MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

5 грудня – 50 років з дня проведення «Мітингу гласності»

07.12.2015   
Цю подію називають «днем народження» правозахисного руху в СРСР.

5 грудня 1965 року о 18:00 десятки людей вийшли на Пушкінську площу в Москві з плакатами: «Вимагаємо гласності суду над Синявським і Даніелем!» (літераторами, заарештованими за політичним звинуваченням), «Поважайте Конституцію!», а також з вимогою випустити Володимира Буковського і Юлію Вишневську, насильно поміщених владою до психлікарні за участь у підготовці мітингу.

Його організатори – математик Олександр Вольпін (син Сергія Єсеніна) та фізик Валерій Нікольський, художник Юрій Тітов і його дружина Олена Строєва – за кілька тижнів до події склали «Громадянське звернення» із закликом до всіх небайдужих взяти участь у «мітингу гласності».

У зверненні говорилося:
«...Загальновідомо, що при закритих дверях можливі будь-які беззаконня і що порушення закону про гласність (ст. 3 Конституції СРСР і ст. 18 КПК РРФСР) вже саме по собі є беззаконням. Неймовірно, щоб творчість письменників могла скласти державну таємницю.
У минулому беззаконня властей коштували життя і свободи мільйонам радянських громадян. Криваве минуле закликає нас до пильності в сьогоденні. Легше пожертвувати одним днем спокою, ніж роками терпіти наслідки вчасно не зупиненого свавілля».

На площу було заздалегідь стягнуті загони міліції, «дружинників» і комсомольців. Плакати швидко вирвали з рук маніфестантів; спроби учасників виступити з промовами також припинялися. На площі були затримані 22 людини.

Однак, щоб уникнути нових протестів, затриманих допитали і відпустили додому ще того ж дня.

Незабаром низку юних учасників мітингу виключили з вищих навчальних закладів.

Наступного року протестний захід повторили знову, проте це був уже Мітинг мовчання, коли люди просто зібралися на площі Пушкіна для того, щоб незабаром мовчки розійтися по своїх справах. Такі збори тривали щорічно аж до 1977 року, коли День Конституції був перенесений на 7 жовтня.

Отже, мітинг 1965 року став першою подібною публічною акцією, що відбулася в Москві (і, мабуть, в СРСР) за кілька десятиліть. Саме він визначив основну «опорну точку» правозахисної діяльності – виступ на захист права та засудження свавілля влади.

 Поділитися