела. 

Цього року до короткого списку премії Гавела увійшли також «Рух за права жінок в Афганістані» та «Молодіжна правозахисна ініціатива» (Youth Initiative for Human Rights).

 Ольга Гончарова

28.09.2015

 Поділитися