MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Українські правозахисники прийняли участь в роботі круглого столу та конференції в Берліні 26 листопада 2015 року

28.11.2015   
Олександр Павліченко
26 листопада 2015 року в приміщенні Бундестагу в Берліні до обговорення сучасної ситуації на сході України, були запрошені представники Бундестагу, урядових структур ФРН, міжнародних організацій та неурядових організацій. Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров виступив під час цього заходу з повідомленням про стан виконання Мінських домовленостей

26 листопада 2015 року в приміщенні Бундестагу в Берліні до обговорення сучасної ситуації на сході України, були запрошені представники Бундестагу, урядових структур ФРН, міжнародних організацій та неурядових організацій. Директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров, виступив під час цього заходу з повідомленням про стан виконання Мінських домовленостей. При цьому він зауважив позитивну роль, яку вони відіграли, зокрема сприяючи зменшенню інтенсивності вогню або частково посприявши припиненню обстрілів, однак наголосив на тому, що вважає некоректним або навіть неможливим виконання цих домовленостей українською стороною внаслідок позиції російської сторони щодо звільнення полонених та  через висунуті політичні вимоги щодо конституційних змін. Крім того, вимога амністії фактично сприятиме ще більшій безкарності, бо заперечує принцип обов’язкового покарання за вчинення військових злочинів та злочинів проти людяності. Проте депутат Бундестагу та ПАРЄ Марілуїз Бек заперечила, наголосивши, що альтернативи Мінським угодам немає, і треба шукати оптимальні механізми для їх реального виконання. Відмовившись від виконання Мінських угод, Україна ризикує втратити підтримку з боку європейських країн та ЄС в цілому.

В роботі круглого столу взяв активну участь Надзвичайний та повноважний посол України в ФРН Андрій Мельник, який виступив із повідомленням про оцінку ситуації в Україні в контексті конфлікту на Донбасі, підкресливши роль РФ у розпалюванні конфлікту та підтримці проросійських збройних формувань.

В ході цього  круглого столу були також представлені доповіді, підготовлені за результатами спільних моніторингових візитів представників російських, польських, німецьких та українських НУО на території, які безпосередньо межують із зоною проведення АТО. Харківська правозахисна група  спільно з колегами з російського «Меморіалу» та німецької організації “Німецько-російський обмін” представила дві доповіді, в яких викладені основні зауваження та рекомендації за результатами поїздок спільних місій спостерігачів по територіям Донецької області, що були організовані ХПГ у вересні-жовтні 2015 року. Тексти доповідей на сьогодні доступні німецькою мовою за посиланням http://civicmonitoring.org,  російська версія  буде розміщена на сайті ХПГ найближчим часом.

Виступ депутата Бундестага і ПАРЄ пані Марілуїз Бек

Робочий момент під час круглого столу в Бундестазі. Євген Захаров (ХПГ, «Меморіал»), Мартіна Штайс (“Німецько-російський обмін”), Вєра Аммер («Меморіал», Німецьке відділення)

26 листопада 2015 року також відбулась прес-конференція для журналістів в представництві Європейської комісії в Німеччині, в якій взяли участь представники українських, польських та російських НУО, що здійснювали моніторинг за дотриманням прав людини в зоні АТО у зв’язку з військовим конфліктом на Донбасі. Під час прес-конференції були представлені результати спостережень, зазначені приклади найбільш серйозних порушень прав людини, які були зауважені під час цих візитів, зокрема, пов’язані з питаннями безпеки, відновлення пошкодженого або знищеного в результаті обстрілів майна, забезпечення навчального процесу в школах, медичної допомоги, соціальних послуг для жителів населених пунктів на територіях, які найбільше потерпають від ведення воєнних дій.

Учасники прес-конференції в Європейській комісії: Ян Рачинський («Меморіал», Росія), Костянтин Реуцький («Поступ», Україна), Ольга Саломатова (Гельсінська фундація прав людини, Варшава, Польща), Тім Бозе  («Європейський обмін»), Євген Захаров («ХПГ», «Меморіал»)

 Поділитися