MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Клих поскаржився на примусові ін’єкції невідомого препарату в російській в’язниці

14.03.2016   
Яніна Смелянська

 

 

 

 

 

 

 

 

Клих поскаржився на примусові ін’єкції невідомого препарату в російській в’язниці. Протягом двох тижнів українцеві дають якісь невідомі препарати.

Адвокат українця Станіслава Клиха, утримуваного в СІЗО Грозного, Марина Дубровіна стурбована його фізичним станом. Про це йдеться в її адвокатському запиті, який оприлюднила волонтер Ольга Решетилова в фейсбуці.

"При відвідуванні мого підзахисного 1 березня, він повідомив, що йому приблизно протягом двох тижнів, тобто з середини лютого 2016 року, щодня дають якісь медичні препарати (таблетки). За його словами, нібито "від застуди" і бром "для спокою мужиків". При цьому йому двічі вкололи якісь уколи, незважаючи на те, що він чинив опір", - йдеться в запиті.

Дубровіна просить повідомити, які саме медичні препарати дають її підзахисному, а також - з якою метою і яким лікарем вони були призначені.

Клиха, а також ще одного українця Миколу Карпюка, в Росії судять у Верховному суді Чечні нібито за участь в боях проти російських військовослужбовців в рядах УНА-УНСО в середині 90-х років.

14 і 15 березня в Грозному мало відбутися судове засідання по справі Карпюка і Клиха, проте воно не відбулося через хворобу судді, пишуть.

Планувався допит свідків захисту. Спеціально для цього в якості свідків на суд з України прибули 72-річна мама Клиха і його двоюрідний брат, а також двоє рідних братів Карпюка і українська правозахисниця Марія Томак. Нова дата судового засідання поки не відома. Судді, за словами адвокатів, виписаний курс лікування на місяць.

Нагадаємо, Карпюк був заарештований в березні 2014 року, Клих - в серпні 2014 - го. Слідчий РФ стверджує, що Карпюк разом з нині покійним Олександром Музичко керував "бандою "Вікінг", яка нібито здійснювала злочини в Чечні в 90-х роках. У СК Росії кажуть, що членами "Вікінга" також були нинішній лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош, Юрій Долженко, Клих і інші українці.

На Карпюка і Клиха дав свідчення українець Олександр Малофєєв. Він також заявив, що в Чечні воював нинішній український прем’єр Арсеній Яценюк.

 Поділитися