MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Тюремний термін за пости в Facebook

01.02.2016   
Яніна Смелянська
У Казахстані двоє активістів за висловлювання в Facebook 22 січня 2016 року були засуджені до позбавлення волі за розпливчастим і широким звинуваченням у «порушенні національної ворожнечі».

У Казахстані двоє активістів за висловлювання в Facebook 22 січня 2016 були засуджені до позбавлення волі за розпливчастим і широким звинуваченням у «порушенні національної ворожнечі».

"Влада Казахстану повинна негайно звільнити засуджених активістів Серікжан Мамбеталін і Єрмек Наримбаева і відкласти в сторону вироки щодо них які порушують право на вільне вираження думок. В рамках іншої справи, влада повинна зняти обмеження на свободу пересування і асоціації накладені на Болатбека Блялова, це ще один активіст засуджений по розпливчастим звинуваченням, і анулювати його вирок",- йдеться на сайті Хьюман Райтс Вотч.

«У Казахстані двох активістів відправили за грати за мирне вираження своїх поглядів, - говорить Хью Вільямсон, директор Хьюман Райтс Вотч по Європі та Центральній Азії. - Влада повинна припинити переслідування критиків по занадто широкою статтею про «розпалювання національної ворожнечі», прибрати її з кримінального кодексу та почати поважати основоположні права на свободу думок і їх вираження».

За останні роки влада Казахстану в спробах змусити замовчати своїх опонентів уже не раз неправомірно задіяли цю неконкретну і занадто широку статтю, що передбачає кримінальну відповідальність за охоронювані міжнародним правом висловлювання і дії, зазначає Хьюман Райтс Вотч.

Алмалінскій районний суд міста Алмати засудив Наримбаева до трьох років позбавлення волі, Мамбеталін - до двох років, із забороною обом протягом п’яти років займатися громадською діяльністю.

Обидва активіста були арештовані в жовтні 2015 року у зв’язку з коментарями в Facebook з приводу приписуваного іншому активісту тексту, в якому казахська нація описується в провокаційним термінах. Влада стверджує, що пости в Facebook містять ознаки «розпалювання національної ворожнечі», й образили честь і гідність Казахської нації».

Суд розпочався 9 грудня. На першому засіданні підсудні клопотали про закриття справи у зв’язку з відсутністю в діях складу злочину. Адвокат Мамбеталін також клопотав про звернення до Конституційної ради, орган, який  розглядає відповідність законодавства Конституції Казахстану, на предмет оцінки статті 174 Кримінального кодексу (порушення соціальної, національної, родової, расової, станової або релігійної ворожнечі). Суддя відхилив всі ці клопотання.

Наримбаев, у якого проблеми зі здоров’ям, 18 січня 2016 року оголосив голодування. До останнього дня суду він настільки ослаб, що в зал його внесли на ношах. Обидва активіста з моменту арешту утримувалися під вартою.

Адвокат Наримбаева заявив Хьюман Райтс Вотч, що обидва активіста намір оскаржити вирок.

Блялов був арештований в листопаді 2015 року за коментарі у відеокліпах і медіаінтервью на YouTube по ряду питань, включаючи казахський націоналізм і казахську мову. За версією влади, відеокліпи досягали рівня «тяжких злочинів проти миру і безпеки людства».

21 січня Блялов був засуджений Сариаркінским районним судом Астани. Він визнав свою провину, заявив про каяття і був звільнений з-під варти. Проте суд на три роки обмежив його свободу, що включає заборону на зміну постійного місця проживання або роботи і на знаходження у вільний час у громадських місцях.

Стаття 174 КК РК передбачає кримінальну відповідальність аж до 20 років позбавлення волі за «умисні дії, спрямовані на збудження соціальної, національної, родової, расової, станової чи релігійної ворожнечі, на образу національної честі та гідності або релігійних почуттів громадян, а одно пропаганду винятковості, переваги або неповноцінності громадян за ознакою їх ставлення до релігії, станової, національної, родової чи расової приналежності».

Хьюман Райтс Вотч, місцеві правозахисники та авторитетні міжнародні організації, такі як спецдоповідач ООН з питання про права на свободу мирних зборів і свободу асоціації, неодноразово закликали уряд Казахстану звузити або скасувати кримінальний склад «порушення соціальної, національної, родової, расової, станової чи релігійної ворожнечі», оскільки його неконкретне формулювання ущемляє основоположні права, охоронювані міжнародним правом.

Міжнародний пакт про громадянські і політичні права (Казахстан є його учасником) допускає обмеження владою права на вільне вираження думок тільки за умови, якщо це відповідає суворим критеріям необхідності і пропорційності і не є дискримінаційним.

Однак ніякий уряд не вправі накладати кримінальні санкції за вираження думок або думки тільки тому, що інші, в тому числі державні чиновники, вважають їх образливими, відзначає Хьюман Райтс Вотч.

Закони про відповідальність за підбурювання до насильства, дискримінації та ворожнечі також не повинні обмежувати основоположне право на свободу слова. Вони зізнаються відповідними міжнародним нормам про права людини тільки в тому випадку, коли насильство, дискримінація або ворожнеча представляються неминучими, а заходи з обмеження свободи слова - безумовно необхідними для їх запобігання.

«Ці три нових вироки у справах укладаються в явну систему зловживання владою кримінальним законом, - говорить Хью Вільямсон. - Більше жоден критик уряду не повинен зазнавати арешту і суду, або позбавлення волі за одне лише вираження своєї думки».

 Поділитися