MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 63 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 29.02.2016 – 04.03.2016

16.03.2016   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 27 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 27 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 4 проекти процедурних постанов, пов’язаних з прийняттям за основу або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 4168 від 29.02.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до пункту 4 розділу ХХI «Прикінцеві та перехідні положення» Митного кодексу України (щодо забезпечення виконання Україною зобов’язань, передбачених міжнародними договорами (угодами) України з питань економічної діяльності.

Як зазначається у пояснювальній записці, проект розроблено з метою «забезпечення виконання Договору між Україною та Федеративною Республікою Бразилія в частині зобов’язань української сторони щодо створення космічного ракетного комплексу «Циклон-4», а також для зменшення вартості його створення виникає необхідність у внесенні змін до Митного кодексу України відповідних товарних позицій, пов’язаних з імпортуванням елементів ракетного палива».

Проект 0095 від 04.03.2016 (Президент України) про ратифікацію Факультативного протоколу до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень.

У проекті пропонується ратифікувати згаданий Факультативний протокол, підписаний 20 листопада 2014 року у м. Нью-Йорку, із такою заявою: «Україна заявляє, що на період тимчасової окупації частини території України – Автономної Республіки Крим і міста Севастополь – внаслідок збройної агресії Російської Федерації та до повного відновлення конституційного порядку й ефективного контролю України на цій окупованій території, а також в окремих районах Донецької та Луганської областей України застосування та/або виконання Україною зобов’язань за Факультативним протоколом до Конвенції про права дитини щодо процедури повідомлень стосовно зазначеної окупованої та не контрольованої українською владою території України є обмеженим і не гарантується». Метою Факультативного протоколу є забезпечення можливості звернення дітей або їхніх представників до Комітету з прав дитини з індивідуальними заявами щодо порушень державою-стороною їхніх прав, передбачених Конвенцією про права дитини та факультативними протоколами до неї.

 

Проблеми національної безпеки, окупованих територій і АТО

 

Проект 4171 від 29.02.2016 (Вінник І. Ю.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо заборони продажу алкогольних напоїв особам у військовій формі одягу).

Пропонується встановити заборони на споживання пива (крім безалкогольного), алкогольних та слабоалкогольних напоїв і вин столових на території військових частин і в пунктах дислокації військових підрозділів, а також на продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв і вин столових особам у військовій формі одягу та/або на території військових частин і в пунктах дислокації військових підрозділів. Відповідно на «продаж пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв особам у військовій формі одягу» поширюється дія ст. 156 КУпАП «Порушення правил торгівлі пивом, алкогольними, слабоалкогольними напоями і тютюновими виробами».

Ідея проекту видається цілком зрозумілою і загалом заслуговує на підтримку, хоча заборона продажу згаданих напоїв «особам у військовій формі одягу» має бути узгоджена з іншими нормами, які визначають правовий статус військовослужбовців.

 

Ідеологічні питання

 

Проект 4166 від 29.02.2016 (Мусій О. С.) про внесення змін до Закону України «Про засади державної мовної політики» (щодо особливостей вживання мови зовнішніх та публічних написів і топонімів).

Пропонується доповнити зазначений закон новою ст. 26-1 «Мова зовнішніх та публічних написів» такого змісту: «1. Зовнішні та публічні написи (оголошення, меню, вивіски, таблички, покажчики та будь який інший публічно розміщений напис) мовою національних меншин та іноземними мовами використовуються виключно з дубляжем державною мовою. 2. Напис державною мовою не може бути за розміром, шрифтом, стилем виконання меншим напису мовою національних меншин чи іноземною мовою, не може розташовуватися нижче та в менш доступному місці. 3. Дозволяється не дублювати державною мовою, а надавати тільки мовою оригіналу назви іноземних фірм, компаній, корпорацій, знаків для товарів і послуг, написи в емблемах». Також пропонується уточнити, що топоніми (географічні назви) – назви адміністративно-територіальних одиниць, залізничних станцій, вулиць, майданів тощо – у межах території, на якій поширена регіональна мова або мова меншини, поруч із топонімом державною мовою можуть відтворюватися відповідниками цією регіональною мовою (нині наявність відповідника регіональною мовою є обов’язковою). На думку ініціаторів проекту, він має сприяти забезпеченню функціонування української мови як єдиної державної у всіх сферах життя та одночасно рівності регіональних мов та мов меншин, інших мов.

Сам по собі проект не викликає суттєвих заперечень, окрім того, що чинний мовний закон потребує загалом нової редакції, а не часткових змін.

Проект 4103-1 від 03.03.2016 (Луценко Ю. В.) про державні символи України, порядок їх використання та захисту.

Формально альтернативний проекту 4103 від 18.02.2016 (Крулько І. І.) про державні символи України (див. Бюлетень № 61) та до певної міри є альтернативою проекту 4035 від 05.02.2016 (Левченко Ю. В.) про Державний Герб України (див. Бюлетень № 59) та прийнятому 02.02.2016 в першому читанні урядовому проекту 3334 від 16.10.2015 про Державний Прапор України (див. Бюлетень № 44).

Поданий альтернативний проект є помітно більшим за обсягом і докладнішим від основного проекту, хоча коло регульованих відносин є приблизно однаковим. В ньому немає спроби урегулювати дискусійне питання про Великий Державний Герб України (подібна спроба в основному проекті видається невдалою), що однак є ознакою певної незавершеності проекту. Загалом саме цей альтернативний проект може стати основою для подальшої роботи.

Проект 4178 від 03.03.2016 (Луценко Ю. В.) про внесення змін до законодавства України (щодо посилення захисту державних символів України та уточнення обставин їх використання).

На розвиток положень попереднього проекту пропонуються певні зміни в Кодекс України про адміністративні правопорушення, Кримінальний кодекс України та Закон України «Про рекламу».

Проект 4179 від 03.03.2016 (Вілкул О. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо перейменування географічних об’єктів шляхом зміни походження (етимології) назви географічного об’єкту з залишенням незмінним написання цієї назви.

Пропонується доповнити Закони України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» та «Про географічні назви» положеннями приблизно однакового змісту: «Перейменування географічних об’єктів, пов’язане з необхідністю приведення назв географічних об’єктів у відповідність вимогам Закону України "Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки" [варіант – «вимогам цього Закону»] може здійснюватися шляхом зміни походження (етимології) назви географічного об’єкту з залишенням незмінним написання цієї назви та надає назві географічного об’єкту інший зміст (тлумачення)».

Зауважимо, що згідно з вимогами юридичної техніки недоцільно одне положення дублювати в двох законах. Окрім того, етимологія географічної назви є її об’єктивною характеристикою, яка зумовлена її історичним походженням і змінити її нормативним актом неможливо. Тому відповідну пропозицію розглядаємо як дотепну, але некоректну спробу «обійти» вимогу закону про перейменування.

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 4164 від 29.02.2016 (Кабінет Міністрів України) про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо виключення Держенергоефективності з переліку контролюючих органів).

Проектом передбачено скасування ряду положень щодо відповідальності за ті чи інші порушення у сфері енергетичної ефективності. Зокрема, скасовуються штрафи за невиконання (ухилення від виконання) або несвоєчасне виконання рішень чи приписів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері енергозбереження, а сам цей орган виключається з числа тих, які можуть накладати адміністративні стягнення. Відповідно, з КУпАП виключаються статті 98 «Марнотратне витрачання паливно-енергетичних ресурсів», 101 «Порушення, зв’язані з використанням газу», 101-1 «Недотримання вимог щодо ефективного використання паливно-енергетичних ресурсів», 102 «Порушення, пов’язані з неефективною експлуатацією паливо- і енерговикористовуючого устаткування», 103 «Непідготовленість до роботи резервного паливного господарства» та 188-14 «Невиконання законних вимог посадових осіб центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері енергозбереження». Водночас у Законі України «Про енергозбереження» виключаються положення про те, що «Стандарти у сфері енергозбереження є основою для застосування економічних санкцій за нераціональне використання паливно-енергетичних ресурсів, виробництво енергетично неефективного обладнання та матеріалів» та «Контроль за дотриманням нормативів витрат паливно-енергетичних ресурсів здійснюється уповноваженим на те Президентом України органом».

Проект 4165 від 29.02.2016 (Бойко О. П.) про внесення змін до деяких законів України щодо функціонування районних рад.

Провідна ініціатива проекту зводиться до такого: «Вибори депутатів районних рад не проводяться, якщо в межах усієї території району створено одну об’єднану територіальну громаду». При цьому, вибори нового складу такої районної ради не проводяться, а сама рада «як юридична особа публічного права припиняється шляхом ліквідації». Відповідно уточнюються повноваження об’єднаної територіальної громади, яка створена в межах усієї території району та повноваження районних адміністрацій у випадку ліквідації районної ради з визначеної тут підстави.

Загалом складається враження, що ні уряд, ні депутатські фракції не мають чіткого розуміння реформи місцевого самоврядування в Україні, що і породжує хвилю проектів щодо розширення прав та можливостей для об’єднаних територіальних громад та обмеження прав районних рад. Проект можливо є слушним, однак він ламає існуючу структуру місцевого самоврядування. Такі пропозиції мали б бути наслідком повноцінної комплексної реформи, а не точкових змін.

Проект 4176 від 03.03.2016 (Кабінет Міністрів України) про забезпечення державного контролю у сфері соціальної підтримки.

Як зазначається в преамбулі, цей Закон визначає правові та організаційні засади здійснення державного контролю у сфері соціальної підтримки з метою підвищення ефективності її надання та формування політики спрямування державних коштів громадянам, які потребують державної підтримки. Відповідно до статті 1 проекту, державний контроль у сфері соціальної підтримки забезпечується шляхом соціального інспектування, проведення моніторингу ефективності виконання програм соціальної підтримки та аналізу порушень законодавства у сфері соціальної підтримки. Стаття 2 до числа таких порушень відносить «умисні чи необережні дії або бездіяльність щодо надання чи внесення завідомо неправдивих відомостей (крім технічних помилок) посадової особи або отримувачів соціальної підтримки, що призвели до неправильного встановлення права на отримання соціальної підтримки та / чи визначення її розміру». Стаття 9 передбачає такі права соціального інспектора: 1) контролювати правильність та своєчасність призначення соціальної підтримки; 2) перевіряти достовірності відомостей, які впливають на встановлення права на отримання соціальної підтримки та розмір (обсяг) її надання; 3) забезпечувати повернення надміру виплачених коштів на соціальну підтримку в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України; 4) вести облік коштів, неправильно виплачених під час призначення або надання соціальної підтримки. Зазначається, що вимоги соціального інспектора в межах виконання його повноважень є обов’язковими для виконання об’єктами державного контролю у сфері соціальної підтримки (ч. 1 ст. 10).

На жаль, проект не уточнює те, якими засобами будуть здійснюватися зазначені доволі широкі контрольні повноваження. Також не урегульовані питання щодо контролю за діяльністю інспекторів та їх особистої відповідальності, окрім загальної норми про те, що «дії або бездіяльність соціального інспектора можуть бути оскаржені в судовому порядку відповідно до закону» (ч. 2 ст. 10). Небажана у бідній і корумпованій  країні «фіскальна» спрямованість проекту видається цілком очевидною, а поява нового прошарку «інспекторів» загрожує соціальним вибухом.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 4170 від 29.02.2016 (Мусій О. С.) про внесення змін до Гірничого закону України (щодо соціальних гарантій працівникам гірничих підприємств під час ліквідації або консервації).

Пропонується поширити норму про те, що працівникам гірничих підприємств надається субсидія на придбання твердого палива або на оплату житлово-комунальних послуг у порядку та розмірах, встановлених Кабінетом Міністрів України, не лише на колишніх працівників після ліквідації або консервації гірничого підприємства, а й під час таких ліквідації або консервації.

 

Кримінальне, кримінальне процесуальне і цивільне процесуальне законодавство, судівництво

 

Проект 4094-1 від 04.03.2016 (Журжій А. В.) про поліграфологічну діяльність.

Альтернативний проекту 4094 від 17.02.2016 (Тетерук А. А.) про захист прав осіб, які проходять опитування (дослідження) на поліграфі (див. Бюлетень № 61) та близький за змістом до проекту 3611 від 10.12.2015 (Барна О. С.) про доповнення Кримінального процесуального кодексу України положеннями щодо використання поліграфа (детектора брехні) (див. Бюлетень № 52).

Альтернативний проект за обсягом у 2,5 рази більший від основного. Основні новели (порівняно з основним проектом) пов’язані з ідеєю створення Національної асоціації поліграфологів України, членами якої матимуть можливість стати всі поліграфологи України, які відповідатимуть критеріям, передбаченим законом. Цій асоціації пропонується доручити здійснення сертифікації осіб, які пройшли курс навчання та отримали необхідні навички для здійснення опитувань з використанням поліграфа і бажають займатися поліграфологічною діяльністю; ведення Єдиного реєстру поліграфологів України розроблення та затвердження методик проведення опитувань; контроль за діяльністю поліграфологів та притягнення їх до дисциплінарної відповідальності у разі виявлення порушень тощо.

Як видається, неминучим стає об’єднання обох проектів із врахуванням думки фахівців у цій доволі специфічній сфері діяльності.

Проект 4180 від 04.03.2016 (Алєксєєв С. О.) про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення окремих положень законодавства з питань судоустрою і статусу суддів.

Великий за обсягом і різноплановий за змістом проект передбачає об’єднання різних видів судів єдиним поняттям «місцевий загальний суд»; запровадження додаткових механізмів для прискорення процесу кваліфікаційного оцінювання суддів; залучення громадськості до цього процесу; удосконалення моніторингу способу життя судді, здійснення обов’язкової повної перевірки декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, яка подається суддею та кандидатом на посаду судді; обов’язок судді та кандидата на посаду судді подавати декларацію родинних зв’язків, а також обов’язок судді щорічно подавати декларацію доброчесності; створення законодавчих умов, за яких до лав суддівського корпусу на рівні апеляційних, вищих спеціалізованих судів та Верховного Суду України зможуть приєднатися науковці-правники та адвокати; збільшення розміру щомісячного довічного грошового утримання колишніх суддів з 60 до 80 відсотків суддівської винагороди судді, який працює на відповідній посаді; створення гідних умов матеріально-побутового забезпечення працівників органів судової системи, як основної гарантії для подолання корупційних ризиків; застосування під час конкурсу на зайняття вакантних посад суддів місцевого суду рейтингу кандидатів на посаду судді вперше та суддів, які виявили намір бути переведеними до іншого місцевого суду, за результатами кваліфікаційних іспитів, складених в межах процедури добору суддів чи в межах процедури кваліфікаційного оцінювання відповідно.

Проект безумовно заслуговує на уважне ставлення і ретельне опрацювання.

Культура та освіта

 

Проект 4173 від 01.03.2016 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо поновлення права на освіту.

Хоча в пояснювальній записці і зазначається, що «Цілі та завдання законопроекту – поновлення раніше існуючих прав на здобуття освіти на пільгових умовах дітей-інвалідів, дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, дітей з багатодітних сімей, у складі яких є п’ятеро і більше дітей, членів збірних команд України, які брали участь у міжнародних олімпіадах, чемпіонів і призерів Олімпійських і Паралімпійських ігор» (скасовані Законом України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України» від 24.12.2015), фактично проект дещо відходить від заявленої мети. Так, при відновленні наступного положення: «Поза конкурсом до державних і комунальних вищих навчальних закладів громадяни можуть зараховуватися у випадках, передбачених законом» автори проекту випадково чи свідомо «забули» відновити положення, яке його доповнювало: «Не допускається вступ поза конкурсом для здобуття ступеня магістра чи доктора філософії». Крім того, передбачається не скасовувати норми, які введені на заміну норм, виключених із Закону України «Про охорону дитинства», законом від 24.12.2015, а теж зберегти, перенісши до Закону України «Про вищу освіту». Таким чином рівень гарантій має бути подвоєний.

Проект 4174 від 02.03.2016 (Міщенко С. Г.) про внесення зміни до статті 2 Закону України «Про публічні закупівлі» (щодо скасування тендерних процедур для закупівлі товарів та послуг з організації харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах).

В повній відповідності до назви, проект передбачає доповнити перелік у статті 2 зазначеного закону щодо виключень, на які не поширюється дія цього закону, на випадки, коли предметом закупівлі є «товари і послуги з організації харчування дітей у дошкільних та загальноосвітніх навчальних закладах».

 

Проекти з інших питань

 

Проект Постанови 4167 від 29.02.2016 (Писаренко В. В.) про доручення Кабінету Міністрів України щодо створення Інтернет-ресурсу «Мій звіт».

Постановою передбачається відповідно до вимог статті 113 Конституції України та з метою створення максимально сприятливих умов для ведення бізнесу в Україні доручити Кабінету Міністрів України у місячний строк з дня опублікування цієї Постанови створити Інтернет-ресурс «Мій звіт», що буде містити актуальну, на момент запиту або на визначену дату, інформацію стосовно бухгалтерської, фінансової, податкової, статистичної та іншої звітності і працювати: 1) за принципом персонального кабінету юридичної особи/фізичної особи – підприємця; 2) на безоплатній основі для кінцевих користувачів; 3) забезпечуючи доступ до інформації шляхом її перегляду, копіювання та роздрукування. Під час роботи по створенню Інтернет-ресурсу «Мій звіт» врахувати, що: 1) персональний кабінет юридичної особи/фізичної особи - підприємця на Інтернет-ресурсі «Мій звіт» – це особиста сторінка в мережі Інтернет, призначена для отримання інформації щодо необхідності подачі відповідної бухгалтерської, фінансової, податкової, статистичної та іншої звітності, містить форми такої звітності (бланки), кінцеві терміни її подачі, назви, місцезнаходження та контакти відповідних структурних підрозділів органів, що адмініструють та приймають звітність; 2) доступ до персонального кабінету юридичної особи/фізичної особи - підприємця на Інтернет-ресурсі «Мій звіт» здійснюється шляхом введення: ідентифікаційного коду юридичної особи в Єдиному державному реєстрі підприємств і організацій України;  реєстраційного номера облікової картки платника податків або серії та номера паспорта (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовилися від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків, повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку в паспорті про право здійснювати платежі за серією та номером паспорта) фізичної особи – підприємця.

На жаль, пояснювальна записка до проекту має доволі формальний характер і не розкриває в повному обсязі ані цілей, ані реальних результатів, на які очікують автори проекту. Немає в ній і належного фінансово-економічного обґрунтування, що помітно знижує довіру до проекту.

Проект 4169 від 29.02.2016 (Ківалов С. В.) про Економічний експеримент на території міста Одеси.

Проект передбачає створення території з дуже особливим правовим статусом. Зокрема, зазначається, що «законодавство України на час проведення Економічного експерименту «Одеса» діє в межах Конституції України з урахуванням особливостей, передбачених цим Законом». Значно розширюються повноваження Одеської міської ради та її виконавчого комітету. Зокрема, до компетенції міської ради як «органу господарського розвитку і управління Економічного експерименту "Одеса"» пропонується віднести такі повноваження: «організація облаштування території проведення Економічного експерименту "Одеса"; організація і контроль за будівництвом об’єктів виробничої та невиробничої інфраструктури та розвиток мережі комунікаційних зв’язків; укладення договорів на виконання підрядних робіт щодо облаштування території проведення Економічного експерименту "Одеса", будівництва об’єктів виробничої та невиробничої інфраструктури, розвитку мережі комунікаційних зв’язків; укладення договорів про експлуатацію об’єктів інфраструктури; укладення з суб’єктами, які беруть участь у Економічному експерименті "Одеса", у межах повноважень, наданих Одеською міською радою, договорів оренди земельних ділянок, використання природних ресурсів місцевого значення та об’єктів інфраструктури Економічного експерименту "Одеса"; видача дозволів суб’єктам, які беруть участь у Економічному експерименті "Одеса" на будівництво нових господарських об’єктів, що реалізують на території проведення Економічного експерименту "Одеса" інвестиційні проекти, затверджені виконавчим комітетом Одеської міської ради; участь у реалізації інвестиційних проектів; реєстрація суб’єктів, які беруть участь у Економічному експерименті "Одеса", що реалізують на території проведення Економічного експерименту "Одеса" інвестиційні проекти, затверджені виконавчим комітетом Одеської міської ради; підготовка пропозицій Одеській міській раді щодо ставок орендної плати, розмірів плати за комунальні послуги, тарифів; здійснення разом з відповідними органами заходів щодо забезпечення законності і правопорядку, економічної та екологічної безпеки на території проведення Економічного експерименту "Одеса"; складання та подання статистичної звітності про функціонування Економічного експерименту "Одеса" відповідно до законодавства України; виконання функцій та повноважень, визначених в положенні про орган господарського розвитку і управління Економічного експерименту "Одеса", затвердженому Одеською міською радою». Також значні повноваження рада отримує щодо умов провадження підприємницької діяльності на території проведення Економічного експерименту "Одеса". Також передбачається, що «створення на території проведення Економічного експерименту "Одеса" суб’єктів господарювання, діяльність яких підлягає ліцензуванню або отримання документів дозвільного характеру, здійснюється у встановленому законодавством України порядку після попереднього погодження з виконавчим комітетом Одеської міської ради».

Як видається, посилення ролі органів місцевого самоврядування не має зводитися до додаткових перешкод для діяльності суб’єктів господарювання і появи нових корупційних ризиків. Тому передбачені у проекті пропозиції заслуговують на дуже зважене і обережне ставлення.

Проект 4172 від 29.02.2016 (Кабінет Міністрів України) про визнання такими, що втратили чинність, деяких законів України щодо державного регулювання виробництва і реалізації цукру.

Як зазначається в пояснювальній записці, проект розроблено з метою скасування Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» як такого, що не виконав поставлених завдань, не сприяє сталому функціонуванню бурякоцукрової галузі на ринкових засадах та не забезпечує подальшого розвитку галузі, та Закону України «Про внесення зміни до статті 5 Закону України «Про державне регулювання імпорту сільськогосподарської продукції», яким відповідно до Закону України «Про державне регулювання виробництва і реалізації цукру» передбачена норма щодо обов’язкових мінімальних цін на реалізацію (продаж) цукрових буряків для виробництва цукру квоти «А» та квоти «В» і цукру квоти «А».

Не вдаючись в суто «цукрові» проблеми, маємо звернути увагу на принципову некоректність скасування закону про внесення змін до іншого закону замість скасування конкретних нових положень цього іншого закону. Такий спосіб законотворення нагадує хибну, але деякий час популярну, практику скасування рішення про призначення на посаду замість звільнення з посади в установленому законодавством порядку.

Проект 4175 від 02.03.2016 (Ревега О. В.) про внесення змін до статті 39 Закону України «Про здійснення державних закупівель» (щодо удосконалення системи взаємовідносин між споживачами-бюджетними установами та постачальниками природного газу).

Пропонується поширити право застосування замовником переговорної процедури закупівлі у разі «нагальної потреби у здійснення закупівлі у зв’язку з виникненням особливих обставин, які унеможливлюють дотримання замовниками строків для проведення процедур конкурсних торгів» на закупівлю природного газу для потреб теплозабезпечення».

Проект мав би рацію в сенсі забезпечення цивільної безпеки, якби містив  чіткі вимоги щодо причин, з яких такі закупівлі не були здійснені завчасно, а також щодо можливих обсягів таких закупівель. В запропонованій редакції проект, як видається, надає занадто широкий простір для потенційних корупційних схем.

Проект 4126-1 від 04.03.2016 (Артеменко А. В.) про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів.

Альтернативний однойменному урядовому проекту 4126 від 22.02.2016 (див. Бюлетень № 62).

Проект ще більший за обсягом (34 сторінки, не рахуючи додатків) порівняно з теж немалим урядовим проектом, що виключає можливість його належного аналізу в межах цього огляду.

Проект 4131-1 від 04.03.2016 (Кіраль С. І.) про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, шляхом розширення сфери застосування декларативного принципу.

Альтернативний урядовому проекту 4131 від 23.02.2016 про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо скорочення кількості документів дозвільного характеру, у тому числі шляхом поширення застосування декларативного (реєстраційного, заявницького) принципу (див. Бюлетень № 62).

Проектом передбачається внести зміни у 19 законодавчих актів. Більшість змін дослівно повторюють урядовий проект. Деякі відрізняються лише редакційно, однак є і положення, в яких пропонуються зовсім інші підходи, ніж в урядовому проекті. З огляду на вагомість і обсяг змін проект вимагає дуже ретельної уваги з боку спеціалістів та парламентарів.

 Поділитися