MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Кабмін, відгукнись!

16.07.2016   
Наталя Сарматицька
Урядом так і не було видано чи розроблено порядку та умов, спрямованих на приведення їх у відповідність із внесеними до Закону змінами, а отже учасники АТО не можуть скористатися пільговою позикою на будівництво/реконструкцію житла.

До «Центру інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Харківської області» Чугуївської правозахисної групи звернувся Олексій* – учасник бойових дій, інвалід війни ІІІ групи,. Він потребує поліпшення житлових умов. І такі пільги вже встановлені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»:

«Позачергове забезпечення жилою площею осіб, які потребують поліпшення житлових умов, у тому числі за рахунок жилої площі, що передається міністерствами, іншими центральними органами виконавчої влади, підприємствами та організаціями у розпорядження місцевих рад та державних адміністрацій. Особи, зазначені в цій статті, забезпечуються жилою площею протягом двох років з дня взяття на квартирний облік. Одержання позики на будівництво, реконструкцію або капітальний ремонт жилих будинків і подвірних будівель, приєднання їх до інженерних мереж, комунікацій, а також позики на будівництво або придбання дачних будинків і благоустрій садових ділянок з погашенням її протягом 10 років починаючи з п’ятого року після закінчення будівництва».

При цьому в законі закарбовано, що зазначені пільги надаються в порядку, який визначається Кабінетом Міністрів України.

Олексій навіть не просить про виділення йому житлової площі, а намагається отримати визначену законодавством пільгову позику на будівництво/реконструкцію житла. Однак з моменту прийняття Закону пройшло вже 11,5 років, а Урядом так і не було видано чи розроблено порядку та умов, спрямованих на приведення їх у відповідність із внесеними до Закону змінами, а отже учасники АТО не можуть скористатися даною пільгою.

Враховуючи основу повноважень КМУ, ситуація, що склалася, порушує конституційні права осіб, які визначені у Законі України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Саме тому юристи Центру допомогли Олексію скласти звернення до Кабінету Міністрів України задля з’ясування причин бездіяльності КМУ та з проханням все-таки розробити порядок та умови одержання пільг, встановлених Законом.

Допомога була надана в рамках проекту «Центр інтеграції первинної та вторинної безоплатної правової допомоги на рівні територіальних громад Харківської області» за сприяння програмної ініціативи «Права людини та правосуддя» Міжнародного фонду «Відродження», що впроваджується Канадським бюро міжнародної освіти за підтримки Уряду Канади.

*Ім’я змінено з етичних міркувань.

 Поділитися