MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Суд не по кишені: юрист прокоментував підвищення судового збору та прояснив, чи є можливість уникнути сплати судового збору.

16.03.2016   
Яніна Смелянська
Юрист Харківської правозахисної групи Олена Річко дала роз’яснення щодо нових тарифів судового збору, категорій громадян, яких підвищення сум судового збору не торкнулося, а також про можливість звільнення громадян від сплати судового збору.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Юрист Харківської правозахисної групи Олена Річко дала роз'яснення щодо нових ставок судового збору, категорій громадян, яких підвищення сум судового збору не торкнулося, а також про можливість звільнення громадян від сплати судового збору.

- Олена, розкажіть нашим читачам, будь ласка, що таке судовий збір, куди перерозподіляються грошові кошти, отримані від оплати судового збору?

- Судовий збір - це сума, яка сплачується на користь державного бюджету за подачу в суд позову, а також деяких інших документів.
Судовий збір сплачується безпосередньо перед зверненням до суду. Саме до позову необхідно докласти квитанцію про оплату. Оплата можлива через відділення банків, пошти, а також в онлайн режимі. У разі виграшу справи, судовий збір повертається за рахунок сторони, що програла.

– З недавнього часу, а саме з 1 вересня 2015 року, український уряд неабияк «закрутив гайки» всім громадянам України, які в майбутньому мали намір звернутися за судовим захистом своїх порушених прав, істотно збільшивши розміри судового збору. Виходячи з яких критеріїв йде розрахунок судового збору?

– Коли збільшили суми судового збору, мета переслідувалася двояка - збільшити доходи державної скарбниці, а також розвантажити судову систему. Отже, тепер українці кілька разів подумають, чи варто їм розлучатися з солідною сумою судового збору, щоб звернутися до суду…

Розмір судового збору визначається від розміру мінімальної заробітної плати, яка встановлюється на 1 січня календарного року. Відповідно, в зв'язку з тим, що 01 січня 2016 року розмір заробітної плати збільшився до 1378 гривень, збільшився і розмір судового збору.

Збільшення торкнулося всіх категорій справ: майнового та немайнового характеру, спорів про захист честі, гідності та ділової репутації, майже справ про розірвання шлюбу. Якщо не буде додаткових змін до Закону "Про судовий збір", то ці розміри повинні діяти протягом 2016 року.

-– Яку суму тепер середньостатистичний громадянин України повинен віддати в казну при подачі позовної заяви до суду?

–  Судовий збір за майновий позов (наприклад, про стягнення боргу) становить 1% від суми позовних вимог, але не більше 6890 гривень. (За умови, що позов подається фізичною особою).

Для того ж, щоб юридичним особам захистити свої права в суді, їм необхідно буде розлучитися з 1.5% від суми позову, але не менше 1378 гривень. Крім цього, законодавець не встановлює верхню межу судового збору для позовів юридичних осіб! Грубо кажучи, якщо підприємство просить суд стягнути 1 000 000 гривень заборгованості, воно повинно заплатити в казну 15 000 гривень.

Якщо ж ваші вимоги до суду ніяк не пов'язані зі стягненням грошових коштів або витребуванням будь-якого майна, то Вам буде необхідно сплатити 552 гривні – якщо Ви фізична особа, і 1378 гривень – якщо це підприємство.

Важливим є той факт, що тепер збільшено розмір судового збору за подання позовів до адміністративних судів. Якщо раніше особа, оскаржуючи рішення, дію чи бездіяльність органа державної влади, платила близько 70 гривень, то зараз такий збір становить не менш, ніж 552 гривні.

-А як бути, наприклад, тоді, коли людина просто не має можливості сплатити таку суму, тому що немає навіть мінімального заробітку: інваліди, пенсіонери, незаможні?

- Деякі категорії громадян звільнені від сплати судового збору. Серед них: інваліди I і II груп, законні представники дітей-інвалідів і недієздатних інвалідів I та II груп; інваліди Великої Вітчизняної війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; постраждалі від аварії на ЧАЕС 1 та 2 категорії; позивачі у спорах про поновлення на роботі або виплату зарплати, або по іншим трудових спорах; позивачі у спорах про відшкодування шкоди заподіяної здоров'ю або смертю фізичної особи; позови про стягнення аліментів; позивачі за позовами про компенсацію збитку, завданого злочином.

- А чи є якась можливість не оплачувати судовий збір?

- Відповідаючи на це питання, наведу приклад з практики. Така ситуація можлива. Часто буває так, що громадянин дійсно не в змозі оплатити судовий збір. Недавно у мене була клієнтка. Вона переселенка. Самі розумієте, яке матеріальне становище людини, в умовах особливо того, що ще і виплати на компенсацію комунальних послуг цій категорії громадян зупинили. У неї на утриманні двоє малолітніх дітей. Сама вона не працює, так як знаходиться у відпустці по догляду за малолітньою дитиною. Моя клієнтка не належала до жодної з категорій, які законодавством звільнені від сплати судового збору.

Жінка звернулася в суд першої інстанції, з проханням звільнити її від сплати судового збору, тому що вона просто фізично не може віддати зі свого сімейного бюджету суму 552 гривні.

Орджонікідзевський районний суд міста Харкова відмовив їй. Але юрист ХПГ подала апеляційну скаргу, наполягаючи на звільненні клієнтки від сплати судового збору.

Жінка подала до суду всі необхідні документи, як-то: довідка переселенки, свідоцтва про народження дітей та інші документи, що підтверджують скрутне матеріальне становище.

В результаті колегія суддів Харківського апеляційного суду прийняла цілком справедливе і обґрунтоване рішення звільнити мою клієнтку від сплати судового збору. Тому практика, коли можливе звільнення від сплати судового збору є!

Юристи Харківської правозахисної групи з задоволенням погодяться допомогти людині, якщо в цьому буде необхідність! Абсолютно безкоштовно.

 Поділитися