MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Проблеми учасників АТО є типовими для всієї України

18.12.2015   
ІРЦ «Правовий Простір»
З якими проблемами найчастіше стикаються учасники АТО та їх рідні? Які найбільш типові питання накопичилися у воїнів після демобілізації? Які махінації з землею для АТОшніков приховує влада?

З якими проблемами найчастіше стикаються учасники АТО та їх рідні? Які найбільш типові питання накопичилися у воїнів після демобілізації? Які махінації з землею для АТОшніков приховує влада?

Про це говорили в Міжнародний день прав людини 10 грудня 2015 року в Генічеську Херсонської області, під час першого засідання місцевого «Центру допомоги учасникам антитерористичної операції».

Генічеський волонтери та військовослужбовці намагалися донести до начальників управлінь та відділів місцевої райдержадміністрації свої найгостріші проблеми.

Озвучені на зборах проблеми й питання показали, що вони є однаковими для всієї України:

1) довідка (нового зразка) часто у бійців відсутня;

2) посвідчення учасника бойових дій робляться в частинах по кілька місяців;

3) немає єдиного кабінету, куди може звернутися військовослужбовець для вирішення питань, пов’язаних з виплатами та іншими моментами (обіцяними Законом).

4) не кожен демобілізований має довідку про доходи, а вона також потрібна при оформленні низки документів.

Ласі шматки землі - «примарним воїнам»?

Відповіддю на прохання підбити підсумки зустрічі можна вважати пост волонтера Олександра Галька, який підтвердив, що накопичені питання були озвучені демобілізованими учасниками АТО особисто на засіданні, вони ставилися конкретно кожному начальнику служби, управління, відділу Генічеської райдержадміністрації.

«В основному всі претензії зводилися до елементарної невидачі тієї чи іншої довідки тими чи іншими службами, управліннями, відділами. Повне ігнорування (відповідними службами, управліннями, відділами або місцевими сільськими, селищними, міською радами) видачі земельних ділянок, не зважаючи на закони України».

За словами Олександра Галька, учасники бойових дій вказали «Центру допомоги учасникам АТО» на такий «цікавий» факт: на березі Азовського моря роздавали по 10 «соток» землі нібито 132-м учасникам АТО.

«При цьому чомусь жодного з присутніх на засіданні АТОшника в тому списку не виявилося. Та й взагалі список, зі слів військовослужбовців, складається не з тих хлопців, які віддавали свої життя і здоров’я за майбутнє України».

Волонтери допомагають без тяганини і формальних вказівок

У свою чергу волонтери вкотре показали приклад того, що все-таки можна «пробивати стіни і допомагати нужденним». Так, члени Генічеської громадської організації «Волонтер» домоглися того, що п’ятеро учасників АТО рішенням сесії Щасливцевської сільради отримали дозвіл на безкоштовні земельні ділянки для будівництва житлового будинку та господарських споруд. Волонтери оплатять роботи з оформлення всіх документів для передачі у власність землі учасникам АТО.

Після обговорення всіх питань і висловлених претензій «Центр допомоги учасникам АТО» виніс наступні рішення:

1. Рекомендувати місцевим бюджетам (районному, міському, селищним та сільським) радам запланувати кошти в бюджеті на 2016 рік для одноразових виплат учасникам АТО.

2. Виконкомам міської, селищних та сільським радам провести звірку фактично наявних членів АТО на своїх територіях і з’ясувати їх реальні потреби у всіх сферах життєдіяльності.

3. Виконкомам міської, селищних та сільським радам спростити систему видачі довідок для отримання виплат учасникам АТО.

4. Виконкомам міської, селищних та сільським радам звільнити від сплати комунальних платежів учасників АТО і сім’ї загиблих в зоні АТО.

5. Звернутися до Міністерства Оборони України з питанням скасування отримання довідки про заробітну плату для військовослужбовців, які знаходяться в зоні АТО.

6. Звернутися до Міністерства Оборони України з питанням отримання соціальних виплат за довідкою учасника АТО для тих, у кого немає посвідчення учасника АТО.

7. Надати «Центру допомоги учасникам АТО» реальний перелік адміністративних послуг і виплат, які надаються учасникам АТО різними службами, управліннями, відділами, радами всіх рівнів для формування єдино дієвого вікна.

8. Директорам служб, управлінь, начальникам відділів, головам виконкомів міської, селищних та сільським радам надати звіт в «Центру допомоги учасникам АТО» про виконану роботу за період з квітня 2015 року до сьогодні у сфері соціального захисту сімей учасників АТО.

9. Відділу Держгеокадастру в Генічеському районі підготувати та надати «Центру допомоги учасникам АТО» списки про виділені в Генічеському районі земельні ділянки сім’ям загиблих, учасникам АТО і мобілізованим в зону АТО, перелік кооперативів, які цим займаються і номери відповідних розпоряджень.

Коментар фахівця. Наталя Бімбірайте, волонтер, головний редактор порталу «Правовий простір»:

«Подібні центри створені у всіх областях України за указом Президента, при обладміністраціях. На словах ідея хороша. А на справі виходить по-різному. Є приклади хорошої роботи чиновників з волонтерами. Але в більшості областей, в тому числі і в Херсонській, такі центри, скоріше, створені при Херсонській ОДА та в усіх райцентрах формально. Щодо описаних проблем військовослужбовців та їх сімей, працюють «гарячі лінії» для допомоги учасникам АТО, їх контакти є на офіційних сайтах обладміністрацій.

А реальну допомогу надають громадські організації. Наприклад, ІРЦ «Правовий простір». На сайті організації є контакти юристів, звертайтеся – отримати безоплатно правову допомогу можуть жителі п’яти областей України».

 Поділитися