MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У День визволення України від фашистів у Росії почалися утиски українців

29.10.2015   
Сергій Григор’єв
Чому всі ці відверто антиукраїнські заходи російська влада вирішила запровадити саме 28 жовтня – у День визволення України від німецько-фашистських загарбників? – Залишається загадкою.

Від усіх громадян України, які перебувають на території Росії, вимагають терміново з’явитися в підрозділи міграційної служби. Таке розпорядження з’явилося на офіційному сайті Федеральної міграційної служби Росії.

«В 2015 году, исходя из гуманитарных соображений, миграционная служба неоднократно продлевала всем категориям граждан Украины срок временного пребывания в России. Последний срок продления заканчивается 31 октября 2015 года».

Вочевидь, відтепер «гуманітарні міркування» щодо громадян України, які перебувають на території Російської Федерації, закінчилися, тому останнім «пропонується» в термін з 1 по 30 листопада звернутися до підрозділів ФМС Росії «для определения своего правового статуса».

Щоправда, такі вимоги не стосуються біженців, «прибывших в экстренном массовом порядке из юго-восточных областей Украины» (ймовірно тому, що всі вони вже зареєстровані у відповідних службах).

Того ж дня російські поліцейські обшукали в Москві квартиру одного з лідерів української діаспори Валерія Семененка, після чого затримали громадського діяча. Про це повідомляє інформаційна агенція «УНІАН» з посиланням на його сина Тараса.

Одночасно у будівлі Бібліотеки української літератури в Москві «правоохоронці» теж провели обшуки. Про це повідомило агентство міських новин «Москва» з посиланням на власне джерело.

Оперативники вилучили з бібліотеки документи, електронні носії та деяку літературу. За словами джерела, «правоохоронці» зацікавилися бібліотекою, коли отримали інформацію про те, що в будівлі нібито зберігається газета, в якій «спотворюються історичні факти», і що це видання може носити «русофобський характер».

Звісно, будь-які публікації, що не співпадають з офіціозною ідеологією Кремля про «скрепи», можуть бути в сучасній РФ визнані як «русофобські».

Але чому всі ці відверто антиукраїнські заходи російська влада вирішила запровадити саме 28 жовтня – у День визволення України від німецько-фашистських загарбників? – Залишається загадкою.

 Поділитися