MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Звернення центру громадянських свобод із вимогою негайного звільнення журналіста Руслана Коцаби

31.03.2016   

Центр Громадянських Свобод звертається до влади України із вимогою негайно звільнити журналіста Руслана Коцабу, який вже більше року перебуває під вартою за необґрунтованою підозрою у державній зраді та перешкоджанні законній діяльності Збройних Сил України.

Попри всю неоднозначність і провокативність змісту викладених ним у січні 2015 року в мережі Youtube відеозвернень із критикою мобілізації, його дії не складають складу злочинів, у яких його офіційно обвинувачує Служба безпеки України.

Сторона обвинувачення не представила до сьогодні жодного вагомого доказу по цій справі. Відповідно до матеріалів слідства, у ній відсутні потерпілі. Також немає жодної особи, яка б через ці відеозвернення насправді відмовилася б від мобілізації.

Тому винесення місцевим судом Івано-Франківська запобіжного заходу у вигляді взяття під варту викликало критику правозахисної спільноти. Уповноважена з прав людини Валерія Лутковська заявила, що таке обмеження свободи є недопустимим у демократичному суспільстві. Незалежна медіа профспілка відзначила дану справу як прецедент, за яким кожного журналіста може бути обвинувачено у державній зраді тільки за висловлювання, які суперечать офіційній позиції влади.

Дана справа вже давно стала предметом особливого зацікавлення на міжнародному рівні. Зокрема, Міжнародна Амністія визнала Руслана Коцабу в’язнем сумління, і це перший випадок за останні п’ять років в Україні.

Ми переконані, що навіть під час збройного конфлікту, який розпочала та веде Російська Федерація з моменту окупації Криму та гібридної війни на Донбасі, усі обмеження свободи вираження поглядів мають бути законними та пропорційними.

Інакше ми самі перетворимося на Росію, в якій за пости із критикою дій влади у соціальних мережах люди опиняються за тюремними ґратами.

Закликаємо владу України негайно припинити це триваюче порушення, яке обов’язково буде предметом ще одного розгляду проти держави у Європейському суді з прав людини, та звільнити журналіста Руслана Коцабу.

 

 Поділитися