MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українська міліція стала поліцією

08.11.2015   
Юрій Нужний

З 7 листопада 2015 року вступив у силу Закон України «Про Національну поліцію». З цього часу міліція в Україні припинила своє існування де-юре.

Як повідомляє МВС України, наразі у складі Головних управлінь поліції в областях та місті Києві відповідно до повноважень, визначених Законом, повноцінно функціонують 217 відділів поліції та 489 відділень поліції.

На виконання вимог Закону України «Про Національну поліцію» та Кримінального процесуального кодексу України щодо швидкого, повного та неупередженого розслідування злочинів, у кожному органі поліції вже призначено на посади слідчих, які у повному обсязі виконують покладені на них обов’язки.

Крім того, для забезпечення приймання та реєстрації заяв про вчинення злочинів та організації відповідного реагування на посади призначено працівників чергових частин територіальних органів поліції.

Однак, щоб стати повноправним поліцейським, міліціонеру належить пройти переатестацію. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков висловив сподівання, що до кінця весни наступного року вся структура відомства стане новою.

У першу чергу атестацію пройдуть кадри центрального апарату. Наступними стануть співробітники оперативних підрозділів, вони пройдуть спеціалізоване тестування і тести на інтелект. У разі необхідності керівники можуть підлягати тестуванню на поліграфі. За рішенням комісії деякі з кандидатів пройдуть співбесіду, – зазначила керівник Національної поліції України Хатія Деканоїдзе.

7 листопада 2015 року було зареєстровано й Головне управління Національної поліції в Харківській області. Наказом Голови Національної поліції України тимчасово виконуючим обов’язки керівника територіального органу Нацполіції на Харківщині призначено генерал-майора Анатолія Дмитрієва.

За словами керівника відділу зв’язків з громадськістю ГУ Національної поліції України в Харківській області Олени Баранник, атестаційна комісія створена поки тільки в Києві. У Харкові міліціонери, що бажають служити в національній поліції, до процесу атестації ще не приступали.

Так що після 7 листопада на вулицях Харкова можна буде як і раніше побачити співробітників правоохоронних органів у формі міліції. А от чи працюватимуть вони «як і раніше», чи дієво будуть захищати громадян від злочинних посягань – побачимо. Хочеться сподіватися, що самим лише перейменуванням міліції на поліцію справа не завершиться.

 Поділитися