MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Переселенці зазначають зменшення дискримінаційних проявів до них

30.10.2015   
Юрій Чумак
Нещодавно фахівці Чугуївської правозахисної групи провели повторне анкетування ВПО, що мешкають на теренах Харківщини, на предмет дискримінаційних проявів – для того, щоб з’ясувати, якою є динаміка цього явища.

Нещодавно фахівці Чугуївської правозахисної групи провели повторне анкетування внутрішньо переміщених осіб, що мешкають на теренах Харківщини, на предмет дискримінаційних проявів – для того, щоб з’ясувати, якою є динаміка цього явища.

Опитування проводилося у жовтні 2015 року за спеціально розробленою спеціалістами ЧПГ анкетою. Як і в перший раз (у серпні), було охоплено 100 осіб, що зараз мешкають у м. Чугуєві, Чугуївському, Печенізькому, Шевченківському та інших районах Харківської області, які зверталися до Центру підтримки і консультацій для вимушених переселенців «Станція Чугуїв».

Доводимо до уваги читачів результати анкетування:

1. Звідки Ви прибули до Харківської області?

Донецька обл. – 45%, Луганська обл. – 55%, Автономна Республіка Крим – 0% (раніше: Донецька обл. – 46%, Луганська обл. – 54%, Автономна Республіка Крим – 0%).

2. Скільки часу Ви перебуваєте в Харківській області?

До 1 місяця – 1%, 1-6 місяців – 25%, понад 6 місяців – 74% (раніше: до 1 місяця – 4%, 1-6 місяців – 23%, понад 6 місяців – 73%). Тобто, число тих, що приїхали нещодавно, зменшилося, що пов’язано, ймовірно, з відносним затишшям на лінії розмежування.

3. Де Ви проживаєте?

В місці компактного проживання внутрішньо переміщених осіб – 19%, у родичів, знайомих – 16%, знімають кімнату, квартиру, будинок – 65% (раніше: в місці компактного проживання внутрішньо переміщених осіб – 21%, у родичів, знайомих – 17%, знімають кімнату, квартиру, будинок – 62%). Отже, збільшується кількість осіб, які, ледь «ставши на ноги» на новому місці, відшукують можливості знімати окреме житло.

4. При переселенні до іншого населеного пункту, чи відчували Ви неприязне ставлення з боку місцевих мешканців?

«Так» на це питання було отримано від 20% переселенців (раніше – 24%). Тобто, ситуація трохи покращується. Місцеві мешканці перестають вбачати в приїжджих чужинців.

5. В який термін Ви отримали довідку про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи після подання заяви до відповідного органу соціального захисту населення:

В день звернення – 61%, через декілька днів – 39%, не змогли отримати – 0% (раніше: в день звернення – 46%, через декілька днів – 54%, не змогли отримати – 0%). Очевидним є певний поступ у цьому питанні.

6. Чи траплялися з Вами випадки безпідставної відмови чи навмисного затягування процесу оформлення документів з боку працівників територіальних підрозділів Державної міграційної служби України в Харківській області, з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

На це питання відповіли «так» 10% опитаних (раніше – 12%). Свої міркування щодо бюрократизму чиновників ДМС переселенці пов’язували з задовгим оформленням документів, що інколи має місце.

7. Чи відмовляли Вам як внутрішньо переміщеній особі, у наданні допомоги в центрах зайнятості?

Лише 1% з опитаних повідомив про такий факт (раніше – 3%).

8. При спробі працевлаштування на роботу, чи відмовляли Вам у зв’язку з тим, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

І цього разу було чимало таких повідомлень – позначку «так» поставили 18% респондентів (раніше – 20%). Фактично, як і раніш, деякі потенційні роботодавці побоюються брати на роботу переселенців, побоюючись, що останні можуть у будь-який час, звільнившись, повернутися додому – на Донеччину чи Луганщину.

9. Чи помічали Ви з боку роботодавця та колег по роботі упереджене ставлення до Вас лише з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

«Так» відповіли 10% переселенців (раніше – 11%). Ситуація майже не змінилася.

10. Чи було при прийнятті на роботу з боку роботодавця заниження заробітної плати у порівнянні з заявленою, після того, як останній дізнавався про те, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

Про це повідомили 8% опитаних (раніше – 6%). Ймовірно, за часів економічної кризи деякі роботодавці намагаються «економити» на зарплатах своїм працівникам – і це буває, як відомо, не тільки у випадках з ВПО.

11. При спробі оренди житла чи відмовляли Вам з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

«Так» відповіли 32% опитаних (раніше – 35%). На жаль, назвати це «покращенням» не доводиться. Упереджене ставлення наймодавців не кануло в Літу, а в умовах підвищення цін на комунальні тарифи, вони нерідко воліють мати «більш стабільних» наймачів, ніж ВПО.

12. Чи завищував власник вартість оренди житла через те, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

Зазначили «так» 30% переселенців (раніше – 26%). Вірогідно, збільшення вартості оренди житла викликано не дискримінаційними мотивами, а суто економічними (див. питання 11).

13. Чи відмовляли Вам у банківських установах у наданні фінансових послуг (оформленні кредитів, відкритті рахунків тощо) у зв’язку з тим, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

5% опитаних написали, що мали проблеми з банківськими установами (раніше – 10%). Відмічається прогрес у 2 рази. Може, банки готові залучати кошти і йдуть на поступки, а може й самі переселенці, поступово інтегруючись у нові громади, знаходячи постійні джерела доходів, викликають у фінустанов більше довіри.

14. Чи відмовляли Вам у наданні медичної допомоги у закладах охорони здоров’я Харківської області з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

Усього 2% відповіли «так» (раніше – 4%). Як пишуть соціологи у таких випадках, цифра знаходиться у межах «статистичної похибки». Думається, що наші заклади охорони здоров’я частіше відмовляють у наданні якісних послуг місцевим жителям.

15. Чи виникали у Вас перешкоди як у внутрішньо переміщеної особи, з приводу отримання пенсій та інших соціальних виплат?

Значна кількість респондентів – 26% – поставили позначку «так» у даному питанні (раніше – 33%). Хоча, слід відзначити, у розмовах з переселенцями з’ясовувалось, що у більшості випадків зволікання чиновників у соціальній сфері пов’язані з проблемами у документальному підтвердженні переселенцями свого різного роду пільгового статусу.

16. Чи відмовляли Вам у прийомі дитини до дитячого садка чи до школи з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеними особами?

Цього разу у даному питанні стоїть твердий «0» (раніше – 2%). Тому будемо сподіватися, що всі батьки, які мали бажання відвести свою дитину до дитсадку чи до школи, домоглися цього.

17. Чи відмовляли Вам у переведенні (вступі) до вищого навчального закладу з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

Як і раніше, тут – 0%. Приємна стабільність.

18. Чи примушували Вас до проходження військової служби у зв’язку з мобілізацією, вказуючи на Ваш статус внутрішньо переміщеної особи?

Зараз мобілізація не проводиться, але «за мотивами» попередніх «кампаній» 3% відмітили, що мали проблеми при спілкуванні з працівниками військкоматів (раніше – 4%). Хочеться вірити, що в подальшому комплектування армії поступово перейде на професійну основу, і відпаде необхідність задавати таке питання.

19. Чи зазнавали Ви утисків з боку працівників міліції, з тих підстав, що Ви є внутрішньо переміщеною особою?

З огляду на те, що попереднє визначення було не дуже чітким (раніше запитували про утиски з боку «представників правоохоронних органів»), цього разу питання трохи переформулювали. І вже попередній «0» перетворився на 3%. Це небагато, але більше схоже на правду – з огляду на те, що дехто з переселенців скаржився на необґрунтоване чіпляння співробітників ДАІ, які охочі зупиняти автівки з донецькими та луганськими номерами.

20. Чи зверталися Ви зі скаргами на порушення Ваших прав?

«Так» відповіли 7% респондентів (раніше – 9%). Можливо, невелика кількість скаржників викликана незначною чисельністю порушень їх прав з боку органів влади та місцевого самоврядування. А може багато хто просто втратив віру в те, що є сенс апелювати до чиновників…

Підсумовуючи, слід зазначити, що в ході анкетування не виявлено жорстких форм дискримінаційних проявів щодо ВПО. Навпаки, по ряду позицій відмічається тенденція до поліпшення ситуації. Отже, спільна гуманітарна діяльність з боку волонтерів, правова допомога та правова освіта з боку правозахисників та налагоджена робота державних інституцій дійсно можуть на практиці покращити становище внутрішньо переміщених осіб та ставлення до них з боку місцевого населення.

Нагадаємо, дане анкетування здійснено Чугуївською правозахисною групою в рамках ініціативи «Підвищення обізнаності вимушено переміщених осіб щодо захисту від дискримінації, налагодження діалогу між внутрішньо переміщеними особами, роботодавцями та місцевою владою», що  реалізовувався Чугуївською правозахисною групою в межах проекту «Досягнення рівності: спільний підхід для покращення стану рівності та недискримінації», за фінансової підтримки Європейського Союзу та Міжнародного фонду «Відродження», у співпраці з ГО «Центр соціальна дія» та Коаліцією з протидії дискримінації в Україні.

 Поділитися