MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правовий захист військовослужбовців починається з їхньої особистої активності, – правозахисник. Прес-служба ГО «Закарпатська громада»

15.06.2016   

4 березня до громадської приймальні Української Гельсінської спілки з прав людини в місті Ужгород звернувся пан Олександр, військовослужбовець та учасник антитерористичної операції. Олександр перебував у зоні проведення антитерористичної операції з 31 серпня по 28 листопада 2014-го, а також з 8 грудня 2014-го по 24 лютого 2015-го. Він безпосередньо брав участь у бойових діях. Його колеги по військовій службі законно отримали додаткову винагороду за виконання окремих завдань під час воєнного конфлікту, яка на той час складала 1000 гривень за добу. Натомість Олександр опинився серед десятків тих, хто не отримав винагороди за виконання бойових завдань. За підрахунками віськового – це приблизно 15 тисяч гривень.

Відповідно до статті 19 Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», неправомірні рішення, дії (бездіяльність) органів військового управління та командирів (начальників) можуть бути оскаржені військовослужбовцями в порядку, передбаченому законами, статутами Збройних Сил України та іншими нормативно-правовими актами.

Тож, спираючись на законодавство, юристи громадської приймальні УГСПЛ у місті Ужгород допомогли підготувати Олександру інформаційний запит для відповідної військової частини, з проханням надати йому копії необхідних документів для нарахування та виплати додаткової винагороди.  У відповідь клієнту приймальні  повідомили, що усі необхідні документи були знищені у зоні проведення АТО.

Далі юристи допомогли написати від імені Олександра рапорт з проханням, відповідно до процедури, направити усі необхідні документи до органів військового управління (штабу АТО) для нарахування та виплати додаткової винагороди за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнному конфлікті, а також надати витяг з наказу керівника АТО про оцінку бойових дій. У рапорті було вказане прохання виплатити Олександру додаткову винагороду за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнних конфліктах чи антитерористичній операції, інших заходах в умовах особливого періоду, яка на той час складала 1000 гривень за добу.

«Дана проблема стосується великої кількості військовослужбовців і набула  системного характеру.   Вбачається  порушення права на отримання інформації, в тому числі порушення Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», – стверджує юрист ГП УГСПЛ в місті Ужгород, Юрій Опаленик.

Цього ж місяця Олександр звернувся  зі скаргою до військової  прокуратури  Західного регіону України. У скарзі він просив вжити заходів, які зможуть вплинути на виплату йому додаткової винагороди за виконання окремих завдань під час безпосередньої участі у воєнному конфлікті.

В результаті Олександр отримав виплату у розмірі 15 тисяч гривень.

Щоб уникнути в майбутньому схожих проблем з виплатами, юристи УГСПЛ нагадують і радять військовим та усім хто бере участь в антитерористичні операції, що потрібно уважно слідкувати за особистими документами. Це свого роду гігієна, яка допоможе захистити військовослужбовців та членів їх сімей у соціальному та правовому просторах.

У рамках ідеї підвищення правової обізнаності громадян громадська приймальня УГСПЛ в Ужгороді розпочала безстрокову акцію під хештегом #Дні громадської культури. Це проект, який може допомогти  військовослужбовцям та іншим громадянам навіть на відстані.

Правозахисники наголошують, що схожих ситуацій дуже багато. Вирішення проблем радять шукати у їхній «профілактиці». Адже кожен учасник АТО має право слідкувати за правильністю заповнення документів, які в подальшому будуть йому необхідні, щоб отримати певні пільги чи виплати.

«Захисників теж потрібно захищати. Це наша позиція, яка за допомогою донорів перейшла в обов’язок. На даному етапі правовий захист учасників антитерористичної операції необхідніший, ніж гуманітарна допомога. Йдеться про невиплату або заборгованість держави перед учасниками АТО. А щодо справи Олександра, тут мова йде про його самостійність. А це – рушій і 80 % успішної справи», – зазначив координатор ГП УГСПЛ в місті Ужгород Борис Кондратюк.

Адреса громадської приймальні УГСПЛ у м. Ужгород: площа Кирила і Мефодія, 1, кабінет 52 (5 поверх).

Для того, щоб потрапити на консультацію до юриста, можна зателефонувати або відвідати приймальню особисто в робочі дні, обов’язково завчасно подзвонивши за телефоном: 066 585 14 75.

Електрона адреса: [email protected]

Звернутися можна також,  зареєструвавши своє повідомлення  за  інтернет-адресою http://zakhrom.at.u a/index/0-3 або ж заповнивши google-форму http://goo.gl/forms/1Xh9lPVqXz

 Поділитися