MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Допомогти внутрішньо переміщеним особам

27.11.2015   
Георгій Кобзар
Прийняття на рівні Харківщини відповідної регіональної програми підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб сприяло б залученню додаткових ресурсів від міжнародних донорських організацій.

24 листопада 2015 р. у Харкові відбулася робоча нарада за участю членів Регіонального штабу з питань соціального забезпечення громадян України, які переміщуються з тимчасово окупованої території та районів проведення АТО, представників Харківської облдержадміністрації та Програми розвитку ООН в Україні.

Представники ПРООН повідомили про проекти, що впроваджують на підтримку ВПО в Україні, зокрема програму підтримки працевлаштування.

Як зазначила консультант з інформації та звітності проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» Ганна Лукінова, з березня цього року організація оголосила про прийом попередніх пропозицій від місцевих органів влади, підприємств, організацій та установ всіх форм власності та господарювання щодо започаткування робочих місць для внутрішньо переміщених осіб в Україні, а також для місцевого населення Донецької та Луганської областей. ПРООН підтримує створення робочих місць шляхом співфінансування 67% заробітної плати.

Так, у Харківській області було підтримано 6 проектних пропозицій. Серед них – 2 від громадських організацій, а також від приватних підприємств та комунальних закладів.

Також ПРООН в Україні надається грантова допомога розвитку малого підприємництва серед ВПО, надання безоплатної правової допомоги вимушеним переселенцям та підтримуються інші ініціативи, спрямовані на зміцненні механізмів адаптації задля розширення джерел існування внутрішньо переміщених осіб у нових місцях їхнього проживання.

Донором проекту ПРООН «Швидке реагування на соціальні та економічні проблеми ВПО в Україні» є уряд Японії.

Учасники заходу обговорили перспективи удосконалення вертикальної, міжвідомчої та міжсекторальної координації діяльності з питань ВПО, а також проблеми, які існують у доступі ВПО до необхідної їм інформації та послуг.

До речі, Ганна Лукінова зауважила, що прийняття на рівні Харківщини відповідної регіональної програми підтримки та соціальної адаптації внутрішньо переміщених осіб сприяло б залученню додаткових ресурсів від міжнародних донорських організацій, які б мали наочне свідчення стратегічного підходу обласної влади до вирішення проблематики ВПО. На що чиновники пообіцяли «подумати».

Довідка. За даними ХОДА, наразі в Харківській області офіційно зареєстровано 203 тисячі внутрішньо переміщених осіб. На обслуговування та забезпечення необхідними умовами проживання переселенців Харківська область в 2014-2015 роках в основному використовувала кошти місцевих бюджетів.

 Поділитися