MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 43 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 05.10.2015 – 09.10.2015

08.11.2015   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 113 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 16 процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету, створення спеціальних зон інвестиційної діяльності тощо.

Надійшло 113 проектів законів та постанов Верховної Ради України, зокрема 16 процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету, створення спеціальних зон інвестиційної діяльності тощо.

Міжнародно-правові відносини

Проект 0067 від 09.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про ратифікацію Угоди між Кабінетом Міністрів України та Урядом Об’єднаних Арабських Еміратів про взаємну охорону інформації з обмеженим доступом.

Угоду підписано 26 листопада 2012 року в м. Абу-Дабі. Угода забезпечує рівноправний, партнерський характер взаємовідносин у процесі інформаційного обміну та зобов’язує Сторони вживати необхідні заходи для охорони отриманої під час співробітництва інформації з обмеженим доступом. Передбачається, що ратифікація Угоди, створюючи правові засади для здійснення обміну інформацією з обмеженим доступом та забезпечення її взаємної охорони, буде сприяти підвищенню ефективності взаємовигідного співробітництва України з Об’єднаними Арабськими Еміратами.

Проект прийнято за основу та в цілому 11.11.2015. Повернуто з підписом Президента України 26.11.2015.

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

Проект 3177-1 від 05.10.2015 (Безбах Я. Я.) про внесення змін до законодавчих актів України (щодо особливостей статусу та здійснення повноважень військово-цивільних адміністрацій).

Альтернативний проекту 3177 від 24.09.2015 (Герасимов А. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо діяльності військово-цивільних адміністрацій (див. Бюлетень № 41).

Проект дістав негативний висновок ГНЕУ і був відхилений Комітетом з питань національної безпеки і оборони на користь проекту 3177, незважаючи на те, що і цей проект зазнав критики ГНЕУ.

Проект 3242 від 06.10.2015 (Дехтярчук О. В.) про внесення зміни до Закону України «Про адміністративні послуги» щодо особливостей надання адміністративних послуг у Донецькій області на період проведення антитерористичної операції.

Проектом передбачається створення особливого центру, яким би надавалися адміністративні послуги, що належать до компетенції Донецької обласної державної адміністрації (обласної військово-цивільної адміністрації) та територіальних органів міністерств та інших центральних органів виконавчої влади.

Проект 3252 від 07.10.2015 (Третьяков О. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо пенсійного забезпечення військовослужбовців із числа учасників антитерористичної операції та членів їх сімей.

Пропонується доповнити законодавство нормою, згідно з якою військовослужбовці, особи начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ, які брали безпосередню участю в антитерористичній операції в районах її проведення, мають право на призначення дострокової пенсії за віком після досягнення чоловіками 55 років, жінками – 50 років та за наявності страхового стажу не менше 25 років для чоловіків і не менше 20 років для жінок. Ця ж пенсійна норма поширюється на подружжя загиблого військовослужбовця (у разі якщо не вступили в новий шлюб) та його батьків.

Проект 3302 від 09.10.2015 (Вінник І. Ю.) щодо про внесення змін до Закону України «Про відкритість використання публічних коштів» (щодо гарантування інформаційної безпеки).

Пропонується доповнити перехідні та прикінцеві положення зазначеного закону новим пунктом, яким встановити, що «Інформація про використання публічних коштів, що згідно з цим Законом підлягає оприлюдненню, Міністерством оборони України, Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, Міністерством внутрішніх справ України, Апаратом Ради національної безпеки і оборони України, Державною спеціальною службою транспорту, Службою безпеки України, Службою зовнішньої розвідки України, Державною прикордонною службою України, Управлінням державної охорони України, Державною службою України з надзвичайних ситуацій, Державною службою спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національною гвардією України подається для оприлюднення відповідно до законодавства після завершення особливого періоду».

Пропозиція видається не зовсім зваженою. Доцільніше було б передбачити особливий порядок розміщення інформації, яка має особливе значення для державної безпеки. В цій же редакції змін зазначені органи можуть тривалий час не оприлюднювати інформацію загалом.

Ідеологічні питання

Проект 3218 від 05.10.2015 (Мусій О. С.) про внесення змін до Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їх символіки» (щодо уточнення деяких положень).

Пропонується уточнити положення щодо непоширення заборон зазначеного закону на носіння державних нагород, знаків тощо із забороненою символікою виклавши його в такій редакції: «на державних нагородах, ювілейних медалях та інших відзнаках СРСР, УРСР та України, якими нагороджувались особи до 1991 року та протягом 1991–2015 років у зв’язку з річницями подій періоду Другої світової війни, у випадках особистого носіння нагородженими, а також на документах, що посвідчують нагородження ними». Таким чином виключення поширюється на державні нагороди, ювілейні медалі та інші відзнаки СРСР, УРСР та України у випадках особистого носіння нагородженими.

Проект 3249 від 07.10.2015 (Пашинський С. В.) про амністію захисників Вітчизни у 2015 році.

Для цілей цього Закону захисниками Вітчизни запропоновано вважати осіб, під час здійснення кримінального провадження щодо яких встановлено факт того, що вони захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України і  безпосередньо брали участь в антитерористичній операції, забезпеченні її проведення, перебуваючи безпосередньо в районах антитерористичної операції у період її проведення. Передбачається звільнити від відбування покарання у виді позбавлення волі на певний строк та від інших покарань, не пов’язаних з позбавленням волі, захисників Вітчизни, засуджених за умисні злочини, які не є тяжкими або особливо тяжкими, та за злочини, вчинені з необережності, які не є особливо тяжкими, а також засуджених за носіння, зберігання, придбання, передачу чи збут вогнепальної зброї (крім гладкоствольної мисливської), бойових припасів, вибухових речовин або вибухових пристроїв без передбаченого законом дозволу. – захисникам Вітчизни, що відбувають покарання у виді позбавлення волі на певний строк, та інші покарання, не пов’язані з позбавленням Захисникам Вітчизни, які не належить до наведених вище категорій, пропонується скоротити наполовину невідбуту частину покарання.

Проект Постанови 3275 від 09.10.2015 (Геращенко А. Ю.) про увіковічення пам’яті бійців Національної гвардії України, які загинули 31 серпня 2015 року у стін Верховної Ради України, захищаючи свободу та демократію в Україні.

Пропонується: засудити прояви насильства та тероризму за політичними або іншими мотивами; доручити керівництву Верховної Ради України розглянути питання щодо створення пам’ятної дошки у стін Верховної Ради України чотирьом загиблим бійцям Національної гвардії України.

Проект Постанови 3300 від 09.10.2015 (Насалик І. С.) про відзначення 125-річчя від дня народження Євгена Олексійовича Коновальця (16 червня 2016 року).

Пропонується традиційний комплекс ювілейних заходів, зокрема перепоховання Є. О. Коновальця на Батьківщині, введення в обіг ювілейної монети, показ тематичних теле- і радіопередач.

Постанову прийнято 25.11.2015.

Проект Постанови 3306 від 09.10.2015 (Ляшко О. В.) про ліквідацію НАК «Нафтогаз України».

Пропонується рекомендувати уряду до 1 грудня 2015 року позбавити НАК «Нафтогаз України» статусу оператора Єдиної газотранспортної системи України, передати із власності НАК «Нафтогаз України» у власність держави пакети акцій «Укртрансгаз» і «Укргазвидобування» та пакети акцій інших господарюючих суб’єктів, а саму НАК «Нафтогаз України» ліквідувати відповідно до закону, в тому числі забезпечити  стягнення заборгованості за проданий газ.

Ці дії аргументуються  метою підвищення рівня енергетичної безпеки держави, приведення функціонування газотранспортної системи України відповідно до вимог Директиви 2009/73/ЄС (третього енергетичного пакета) та боротьби з корупцією на державному рівні. На думку ініціатора проекту, збитковість НАК «Нафтогаз України» пов’язана насамперед з тим, що будучи за своєю суттю звичайним суб’єктом господарювання, НАК «Нафтогаз України» є посередником на ринку газу. НАК «Нафтогаз України» не проводить господарську діяльність, спрямовану на наповнення державного бюджету, а навпаки – Верховною Радою України  щорічно вносяться зміни до законів України щодо стабілізації фінансового стану НАК «Нафтогаз України», тобто кошти з бюджету направляються до НАК «Нафтогаз України» нібито для покращення фінансового стану.

Маємо застерегти від волюнтаристських дій у сфері економіки. До того ж ліквідація суб’єктів господарювання не належить до компетенції Верховної Ради України, а текст проекту не відповідає нормативам української літературної мови. У контексті наведеного проект вважаємо ідеологічним, а не економічним.

Проект Постанови 3307 від 09.10.2015 (Ляшко О. В.) про заборону суб’єктам господарювання, які надають послуги населенню України з тепло-, газо-, електро-, водопостачання та водовідведення, виставляти непідтверджені борги.

Постанова є набором доручень іншим органам: «Кабінету Міністрів України, Антимонопольному комітету України терміново вжити заходів щодо заборони суб’єктам господарювання, які надають послуги населенню України з тепло-, газо-, електро-, водопостачання та водовідведення вимагати з побутового споживача оплати за поставлені послуги не на підставі показників лічильників (за наявності таких), а на основі «квазі» розрахунків розрахункових центрів без можливості фіксування у платіжному документі (квитанції) побутовим споживачем обсягу спожитих послуг на початок та кінець розрахункового періоду», а також «вжити заходів щодо заборони використання будь-яких інших документів та форм розрахунків та нарахування заборгованостей  побутовим споживачам  не на підставі показників лічильників (за наявності таких), а у разі наявності заборгованості для її підтвердження при знятті показів з лічильника необхідна присутність споживача та його підпис, тільки після чого заборгованість може бути пред’явлена», а «Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, розробити єдині платіжні документи для розрахунків за спожиті послуги з тепло-, газо-, електро-, водопостачання та водовідведення, які мають обов’язково містити реквізити для відображення даних щодо показників приладу обліку на початок та кінець звітного періоду (місяця)».

Очевидно дійсно існують певні проблеми з нарахуванням оплати за комунальні послуги, однак ініціатори проекту не пропонують шляхів їх вирішення через внесення належних змін у законодавство. Схоже вони просто не обізнані з відповідним галузевим законодавством, оскільки в пояснювальній записці у підрозділі «Стан нормативно-правової бази у даній сфері правового регулювання» зазначено лише: «Нормативно-правовими актами, що регулюють відносини у даній сфері правового регулювання є Конституція України». Покладення ж виконання своїх пропозицій виключно на органи виконавчої влади є тією характерною. рисою, яка дозволяє кваліфікувати проект як ідеологічний (популістський).

Відносини між владними суб’єктами

Проект 3308 від 09.10.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо здійснення парламентського контролю за діяльністю членів Кабінету Міністрів України та підстав їх звільнення з посади.

Проектом пропонуються зміни до Законів України «Про Кабінет Міністрів України», «Про Центральні органи виконавчої влади» та «Про Регламент Верховної Ради України», в яких передбачається: закріпити не лише колективну, а й індивідуальну відповідальність членів Кабінету Міністрів України; встановити дві нові підстави звільнення з посади члена Кабінету Міністрів України, а саме: «у зв’язку з неналежним забезпеченням  формування пріоритетних напрямів розвитку та реалізації державної політики у відповідних сферах суспільного і державного життя, з неналежним виконанням норм Конституції та законів України, Програми діяльності Кабінету Міністрів України, не виконання інших покладених завдань і повноважень у відповідній сфері та у підпорядкованому йому міністерстві і центральних органах виконавчої влади, діяльність яких спрямовується та координується міністром» та «у разі втрати або виходу з громадянства, виявлення факту іноземного громадянства (підданства)»; уточнити, що проект постанови Верховної Ради України з питань призначення або звільнення з посади члена Кабінету Міністрів України вносить комітет Верховної Ради України, до предмету відання якого віднесені питання контролю за діяльністю уряду.

На нашу думку, можна підтримати ідею щодо закріплення обов’язковості українського громадянства в членів Кабінету Міністрів України. натомість усі інші пропозиції видаються доволі дискусійним, оскільки парламентська відповідальність окремих міністрів суперечить природі уряду як колегіального органу і помітно ускладнює виконання своїх обов’язків прем’єр-міністром України.

Проект 3309 від 09.10.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо персональної матеріальної відповідальності посадових та службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування.

Відповідно до пояснювальної записки завданням  проекту є встановлення персональної матеріальної відповідальності посадових та службових осіб органів державної влади та місцевого самоврядування. Зокрема, пропонується доповнити Закон України «Про державну службу» новою статтею, де встановити цивільно-правову відповідальність державних службовців за невиконання або неналежне службових обов’язків. Також, враховуючи положення частини третьої статті 8 Закону України «Про адміністративні послуги», якою передбачено, що на кожну адміністративну послугу суб’єктом надання адміністративних послуг затверджується технологічна карта, в якій, окрім іншого, визначається відповідальна посадова особа, пропонується встановити персональну відповідальність відповідної посадової або службової особи. Окрім того, передбачається визначити перелік адміністративних правопорушень у зазначеній сфері та встановити адміністративну відповідальність за ці порушення; запровадити положення щодо можливості добровільного відшкодування шкоди державними службовцями;внести зміни до Цивільного кодексу з метою визначення механізму та запровадження критеріїв встановлення для відшкодування збитків, завданих державному бюджету або місцевому бюджету.

Загальна ідея матеріальної відповідальності державних службовців, на нашу думку, видається доволі дискусійною, оскільки держава має не лише користуватися плодами праці державних службовців, а й брати на себе відповідні ризики, пов’язані з їхньою професійною діяльності. Принаймні мають бути збалансовані норми про матеріальну відповідальність і матеріальне заохочення.

Проект 3310 від 09.10.2015 (Ляшко О. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України щодо персональної відповідальності посадових та службових осіб контролюючих органів.

Окрім поширення матеріальної відповідальності на посадових та службових осіб контролюючих органів, пропонується, зокрема, передбачити, що посадові та службові особи органу державного податкового контролю несуть персональну відповідальність у разі, коли ними прийнято незаконне рішення відносно платника податків; неправомірно застосовано до платників податків фінансові санкції; стягнуто надлишкові суми податків.

З наведених вище загальних міркувань пропозиція видається недостатньо зваженою, хоча за належного її опрацювання можливо і вдасться встановити належний баланс між заохоченням і відповідальністю податківців.

Проект 3217 від 05.10.2015 (Мусій О. С.) про внесення змін до Закону України «Про добровільне об’єднання територіальних громад» (щодо уточнення деяких положень).

Пропонується положення про те, що «територія об’єднаної територіальної громади має бути нерозривною, межі об’єднаної територіальної громади визначаються по зовнішніх межах юрисдикції рад територіальних громад, що об’єдналися» доповнити таким уточненням: «крім випадків, коли на одній з територій об’єднаної територіальної громади є спільна інфраструктура з іншою територією або така, що підпорядковується одній з них». Таким чином, проектом пропонується дозволити об’єднання територіальних громад, які не мають спільної межі, але історично пов’язані між собою спільною інфраструктурою або станом на момент до об’єднання в нову територіальну громаду підпорядковуються одній з них.

Проект 3225 від 05.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про Національну поліцію». Доопрацьований текст проекту було внесено 30.10.2015.

Великий проект обсягом в 40 сторінок, яким передбачається внесення змін до 90 законів. Усі зміни пов’язані з ліквідацією міліції та передаванням її функцій поліції. Відповідно більшість змін є суто термінологічними і зводяться до заміни слів «міліція» або «органи МВС» на «поліція» у відповідних відмінках. Також проект містить великі прикінцеві та перехідні положення. Зокрема таке: «До врегулювання на законодавчому рівні повноважень органів Міністерства внутрішніх справ України покласти на органи Національної поліції повноваження видавати та анулювати відповідно до законодавства дозволи на придбання, зберігання, носіння, перевезення і використання зброї, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, боєприпасів, вибухових речовин і матеріалів, інших предметів, матеріалів та речовин, щодо зберігання і використання яких установлено спеціальні правила, порядок та на які поширюється дія дозвільної системи органів внутрішніх справ, а також на відкриття та функціонування об’єктів, де вони зберігаються чи використовуються, діяльність стрілецьких тирів, стрільбищ невійськового призначення та мисливських стендів, підприємств і майстерень з виготовлення та ремонту зброї, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, боєприпасів, магазинів, у яких здійснюється їх продаж, піротехнічних майстерень, пунктів вивчення матеріальної частини зброї, спеціальних засобів індивідуального захисту та активної оборони, правил поводження з ними та їх застосування».

Закон прийнято за основу та в цілому 10.11.2015 і направлено на підпис Президенту України 17.11.2015.

Проект 3234 від 06.10.2015 (Москаленко Я. М.) про внесення змін до законів України «Про Регламент Верховної Ради України» та «Про Конституційний Суд України» щодо боротьби із затягуванням та популізмом у процесі законодавчої діяльності.

Завданнями проекту згідно з пояснювальною запискою є: забезпечення можливості всім депутатським фракціям та групам, а також усім комітетам Верховної Ради України включати до кожного тижневого порядку денного пленарних засідань по одному основному, на їх думку, проекту закону; відновлення прав меншості через надання можливості включення до порядків денних законодавчих ініціатив та інших питань, які внесені на розгляд не менше як однією третиною народних депутатів від конституційного складу Верховної Ради. В проекті також розширюється перелік питань, які включаються до порядку денного сесії Верховної Ради України позачергово без голосування.

Проект 3261 від 08.10.2015 (Папієв М. М.) про внесення змін до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» (щодо управління Фондом).

Проект спрямований на усунення суперечностей, прогалин та інших недоліків, які виникли після прийняття Закону України «Про реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізацію фонду оплати праці» від 28 грудня 2014 р. Передбачається незастосування до коштів Фонду казначейської форми обслуговування та надання страхового відшкодування через державні банківські установи, відбір яких здійснюватиметься у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України; запроваджується монетизація такої соціальної послуги як забезпечення потерпілого на виробництві автомобілем та ряду похідних послуг; посилюється роль страхових експертів з охорони праці; забезпечення дотримання принципу репрезентативності і правомочності сторін та їх представників та принципу незалежності та рівноправності сторін в правлінні Фонду соціального страхування, закріплених Законом України «Про соціальний діалог в Україні». Крім того, пропонується здійснення реорганізації Фонду соціального страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань України та Фонду соціального страхування з тимчасової втрати працездатності шляхом приєднання, а не злиття, як закріплено в чинному законодавстві.

Проект 3271 від 08.10.2015 (Гордєєв А. А.) про внесення змін до статті 9 Закону України «Про місцеві вибори» щодо заборони бути обраною особі, яка підпадає під очищення влади (люстрацію).

Пропонується визначити, що депутатом, сільським, селищним, міським головою, старостою не може бути обраний громадянин України, який підпадає під критерії здійснення очищення влади (люстрації) відповідно до Закону України «Про очищення влади»».

Проект виглядає спробою «обійти» основоположний принцип, що люстрація не поширюється на осіб, які займають виборні посади, а тому не може бути підтриманий.

Проект 3182-1 від 09.10.2015 (Шухевич Ю.-Б. Р.) про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту та відповіді на нього.

Альтернативний проекту 3182 від 25.09.2015 (Геращенко І. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо розміщення тексту депутатського запиту (див. Бюлетень № 41).

Порівняно з проектом 3182 пропонується час на розміщення депутатського запиту на сайті ВР України збільшити до 5 днів, а крім того, передбачити розміщення на сайті і відповідей на такі запити із тими ж пересторогами, які стосуються і депутатських звернень.

Пропозиції видаються доволі слушними. Втім, слід мати на увазі, що як самі запити, так і відповіді на них можуть містити персональну інформацію, розголошення якої буде вступати в конфлікт з нормою про захист (приватність) персональних даних.

Проект 3311 від 09.10.2015 (Македон Ю. М.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України (щодо календарного плану роботи сесії Верховної Ради).

Пропонується змінити правила формування календарного плану роботи сесії Верховної Ради України. Якщо нині за звичайних обставин другий тиждень кожного календарного місяця впродовж сесії відводиться для роботи в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах), то пропонується, щоб у цей тиждень, як і в перший, і третій, відбувалися пленарні засіданні. Натомість у четвертий тиждень, який нині відведено виключно для роботи з виборцями, депутати мають додатково до цього, працювати в комітетах, тимчасових спеціальних комісіях і тимчасових слідчих комісіях, депутатських фракціях (депутатських групах). Як видається, прийняття цієї пропозиції згубно позначиться саме на роботі депутатів з виборцями, оскільки скоротити кількість і тривалість засідань комітетів, комісій і фракцій навряд-чи можливо.

Права громадян та їх об’єднань

Проект 3224 від 05.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законів України щодо документів, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус, на виконання зобов’язань України з лібералізації візового режиму з Європейським Союзом. У зв’язку з наявністю багатьох зауважень до первинної редакції проект було подано в доопрацьованій редакції 13.11.2015.

В проекті передбачається доволі багато змін чинного законодавство, найсуттєвішими з яких є: чітке розмежування видів документів із імплантованим безконтактним електронним носієм та без нього; запровадження обов’язку оформлення паспорта громадянина України після досягнення 14-річного віку; запровадження посвідчення особи, яка потребує додаткового захисту і проїзного документу особи, якій надано додатковий захист; запровадження картки трудового мігранта, як документа, що посвідчує особу іноземця або особу без громадянства, які мають намір займатися підприємницькою діяльністю в Україні, та підтверджує законні підстави для проживання в Україні; скасування проїзного документа дитини; скасування відміток у паспорті про шлюб та розлучення, запровадження періодичного переоформлення паспортів (так, паспорт громадянина України оформляється особам, які не досягли вісімнадцятирічного віку на чотири роки, а особам, які досягли вісімнадцятирічного віку – на 10 років).

Проект 3253 від 07.10.2015 (Пацкан В. В.) про внесення змін до деяких законів України щодо забезпечення виконання державних гарантій соціально-економічного розвитку населених пунктів, яким надано статус гірських, залучення приватних інвестицій у розвиток гірських територій.

Більшість змін має характер уточнень чинних положень. Зокрема визначається, що 20% надбавка до пенсій, стипендій та всіх передбачених чинним законодавством  видів  державної  матеріальної допомоги громадянам має вираховуватися від «прожиткового мінімуму для непрацездатних осіб», що, звісно, в певних випадках зменшить таку надбавку. Серед інших пропозицій слід назвати вимогу до уряду «розробити державну програму розвитку гірських територій України та передбачити у проекті Державного бюджету України на 2016 рік та наступні роки кошти для її фінансування». Певною мірою це пов’язане з новими гарантіями таким територіям, а саме: «компенсація суб’єктам підприємницької діяльності всіх форм власності втрат, пов’язаних з виплатою надбавок до заробітної плати» та «виділення бюджетних коштів для часткового відшкодування суб’єктам підприємницької діяльності впроваджених інвестицій».

Проект 3270 від 08.10.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до розділу ІI «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення зміни до статті 164 Податкового кодексу України щодо оподаткування пенсій інвалідів війни та деяких інших категорій осіб» щодо відшкодування податку на доходи фізичних осіб.

Проект пропонує закріпити норму про те, що тим категоріям осіб, яким сплату податку скасовано названим законом, слід відшкодувати вже стягнутий з початку 2015 року податок. При цьому в черговий раз всупереч вимогам законодавчої техніки пропонуються зміни до акта, яким були внесені зміни, а не до базового закону.

Проект 3272 від 08.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України у сфері державної реєстрації актів цивільного стану щодо приведення їх у відповідність з європейськими стандартами.

Метою проекту проголошено удосконалення положень законодавчих актів, зокрема, щодо запровадження принципу екстериторіальності у роботі органів державної реєстрації актів цивільного стану, спрощення порядку державної реєстрації актів цивільного стану та максимального наближення послуг у сфері державної реєстрації актів цивільного стану до людини. Зокрема передбачається подання заяв про державну реєстрацію актів цивільного стану до органу державної реєстрації актів цивільного стану незалежно від місця проживання особи. Обрання дати державної реєстрації шлюбу має здійснюватися нареченими без жодних обмежуючих обов’язкових строків. Розірвання шлюбу в судовому порядку навіть за наявності неповнолітніх дітей здійснюватиметься лише у разі виникнення спору між чоловіком і дружиною. Дати державної реєстрації розірвання шлюбу теж має вільно обиратися подружжям без обов’язкового дотримання місячного строку з дня подачі відповідної заяви. Передбачено скоротити перелік підстав для відмови у зміні імені, а також надати право фізичній особі змінювати по батькові за її власним розсудом. Подання заяв у сфері державної реєстрації актів цивільного стану передбачається як в письмовій, так і в електронній формі, а розгляд заяв має здійснюватися за документами, наявними у відділі державної реєстрації актів цивільного стану, та інформацією у Державному реєстрі актів цивільного стану громадян без пред’явлення суб’єктами звернення документів про державну реєстрацію актів цивільного стану. Водночас з посиланням на міжнародний досвід вноситься доволі дискусійна пропозиція не здійснювати в документах про народження запис про батька дитини, якщо батьківство не встановлено. Аналогічно пропонується не записувати відомості про матір, батька дитини, якщо батьки невідомі

Проект 3273 від 08.10.2015 (Дерев’янко Ю. Б.) про внесення змін до Житлового кодексу Української РСР щодо зміни умов прийому громадян до членів житлово-будівельного кооперативу.

Пропонується виключити ряд посилань на відповідність дій законодавству СРСР та УРСР, а також уточнити, що членами житлово-будівельного кооперативу можуть бути будь-які особи, а не лише ті, що потребують поліпшення житлових умов. І лише «у випадку, коли будівництво здійснюється повністю (частково) за державні кошти, на облік бажаючих вступити до кооперативу беруться громадяни, які відповідно до законодавства є такими, що потребують поліпшення житлових умов».

Пропозиції не викликають якихось заперечень, окрім того, що потребує суттєвого оновлення весь кодекс, а не лише його окремі положення

Проект 3281 від 09.10.2015 (Бурбак М. Ю.) про внесення змін до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» (щодо усунення дискримінаційного ставлення до громадян, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій, у ядерних випробуваннях та військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї).

Пропонуються дуже значні зміни починаючи з самої назви чинного закону, яку передбачається викласти в такі редакції «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, інших ядерних аварій та випробувань». Відповідно, майже усюди по тексту чинного закону формулу «осіб, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» пропонується доповнити словами «інших ядерних аварій та випробувань, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї». Відповідно пропонується дві нові категорії осіб: «учасники ліквідації наслідків інших ядерних аварій та випробувань – громадяни, які брали безпосередню участь: у ліквідації інших ядерних аварій  та їх наслідків, у ядерних випробуваннях, у військових навчаннях із застосуванням ядерної зброї, складання ядерних зарядів і здійснювали на них регламентні роботи» та «потерпілі від інших ядерних аварій та випробувань – громадяни, включаючи дітей, які зазнали впливу радіоактивного опромінення внаслідок інших ядерних аварій та випробувань, потерпілі, які захворіли на променеву хворобу не з власної вини». Також запропоновані значні зміни до ст. 48 «Компенсації за шкоду, заподіяну здоров’ю, особам, які стали інвалідами внаслідок Чорнобильської катастрофи, учасникам ліквідації наслідків аварії на Чорнобильській АЕС та сім’ям за втрату годувальника», які, окрім поширення, її на зазначені категорії осіб передбачають доволі значну деталізацію компенсації, особливо щодо суб’єктів отримання.

Сама ідея проекту видається цілком слушною, предметом обговорення може бути лише фінансова можливість її реалізації.

Проект 3299 від 09.10.2015 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо прав на пенсійне забезпечення працівників освіти, охорони здоров’я, соціального забезпечення, шахтарів та громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи).

Пропонується внести однотипні зміни до законів України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про пенсійне забезпечення», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» та «Про наукову і науково-технічну діяльність». Суть змін полягає в тому, що обмеження на виплати пенсій не застосовуються до осіб, на яких поширюється дія статті 8 Закону України «Про підвищення престижності шахтарської праці» та дія Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», працівників освіти, охорони здоров’я, а також соціального забезпечення, які в будинках-інтернатах для престарілих та інвалідів і спеціальних службах безпосередньо зайняті обслуговуванням пенсіонерів та інвалідів.

Проект 3303 від 09.10.2015 (Паламарчук М. П.) про внесення змін до розділу ХI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про Національну поліцію» щодо забезпечення гарантій соціального захисту колишніх працівників органів внутрішніх справ України та членів їхніх сімей.

Пропонується установити, що «за колишніми працівниками міліції, у тому числі пенсіонерами, а також членами їх сімей, іншими особами зберігаються пільги, компенсації і гарантії, які передбачені цим Законом  для колишніх поліцейських, членів їх сімей, інших осіб. Право на отримання одноразової грошової допомоги, інших виплат передбачених відповідно до Закону України «Про міліцію» до набрання чинності цим Законом, зберігається і здійснюється у порядку, що діяв до набрання чинності цим Законом». А також передбачити, що «перерахунок пенсій особам начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ України (міліції), які мають право на пенсійне забезпечення або одержують пенсію на умовах цього Закону, здійснюється з урахуванням видів грошового забезпечення, щомісячних додаткових видів грошового забезпечення (надбавки, доплати, підвищення) та премії у розмірах, встановлених законодавством для поліцейських».

Проект 3313 від 09.10.2015 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо пільг з оплати житлово-комунальних послуг.

Пропонується не застосовувати обмеження, що ті чи інші пільги «надаються за умови, якщо розмір середньомісячного сукупного доходу сім’ї в розрахунку на одну особу за попередні шість місяців не перевищує величини доходу, який дає право на податкову соціальну пільгу у порядку, визначеному Кабінетом Міністрів України», до ряду пільг, передбачених Законами України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про основні засади соціального захисту ветеранів праці та інших громадян похилого віку в Україні», «Про жертви нацистських переслідувань», «Про позашкільну освіту», «Про охорону дитинства» та «Про соціальний захист дітей війни». Крім того, змінами до Гірничого кодексу України передбачено повернути механізм компенсації за оплату електроенергії, газу та центрального опалення житла для осіб, які мають право на безоплатне отримання вугілля на побутові потреби, але проживають у будинках, що мають центральне опалення, а також відновити право безоплатного отримання вугілля на побутові потреби (гарантії працівникам гірничих підприємств, що ліквідуються або консервуються).

Проект є черговою спробою скасувати частину тих обмежень соціальних пільг, які були введені Законом України «Про внесення змін та визнання такими, що втратили чинність, деяких законодавчих актів України» № 76-VIII від 28 грудня 2014 року.

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

Проект 3229 від 05.10.2015 (Сотник О. С.) про внесення змін Кримінального та Кримінального процесуального кодексів України (щодо уточнення положень процедури спеціальної конфіскації).

Передбачено запровадження двох нових учасників кримінального процесу з власним особливим статусом: власник майна, щодо якого здійснюється процедура спеціальної конфіскації, та його представник. Безпосередньо статус власника та його представника визначені новою ст. 64-2 КПК України. Також до КПК України пропонується включити нову главу 17-1 «Спеціальна конфіскація майна» у складі 4 статей. Змінами ж до КК України передбачається, по-перше, що спеціальна конфіскація може бути здійснена також під час досудового розслідування до моменту прийняття рішення судом за умови: 1) якщо особа перебуває у розшуку більше ніж шість місяців; 2) якщо особа померла або визнана судом померлою в порядку, встановленому Цивільним процесуальним кодексом України» і, по-друге, що така конфіскація здійснюється «в межах розміру шкоди, завданої злочином».

Остання норма, а особливо їх поєднання вже викликали занепокоєння юридичної громадськості, адже в процесі досудового розслідування зазначена сума може змінюватися, а остаточною вона стане лише за рішенням суду. Відповідно будь-яка попередня сума може бути оскаржена.

Проект 3254 від 07.10.2015 (Пацкан В. В.) про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо криміналізації контрабанди алкогольних напоїв, тютюнових виробів.

Пропонується суттєво розширити коло протиправних діянь та посилити відповідальність за ст. 201 «Контрабанда» через доповнення її окремими частинами щодо «контрабанди, тобто переміщення через митний кордон України поза митним контролем або з приховуванням від митного контролю алкогольних напоїв, тютюнових виробів», вчиненої у значних (вартість переміщених товарів у сто разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян), великих (вартість переміщених товарів у тисячу разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян) або особливо великих (вартість переміщених товарів у п’ять тисяч разів і більше перевищує рівень неоподатковуваного мінімуму доходів громадян) розмірах. Як видається, у такій деталізації немає потреби (принаймні ініціаторам проекту не вдалося її обґрунтувати).

Проект 3262 від 08.10.2015 (Паламарчук М. П.) про внесення змін до Кримінального процесуального кодексу України щодо Витягу з Єдиного реєстру досудових розслідувань про рух провадження.

Як і зазначено в назві, усі зміни стосуються такого правового явища як Витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань. Зокрема, передбачається, що до обвинувального листа додається зазначений витяг, який має містити: «дату (число, місяць, рік) та час (година, хвилина, секунда) реєстрації кримінального провадження в Єдиному реєстрі досудових розслідувань; прізвище, ім’я та по батькові слідчого чи прокурора, які зареєстрували кримінальне провадження; дату (число, місяць, рік), час (година, хвилина, секунда) та прізвище, ім’я, по батькові слідчого чи прокурора, які прийняли до провадження кримінальне провадження; дату (число, місяць, рік), час (година, хвилина, секунда) та прізвище, ім’я, по батькові призначення слідчого або групи слідчих та прокурора або групи прокурорів; дату (число, місяць, рік), час (година, хвилина, секунда) та прізвище, ім’я, по батькові слідчого чи прокурора, які повідомили особі (прізвище, ім’я та по батькові) про підозру; дату (число, місяць, рік), час (година, хвилина, секунда) та прізвище, ім’я, по батькові слідчого чи прокурора, які відкрили матеріали досудового розслідування для ознайомлення підозрюваному, його захиснику, законному представнику та захиснику особи, стосовно якої передбачається застосування примусових заходів медичного чи виховного характеру, про завершення досудового розслідування та надання доступу до матеріалів досудового розслідування; дату (число, місяць, рік), час (година, хвилина, секунда) та прізвище, ім’я, по батькові прокурора, який затвердив обвинувальний акт або клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру». Витяг надається підозрюваному одночасно з переданням обвинувального акта, клопотання про застосування примусових заходів медичного або виховного характеру до суду.

Проект 3267 від 08.10.2015 (Голубов Д. І.) про внесення змін до статті 6 Цивільного процесуального кодексу України (щодо приведення у відповідність до Конституції України та узгодження із Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд»).

Пропонується викласти в новій редакції частину 8 статті 6 «Гласність та відкритість судового розгляду» ЦПК України щодо можливості присутніх у залі судового засідання фіксувати його хід. А саме: «Учасники судового процесу, інші особи, присутні у залі судового засідання, представники засобів масової інформації можуть проводити в залі судового засідання фотозйомку, відео- та аудіозапис з використанням портативних відео- та аудіотехнічних засобів без отримання окремого дозволу суду, але з урахуванням обмежень, установлених законом. Трансляція судового засідання здійснюється з дозволу суду. Проведення в залі судового засідання фотозйомки, відеозапису, а також трансляція судового засідання повинні здійснюватися без створення перешкод у веденні засідання та здійсненні учасниками судового процесу їхніх процесуальних прав».

Пропонована норма видається редакційно не зовсім чіткою, а змістовно – не до кінця продуманою. Зокрема не урегульовано питання використання стаціонарних відео- та аудіотехнічних засобів. Також видається дещо спірною відмова від права сторін заборонити такий запис.

Проект 3268 від 08.10.2015 (Голубов Д. І.) про внесення змін до статті 27 Кримінального процесуального кодексу України (щодо приведення у відповідність до Конституції України та узгодження із Законом України «Про забезпечення права на справедливий суд»).

Пропонується внести зміни, аналогічні передбаченим попереднім проектом, але вже до КПК України (частини 6 статті 27 «Гласність і відкритість судового провадження та його повне фіксування технічними засобами»).

Проект 3291 від 09.10.2015 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до Господарського процесуального кодексу України (щодо встановлення правил залишення позовної заяви, апеляційної та касаційної скарги без руху).

Пропонується основні зміни внести до ст. 63 ГПК України, зокрема перейменувати її на «Залишення позовної заяви без руху, повернення позовної заяви» та передбачити, що «суддя, встановивши, що позовну заяву подано без додержання вимог, викладених у статтях 54–57 цього Кодексу, постановляє ухвалу, в якій зазначаються підстави залишення заяви без руху, про що повідомляє позивача і надає йому строк для усунення недоліків, який не може перевищувати п’яти днів з дня отримання позивачем ухвали. Якщо позивач відповідно до ухвали суду у встановлений строк виконає вимоги, визначені статтями 54–57 цього Кодексу, позовна заява вважається поданою в день первісного її подання до суду. Інакше заява вважається неподаною і повертається позивачеві». Далі зазначається, що «до апеляційної скарги, яка не оформлена відповідно до вимог, встановлених статтею 94 цього Кодексу застосовуються положення статті 63 цього Кодексу». Також пропонується встановити, що «у разі якщо касаційну скаргу подано без додержання вимог статті 111 цього Кодексу, скарга залишається судом без руху, а особа, що подала касаційну скаргу, письмово повідомляється про недоліки касаційної скарги та строк, протягом якого вона зобов’язана їх усунути. Якщо заявник усунув недоліки касаційної скарги в установлений строк, вона вважається поданою в день її первісного подання до суду касаційної інстанції. Інакше касаційна скарга вважається неподаною і повертається особі, що її подала». Ухвала про залишення касаційної скарги без руху має бути винесена не пізніше п’яти днів з дня надходження скарги.

Проект 3298 від 09.10.2015 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо недопущення неповернення з-за кордону коштів в національній або іноземній валюті).

Пропонується доповнити КК України ст. 207 «Неповернення з-за кордону коштів в національній або іноземній валюті», яка встановлює відповідальність за такі дії: «умисне неповернення з-за кордону коштів в національній або іноземній валюті, які відповідно до законодавства України підлягають обов’язковому зарахуванню на рахунки в уповноваженому банку України, вчинене службовою особою підприємства, установи, організації незалежно від форми власності або особою, яка здійснює підприємницьку діяльність без створення юридичної особи» та «невиконання або неналежне виконання службовою особою банку своїх службових обов’язків щодо здійснення контролю за валютними операціями, яке призвело до неповернення з-за кордону коштів в національній або іноземній валюті, які відповідно до законодавства України підлягають обов’язковому зарахуванню на рахунки в уповноваженому банку України».

На думку ініціаторів проекту, його прийняття забезпечить усунення таких негативних чинників платіжного балансу України, як безпідставне виведення валюти за кордон та неповернення з-за кордону коштів в національній або іноземній валюті, які відповідно до законодавства України підлягають обов’язковому зарахуванню на рахунки в уповноваженому банку України. Утім, є усі підстави вважати, що корупційні ризики у разі прийняття цього проекту помітно зростуть.

Проект 3314 від 09.10.2015 (Чекіта Г. Л.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення відповідальності за несанкціонований продаж спиртних напоїв).

Пропонується у ст. 156 «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами» КУпАП принципово збільшити штрафи за всі протиправні вчинки через підвищення їх розміру в 5–13 разів (у більшості випадків – у 8–10 разів). Водночас ст. 204 «Незаконне виготовлення, зберігання, збут або транспортування з метою збуту підакцизних товарів» КК України пропонується доповнити новою частиною другою такого змісту: «Ті самі дії [незаконне придбання з метою збуту або зберігання з цією метою, а також збут чи транспортування з метою збуту незаконно виготовлених алкогольних напоїв, тютюнових виробів або інших підакцизних товарів], вчинені повторно або за попередньою змовою групою осіб, – караються штрафом від двох тисяч до трьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією незаконно виготовленої продукції та обладнання для її виготовлення або громадськими роботами на строк від ста двадцяти до двохсот сорока годин, або виправними роботами на строк до одного року».

Слід звернути увагу на те, що за останній рік це вже далеко не перший проект, яким пропонується збільшення розмірів штрафів як в КУпАП так і в КК України. Як видається, слід було б передбачити певний загальний механізм індексації розмірів штрафів з урахуванням інфляції.

Культура та освіта

Проект 3219 від 05.10.2015 (Філатов Б. А.) про внесення змін до деяких законів України щодо автономії вищих навчальних закладів.

У проекті пропонується: передбачити в Законі України «Про вищу освіту» при визначенні терміна «академічна свобода» додаткові принципи її здійснення, такі як фінансова і адміністративна автономія та дисципліна; окреслити в цьому Законі, що автономія та самоврядування передбачають право вишу самостійно приймати рішення стосовно внутрішнього управління, визначати власну стратегію у сфері освіти, науково-дослідної роботи та фінансово-господарської діяльності, в обранні форм і методів навчальної роботи; розширити перелік принципів державної політики у сфері вищої освіти положеннями: державної підтримки освітньої, наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності шляхом надання пільг із сплати податків, зборів та інших обов’язкових платежів вищим навчальним закладам, що провадять таку діяльність, а також самоврядування стосовно внутрішнього управління, освітнього, наукового, науково-технічного та інноваційного процесу; солідарної участі держави, суб’єктів підприємницької діяльності, інститутів громадянського суспільства і громадян як джерел фінансування вищої школи; передбачити, що видатки на фінансування державних вищих навчальних закладів відносяться до захищених статей бюджету і державні вищі навчальні заклади та їх структурні підрозділи звільняються від сплати податків, зборів, інших обов’язкових платежів на підставах, визначених законодавством; запровадити поняття «сталий фонд (ендавмент) вищого навчального закладу» як «благодійний цільовий некомерційний фонд, сформований сумою коштів або вартістю іншого майна, призначеного для інвестування або капіталізації на строк не менше 36 місяців, пасивні доходи від якого використовуються вищим навчальним закладом з метою здійснення його статутної діяльності у порядку, визначеному благодійником або уповноваженою ним особою»; конкретизувати у Законі України «Про благодійну діяльність та благодійні організації» порядок  управління благодійними ендавментами.

Зазначені пропозиції, як видається, заслуговують щонайменше на ретельне вивчення і обговорення.

Проект 3220 про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо забезпечення фінансової автономії вищих навчальних закладів, проект 3221 про внесення змін до Податкового кодексу України щодо забезпечення фінансової автономії вищих навчальних закладів, проект 3222  про внесення змін до Митного кодексу України щодо забезпечення автономії вищих навчальних закладів (всі – від 05.10.2015, Філатов Б. А.).

Проекти покликані забезпечити «матеріальне підґрунтя» для реалізації положень проекту 3219.

Проект 3223 від 05.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до статті 6 Закону України «Про фізичну культуру і спорт» (щодо повноважень у сфері фізичної культури та спорту).

Проектом передбачається уточнити повноваження центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері фізичної культури та спорту віднісши до них такі: «встановлює стандарти якості надання фізкультурно-спортивних послуг; сприяє проведенню інформаційної роботи з питань фізичної культури і спорту, здорового способу життя; сприяє розвитку спортивної медицини, здійснює діяльність, пов’язану із запобіганням використанню допінгу в спорті; сприяє розвитку існуючих, створенню нових спортивних споруд та визначає потребу в них».

Проект 3231 від 06.10.2015 (Кабінет Міністрів України) про професійну освіту. Доопрацьовану із врахуванням зауважень редакцію проекту було подано 11.11.2015.

Метою проекту проголошено створення умов для оперативності прийняття управлінських рішень щодо професійної освіти та її фінансового забезпечення, посилення ролі  місцевих органів виконавчої влади та місцевого самоврядування у формуванні трудового потенціалу країни з максимальним врахуванням потреб регіонів у кваліфікованих робітничих кадрах та керівників середньої ланки управління. Місцевим органам виконавчої влади та місцевого самоврядування делегуються функції управління професійно-технічними (професійними) навчальними закладами, зокрема щодо створення, реорганізації, ліквідації підпорядкованих навчальних закладів; організації та проведення конкурсів на заміщення посад директорів професійно-технічних навчальних закладів державної форми власності та їх призначення. Визначаються такі типи професійно-технічних навчальних закладів: регіональний центр професійної освіти, професійний коледж, професійний ліцей та центр професійної підготовки. Передбачається також закріпити низку гарантій соціального захисту для студентів, курсантів, слухачів та випускників закладів професійної освіти, а також уточнити порядок розроблення та затвердження професійного стандарту.

Утім, як слушно зауважує ГНЕУ, багато положень проекту не узгоджується з чинним Законом України «Про освіту», зокрема в зазначеному законі йдеться про «професійно-технічну», а не «професійну» освіту. Доволі дискусійною є пропозиція щодо створення «незалежних установ оцінювання та забезпечення якості професійної освіти». Є до проекту і ряд інших зауважень, які зумовлюють висновок про необхідність його суттєвого доопрацювання.

Проект Постанови 3232 від 06.10.2015 (Литвин В. М.) про заходи з підготовки та відзначення 200-річчя від дня народження Миколи Костомарова (у 2017 році).

Пропонується передбачити ряд культурних заходів, зокрема, організацію та проведення у 2017 році Костомарівського міждисциплінарного наукового конгресу; розроблення та затвердження науково-просвітницької державної цільової програми «Микола Костомаров і Україна»; створення логотипа відзначення 200-річчя від дня народження М. І. Костомарова для використання під час святкування цього ювілею; проведення гуманітарного проекту «Костомаровські читання»; започаткування україномовного повного зібрання творів Миколи Костомарова у 10 томах та перевидання «Костомаровської енциклопедії» у 2 томах; здійснення факсимільного видання рукописних збірок творів, альбомів та листів М. І. Костомарова, а також збірника документів «Микола Костомаров і Україна»; створення художньо-просвітницьких радіо і телевізійних програм про життя та творчість Миколи Костомарова; проведення ремонтно-реставраційних робіт у Меморіальному комплексі в с. Дідівці Прилуцького району Чернігівської області, обладнання приміщень комплексу музейним устаткуванням та сучасними засобами охоронної сигналізації, створення інтерактивних музейних експозицій; спорудження до 2017 року пам’ятника М. І. Костомарову в м. Києві; вивчення стану об’єктів, що знаходяться в Україні та за кордоном, пов’язаних з ім’ям М. І. Костомарова, для вжиття в установленому порядку заходів щодо їх збереження; розроблення і виготовлення пам’ятного нагрудного знака «200 років від дня народження Миколи Костомарова», визначення процедури його вручення; опрацювати питання щодо включення до Календаря пам’ятних дат ЮНЕСКО на 2017 рік відзначення ювілею Миколи Костомарова; спільно з Київською міською державною адміністрацією вжити заходів щодо створення в установленому порядку музею Кирило-Мефодіївського товариства тощо.

Проект Постанови 3241 від 06.10.2015 (Писаренко В. В.) про відзначення 55-річчя першого польоту людини в космос (12 квітня 2016 року).

У проекті пропонуються здебільшого традиційні ювілейні заходи, серед яких звертає на себе увагу пропозиція «розглянути можливість створення у місті Харкові архітектурного комплексу на космічну тематику, з метою увіковічення досягнень харківських вчених у створенні систем управління ракетами-носіями та космічними апаратами, без яких політ Ю.О. Гагаріна в космос був би неможливим».

Утім, незважаючи на всю велич події, яка мала місце 12 квітня 1961 року, проведення державних святкувань частіше ніж раз на 10 років видається недоречним.

Проект 3250 від 07.10.2015 (Вілкул О. Ю.) про внесення змін до статті 24 Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність» щодо пенсійного забезпечення та соціального захисту наукових працівників.

Метою проекту є зрівняння у правах небюджетних наукових установ в статусі державних підприємств (галузевих інститутів) з державними бюджетними установами чи організаціями (академічними, вищими навчальними) щодо фінансування у повному розмірі з державного бюджету різниці між сумою пенсії, призначеної за згаданим Законом, та сумою пенсії, обчисленої відповідно до інших законодавчих актів, на яку має право науковий працівник. Нині небюджетні державні установи фінансують половину зазначеної різниці за рахунок власних коштів.

Проект 3312 від 09.10.2015 (Співаковський О. В.) про внесення змін до Закону України «Про вищу освіту» (щодо працевлаштування випускників).

Основна ідея проекту полягає в скасуванні обов’язкового розподілу випускників вишів (який залишається лише для військових навчальних закладів) та обов’язку випускників, які навчалися за рахунок коштів державного бюджету, відпрацювати в державному секторі народного господарства не менше ніж три роки. Водночас виші мають лише сприяти працевлаштуванню випускників, а не забезпечувати їм перше робоче місце.

Погоджуючись загалом з аргументами ініціаторів проекту, слід звернути увагу, що нині обов’язків розподіл існує також для випускників аспірантури, що навчалися за державним замовленням.

Охорона здоров’я

Проект 3246 від 07.10.2015 (Поляков М. А.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони реклами лікарських засобів).

Проект передбачає принципову зміну державної політики щодо реклами лікарських засобів. Якщо нині чинним законодавством дозволяється реклама лікарських засобів, які відпускаються без рецепта лікаря та не внесені до переліку заборонених до рекламування лікарських засобів, то пропонується закріпити в Законі України «Про лікарські засоби» таке положення: «Реклама лікарських засобів на території України забороняється. Дозволяється лише реклама медичної техніки, методів профілактики, діагностики, лікування і реабілітації, що в установленому порядку дозволені спеціально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у сфері охорони здоров’я до застосування в Україні. Вимоги до такої реклами встановлюються Законом України “Про рекламу”». Відповідно в проекті пропонується уточнення зазначених вимог.

Проект, як видається, зумовлений нашими реаліями і заслуговує на підтримку.

Проект 3259 від 08.10.2015 (Єднак О. В.) про стратегічну екологічну оцінку. Доопрацьовану із врахуванням зауважень редакцію проекту було подано 28.10.2015.

Метою проекту проголошено встановлення сфери застосування та порядку здійснення стратегічної екологічної оцінки, механізму проведення транскордонних консультацій, інформування про прийняте рішення та моніторингу впливу виконання документа державного планування на довкілля. Реалізація акта передбачає внесення змін до законів України «Про охорону навколишнього природного середовища», «Про державні цільові програми», «Про екологічну експертизу», «Про забезпечення санітарного та епідемічного благополуччя населення», «Про регулювання містобудівної діяльності».

В проекті передбачається встановлення механізму стратегічної екологічної оцінки; планування суспільного розвитку та господарської діяльності із врахуванням пріоритетності факторів впливу на довкілля, в тому числі здоров’я населення, та забезпечення сталості екосистем у процесі прийняття стратегічних рішень.

Питання сільського господарства та земельних справ

Проект 3227 від 05.10.2015 (Голубов Д. І.) про внесення змін до Водного кодексу України (щодо спрощення процедури надання дозволів на спеціальне водокористування).

Проект доволі простий і передбачає лише одне незначне уточнення – вказівку на те, що загальний порядок стосується саме «використання поверхневих вод», яка не змінює, ані змісту чинної норми, ані чинного порядку надання дозволів. Тому досить дивним є наполягання авторів на тому, що проект передбачає «спрощення процедури надання дозволів на спеціальне водокористування», що відмічено і в назві проекту і в супровідних матеріалах.

Проект 3297 від 09.10.2015 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо ефективного використання земель сільськогосподарського призначення).

Пропонується доповнити ст. 124 ЗК України нормою про те, що «Передача в оренду земельних ділянок сільськогосподарського призначення, що перебувають у власності громадян і юридичних осіб, здійснюється за результатами проведення земельних торгів», а ст. 36 Закону України «Про оренду землі» положенням такого змісту: «у разі невиконання орендарем зобов’язань за договором оренди землі сільськогосподарського призначення, у тому числі використання землі належним чином відповідно до вимог законодавства про охорону земель, непідтримання та непідвищення родючості землі, використання не за цільовим призначенням, договір оренди землі припиняється з моменту виявлення порушень. У такому випадку орендар має сплатити на користь територіальної громади, на якій знаходиться земельна ділянка, штраф у розмірі річної орендної плати та відшкодувати орендодавцю завдані збитки. Якщо земельна ділянка знаходиться на території декількох громад, то сплата штрафу здійснюється пропорційно часткам площі земельної ділянки, які розташовані на територіях відповідних громад».

Обидві норми видаються щонайменше спірними, оскільки допускають обмеження прав громадян, а зміни до Закону України «Про оренду землі» є також і достатньо розпливчастими для їх неоднозначного трактування, що може призвести до посилення корупційних ризиків.

Проект 3304 від 09.10.2015 (Балицький Є. В.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо посилення охорони природних об’єктів від пожеж).

Метою проекту проголошено надання реальних важелів впливу на правопорушників, які випалюють стерню, луки, пасовища, ділянки зі степовою, водно-болотною та іншою природною рослинністю, рослинність або її  залишки та опале листя в смугах відводу захисних лісонасаджень автомобільних доріг і  залізниць, у  парках, інших зелених насадженнях та газонів у населених пунктах і введення ефективної економічної мотивації не здійснювати правопорушення. Пропонується внести зміни до Законів України «Про тваринний світ», «Про рослинний світ», «Про природно-заповідний фонд України», Кодексу України про адміністративні правопорушення, якими, зокрема, уточнити перелік природних об’єктів, на яких забороняється випалювання сухої рослинності, розведення вогнищ, суцільні рубки тощо, розширити коло осіб, які мають контролювати дотриманням вимог пожежної безпеки і складання протоколів про вчинені правопорушення у відповідній сфері тощо.

Утім, як слушно зауважує ГНЕУ, запропоновані зміни можуть в багатьох випадках дати зворотній ефект, оскільки надмірна конкретизація об‘єктів захисту звужує можливість більш оперативного їх визначення безпосередньо у підзаконному нормативно-правовому акті, як це передбачено чинною редакцією відповідних статей, а розширення кола контролюючих осіб не завжди узгоджується з їх компетенцією, визначеною законодавством.

Проекти з інших питань

Проект 3228 від 05.10.2015 (Голубов Д. І.) про внесення змін до Закону України «Про дозвільну систему у сфері господарської діяльності» (щодо встановлення процедури продовження строку дії документа дозвільного характеру).

Пропонується додати до ст. 4-1 «Основні вимоги до порядку видачі документів дозвільного характеру або відмови в їх видачі, переоформлення, видачі дублікатів, анулювання документів дозвільного характеру» нове положення такого змісту: «15. Законом може бути встановлено можливість продовження строку дії раніше виданого документа дозвільного характеру. У такому разі суб’єкт господарювання може подати державному адміністратору заяву про продовження строку дії документа дозвільного характеру (з додаванням оригіналу такого документа або його дубліката), але не пізніше ніж за десять робочих днів до закінчення строку дії документа дозвільного характеру. Дозвільний орган протягом двох робочих днів з дня одержання заяви про продовження строку дії документа дозвільного характеру зобов’язаний продовжити строк дії відповідного документа дозвільного характеру та зробити про це відмітку на бланку документа дозвільного характеру. Строк дії документа дозвільного характеру продовжується на той самий строк, на який його було видано, якщо інше не встановлено Законом».

Загалом ідея проекту заслуговує на підтримку, однак викликають певне занепокоєння як дуже звужені строки реагування для органу, так і повна відмова від подання будь-яких додаткових документів. Утім подання останніх може випливати з суті діяльності, для якої надається документ дозвільного характеру.

Проект 3237 від 06.10.2015 (Поляков М. А.) про обмеження виробництва, використання, ввезення і розповсюдження полімерних пакетів.

Згідно з преамбулою, цей закон запроваджує обмеження виробництва, використання, ввезення та розповсюдження на території України полімерних пакетів, з метою поліпшення охорони навколишнього природного середовища та стану благоустрою територій. У проекті терміни вживаються в такому значенні: «пакет – разова споживча м’яка тара з корпусом у формі рукава, з дном і відкритою горловиною місткістю до 20 кубічних дециметрів; полімерний пакет - пакет, виготовлений повністю або частково з окремого полімеру або полімерних композицій; екологічний полімерний пакет - пакет, який в результаті впливу мікроорганізмів протягом п’яти років проходить повне фізичне, хімічне, термальне або біологічне розщеплення на двоокис вуглецю, біомасу та воду». Провідна позиція проекту зводиться до того, що від 1 квітня 2016 року забороняється виробництво, використання, ввезення і платне або безкоштовне розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів окрім екологічних полімерних пакетів. При цьому останні мають не менш ніж на 90% виготовлятися із вторинної сировини. Для забезпечення такої заборони передбачається внести до КУпАП нову ст. 91-5 «Порушення обмежень виробництва, ввезення, платного або безкоштовного розповсюдження (крім транзиту вантажів) полімерних пакетів».

Слід зазначити, що проект, навіть незважаючи на його малий обсяг, не є до кінця узгодженим. Зокрема вживаються терміни як «екологічний полімерний пакет» так і «біологічний полімерний пакет».

Проект 3245 від 07.10.2015 (Недава О. А.) про засади запровадження енергоефективного освітлення в Україні.

Згідно з преамбулою, цей закон визначає основні правові, економічні, екологічні та організаційні засади запровадження енергоефективного освітлення в територіальних громадах, житлово-комунальному господарстві в Україні.

Проект отримав вкрай негативний висновок ГНЕУ та був відкликаний (03.11.2015).

Проект 3247 від 07.10.2015 (Добродомов Д. Є.) про внесення змін до Закону України «Про теплопостачання» (щодо вибору способу розрахунку за спожиту теплову енергію).

Пропонується надати споживачам право обирати спосіб розрахунку за спожиту теплову енергію за одноставковим чи двоставковим тарифом. При чому проект обмежується виключно гарантуванням такого права.

Проект 3269 від 08.10.2015 (Фролов М. О.) про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України (щодо удосконалення механізму справляння податку на майно в частині податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки).

Проект передбачає внесення комплексу змін щодо особливостей справляння податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки. Особлива увага приділена майну, яке використовується у виробництві. Серед інших змін слід назвати нову редакції положення про зменшення бази оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи – платника податку, а саме: «а) для квартири/квартир (у тому числі їх часток) незалежно від їх кількості – на 60 кв. метрів; б) для житлового будинку/будинків (у тому числі їх часток) незалежно від їх кількості – на 120 кв. метрів. У разі перебування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, у спільній сумісній власності декількох фізичних осіб, який/які не поділені в натурі, співвласник, який забезпечує сплату податку від імені усіх співвласників, має право на зменшення бази оподаткування, визначене підпунктами а) і б) підпункту 266.4.1 цього Кодексу із розрахунку застосування цієї пільги для кожного співвласника об’єкта оподаткування». Останні зміни є дуже суттєвими і неоднозначними.

Проект 3292 від 09.10.2015 (Мураєв Є. В.) про внесення змін до Закону України «Про інвестиційну діяльність» (щодо повноважень омбудсмену з фінансів та інвестицій).

Передбачається «з метою забезпечення та захисту прав та законних інтересів інвесторів» запровадити посаду омбудсмена з фінансів та інвестицій та визначити такі його повноваження: «взаємодіє з органами державної влади та місцевого самоврядування з питань фінансів та інвестицій; розглядає звернення інвесторів з питань, що виникають при здійсненні ними інвестиційної діяльності на території України; вносить рекомендації органам державної влади та місцевого самоврядування для вирішення ними питань, які зазначено в зверненнях інвесторів; сприяє інвесторам у вирішенні питань, що виникають у процесі реалізації інвестиційних проектів у досудовому чи позасудовому порядку; вносить до Кабінету Міністрів України рекомендації по удосконаленню законодавства України». Ані порядок призначення, ані статус такого омбудсмана не визначені, наявна лише відсилочна норма про те, що «Положення про омбудсмена з фінансів та інвестицій затверджується Кабінетом Міністрів України».

Цікава ініціатива, яка однак зведена нанівець ігноруванням необхідності визначення статусу такої особи, порядку обрання тощо.

Проект 3305 від 09.10.2015 (Балицький Є. В.) про внесення змін до деяких законів України (щодо модернізації окремих положень, які регламентують гуманне ставлення до тварин).

Більшість змін вносяться до Закону України «Про захист тварин від жорстокого поводження». Зокрема, розширюється коло спеціальних термінів, ряд з чинних уточнюються. Значною мірою уточнюються особливості утримання домашніх тварин, визначається коло обов’язків та прав осіб, які утримують домашню тварину, встановлюється вимога реєстрації та ідентифікації домашніх тварин, які «є обов’язковими, проводяться одноразово і вважаються дійсними протягом всього життя тварини, крім випадків втрати або пошкодження жетону або іншого відмітного знаку». Також уточнюються «правила поводження з мисливськими тваринами при полюванні на них». Під законодавче регулювання потрапила і волонтерська діяльність у сфері поводження з безпритульними тваринами.

 Поділитися