MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Я не знаю, чи гарантує мені держава ту чи іншу компенсацію за все те, від чого довелося відмовитися на користь тієї самої держави"

12.08.2016   
Яна Смелянська
З рідного міста Карина виїхала ще в самому початку активної фази АТО, в червні 2014 року. Єдина нерухомість, яка є у власності Карини, залишилася на непідконтрольній території. Повертатися на малу батьківщину пані не збирається вже ніколи в принципі, бо в Харкові вже знайшла роботу, перевезла сім’ю, налагодила життєдіяльність, стабілізувалася, «стала на ноги», як каже сама Карина. «Я не знаю, чи гарантує мені держава ту чи іншу компенсацію за все те, від чого довелося відмовитися на користь тієї самої держави. Особливо цікавим є питання пільгового придбання житла для таких, як я» - вимовила Карина.

До громадської приймальні Харківської правозахисної групи звернулася мешканка тимчасово окупованого Луганська, нині внутрішній переселенець, Карина.

Питання, з яким звернулася пані Каріна, юристи знайшли досить цікавим.

З рідного міста Карина виїхала ще в самому початку активної фази АТО, в червні 2014 року. Єдина нерухомість, яка є у власності Карини, залишилася на непідконтрольній території. Повертатися на малу батьківщину пані не збирається вже ніколи в принципі, бо в Харкові вже знайшла роботу, перевезла сім’ю, налагодила життєдіяльність, стабілізувалася, «стала на ноги», як каже сама Карина.

«Я не знаю, чи гарантує мені держава ту чи іншу компенсацію за все те, від чого довелося відмовитися на користь тієї самої держави. Особливо цікавим є питання пільгового придбання житла для таких, як я» - вимовила Карина.

Згідно з офіційною статистикою Міністерства соціальної політики, в Україні зареєстровано 1 684 815 вимушених переселенців, які виїхали із зони АТО. Багато з них, виїжджаючи з окупованих територій, не знають про те, що держава гарантує той чи інший вид матеріальної допомоги. У Харківській правозахисній групі спробували розібратися, які види допомоги та пільги для вимушених переселенців закріплені законодавчо і, як їх отримати їх на практиці.

Питання виділення житла взамін того, що залишилося на окупованій території - окрема тема, яка потребує пильної уваги. Коментар щодо цієї теми дає юрист Харківської правозахисної групи Ігор Сосонський:

- Розділю свою відповідь на дві складові. По-перше, говоримо про тих, хто виїхав щойно, і житло потрібно хоча б тимчасове, але прямо зараз.

Варто відразу зазначити, що з питання пошуку тимчасового житла в нашу організацію телефонують. Таких дзвінків трохи, але ці дзвінки є.

Що «гарантує» держава. Згідно з комплексною державною програмою з підтримки переселенців (затверджена постановою Кабміну від 16 грудня 2015 № 1094), одним із завдань на 2016-2017 рік є забезпечення права внутрішньо переміщених осіб на житло.

Зокрема, планується створення реєстру об’єктів нерухомості (незавершеного будівництва, кинутих житлових будинків, котеджних містечок і так далі, модульних будівель для тимчасового проживання), напрацювання моделей надання їх в оренду на пільгових умовах, а також створення соціального житлового фонду в містах (гуртожитках) для надання в оренду переселеним громадянам на пільгових умовах.

Відповідно до закону «Про забезпечення правил і свобод внутрішньо переміщених осіб», держава зобов’язана надавати переселенцям безкоштовне житло у тимчасове користування (оплачуються тільки комунальні послуги), однак вирішувати цю проблему на практиці можуть тільки місцеві влади, які повинні формувати спеціальний фонд житла (санаторії, будинки відпочинку, готелі, гуртожитки і так далі), де можуть жити переселенці. Але виходячи з реальної практики, ця норма закону практично не виконується. Місцеві органи влади просто посилаються на відсутність вільного житла і радять звертатися в громадські і благодійні організації. А якщо і виконується, то переселенцям в результаті нараховують абсолютно нереальні суми для оплати комунальних платежів. Не рідкість, коли переселенцям доводиться оплачувати і борги комунального закладу (санаторію наприклад), які були «нажиті» задовго до заселення туди ВПО. Такий випадок був зафіксований нашими юристами в місті Вовчанськ Харківської області.

Крім того, нерідкісні випадки, коли переселенця, котрий дозвонився до «гарячої лінії» Міністерства соціальної політики з проханням допомогти з поселенням, перенаправляють на волонтерів або громадські організації простої відповіддю: «Там Вам точно допоможуть!»

Сайт Мінсоцполіткі дає посилання щодо «Інформації про наявність вільних місць для розміщення», де є інтерактивна карта України з інформацією про те, скільки є вільних місць в кожній з областей для безкоштовного або пільгового поселення. Виникає тільки питання, як цим скористатися і куди звернутися.

Звідси відповідь очевидна: переселенцям, які хочуть скористатися даним державою правом на безкоштовне житло у тієї самої держави немає сенсу шукати. Іноді, за словами ВПО, які до нас звертаються, їм пропонують місця в модульних містечках, але з попередженням, що спати доведеться тільки на другому ярусі (двоярусні ліжка) і в восьмимісних номерах.

Крім «допомоги» від держави, звичайно існує велика кількість громадських ініціатив та ресурсів, де переселенцям пропонують тимчасове безкоштовне житло (найчастіше це приватні будинки), або за пільговими цінами. Якщо говорити про Харків, то єдиним місцем, де переселенцям надають реальну допомогу з розміщенням - переобладнаний дитячий табір «Ромашка», який курирує Благодійний Фонд "Країна понад усе".

Друга частина моєї відповіді стосуватиметься права на земельну ділянку кожного громадянина України, хто виїхав з тієї території. У більшості випадків - назавжди виїхав.

«Місцеві державні адміністрації в межах своїх повноважень забезпечують придбання відповідно до законодавства внутрішньо переміщеними особами за місцем їх фактичного знаходження прав на земельну ділянку із земель державної власності», - йдеться в законі «Про забезпечення прав і свобод внутрішньо переміщених осіб».

Згідно зі ст.121 Земельного Кодексу України, кожен громадянин України (в тому числі і внутрішньо переміщені особи) має право на отримання безкоштовної земельної ділянки: Для ведення особистого селянського господарства - до 2 га землі; для ведення садівництва - до 0,12 га землі; для будівництва і обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд:
1) в селах - до 0,25 га землі,
2) в селищах - до 0,15 га землі,
3) в містах - до 0,10 га землі;
- Для індивідуального дачного будівництва - до 0,10 га землі,
- Для будівництва гаража - до 0,01 га землі,
- Для ведення фермерського господарства (в розмірі земельної частки (паю) визначеної для членів сільськогосподарських підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де знаходиться фермерське господарство).

Передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян проводиться один раз по кожному виду використання, тобто кожен має право на отримання та приватизацію шести земельних ділянок різного цільового призначення. Законом не обумовлена необхідність отримання земельної ділянки саме за місцем проживання, тому отримати ділянку землі можна в будь-якій області України.

Для тих, хто все ж таки зважився йти по шляху відстоювання своїх прав, послідовність така. Для початку необхідно вибрати бажану ділянку землі, щоб переглянути її на наявність або відсутність власника. Для цього достатньо написати запит в департамент архітектури, містобудування та кадастру і додати до нього роздруківку карти цієї місцевості. Після цього ви отримаєте відповідь щодо того, чи вільна ця територія.

Далі можна подавати заяву в орган виконавчої влади або орган місцевого самоврядування про вибір місця розташування земельної ділянки, її орієнтовний розмір і цільове призначення.

Процедура ця досить трудомістка, отже, рекомендую все-таки звернутися за юридичною допогою з цього питання до фахівця. Для переселенців ряд громадських організацій (в тому числі і наша Харківська правозахисна група) дають безкоштовні юридичні консультації.

З цього випливає: Україна законодавчо закріпила за переселенцями ряд пільг і навіть привілеїв, але, на практиці більшість із них не виконуються. Для того, щоб скористатися своїми законними правами необхідно запастися насамперед терпінням, вільним часом і, як це не сумно, грошима. Відступати не варто! Держава повинна знати і бачити, що попит на допомогу переселенцям існує! І проблеми ці самі собою не зважаться!

 Поділитися