MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Рада закликає світ визнати депортацію кримських татар геноцидом

11.05.2016   
Яна Смелянська
ВР заявляє, що системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично мотивованих переслідувань кримських татар, їх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу і Курултай кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації , починаючи з дати початку тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

Верховна Рада України закликає міжнародні організації засудити порушення Російською Федерацією прав і свобод кримськотатарського народу.

Про це йдеться в зверненні ВР до Організації Об'єднаних Націй, Європейського парламенту, Парламентської асамблеї Ради Європи, Парламентської асамблеї ОБСЄ, світовим лідерам і всім членам міжнародної спільноти з приводу увічнення пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу і засудження порушень Росією прав і свобод кримськотатарського народу.

За дану постанову проголосували 240 з 315 народних депутатів, зареєстрованих в сесійній залі.

ВР заявляє, що системний тиск на кримськотатарський народ, репресії громадян України за національною ознакою, організація етнічно і політично мотивованих переслідувань кримських татар, їх органів, таких як Меджліс кримськотатарського народу і Курултай кримськотатарського народу, на тимчасово окупованій території України з боку державних органів Російської Федерації, починаючи з дати початку тимчасової окупації, є свідомою політикою етноциду кримськотатарського народу.

Парламент України вимагає від РФ негайно припинити політику, спрямовану на порушення прав людини і свобод громадянина в Криму як невід'ємної частини суверенної території України, в тому числі прав кримських татар як корінного народу України.

ВР звертається до міжнародного співтовариства із закликом засудити дії окупаційної влади Російської Федерації, спрямовані на заборону Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова, і закликає всіх світових лідерів і визнаних громадських діячів докласти необхідних зусиль для захисту кримських татар від дискримінації та переслідувань з боку Російської Федерації.

Також народні депутати закликають міжнародне співтовариство визнати депортацію з Криму кримських татар у 1944 році геноцидом кримськотатарського народу.

Парламент України звертається до всіх держав світу і міжнародних організацій та інститутів із закликом 18 травня, в День пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу, вшанувати пам'ять невинних жертв злочинної депортації кримськотатарського народу, досконалої комуністичним тоталітарним режимом, а також жертв протиправних дій російських окупаційних властей.

ВР закликає міжнародне співтовариство сприяти залученню до відповідальності всіх винних у окупації і протиправної анексії Криму та в системних і широкомасштабних порушеннях прав людини на окупованій українській території.

Слід також зазначити, що в п'ятницю, 6 травня під Сімферополем в мечеті після Джума намазу російські окупанти затримали і намагалися відвезти в автобусах більше 100 мусульман і зобов'язали їх з'явитися в поліцію.

Про це свідчать дані, розміщені адвокатом Емілем Курбедіновим на його сторінці в Facebook.

За його словами, інцидент стався в селищі Молодіжне, найпізніше затриманих татар випустили з транспортних засобів проте "дали указание явиться самостоятельно в отделение полиции".

"У мечеть нагрянули від 30 до 50 озброєних людей", - наводять журналісти відомості юриста.

Також, раніше під Сімферополем окупанти в кафе затримали 35 кримських татар, пізніше їх відпустили, проте взяли відбитки пальців і слину на ДНК.

 Поділитися