MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Літературно-історичний захід «Варлам Шаламов та Харків»

30.09.2016   
У середу, 5 жовтня, о 16:00 у приміщенні Харківської державної наукової бібліотеки ім. В. Г. Короленка (пров. Короленка, 18) відбудеться літературно-історичний захід «Варлам Шаламов та Харків»

У середу, 5 жовтня, о 16:00 у приміщенні Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка (пров. Короленка, 18) відбудеться літературно-історичний захід «Варлам Шаламов та Харків».

Зустріч відбувається з нагоди експозиції документальної банерної виставки «Жити або писати. Оповідач Варлам Шаламов».

У рамках заходу Євген Захаров презентуватиме книгу Соф’ї  Шоломової  «Сердечный отклик. Этюды о Варламе», що вийшла у видавництві «Права людини».

Варлам Тихонович Шаламов – першокласний прозаїк і поет, один з найвідоміших, поряд з Олександром Солженіциним, письменником радянського ГУЛАГу, автор відомих «Колимських оповідань». У його долі завжди була присутня і, як незрима нитка, зв’язувала воєдино всі етапи його життя, висока поезія. Ця «нитка» виявилася напрочуд міцною, а його доля – найвищою мірою повчальною. Він не просто вижив у ГУЛАГу, що саме по собі слід вважати дивом, не тільки не зламався, але і зміг в повний голос розповісти приголомшуючу правду про життя в нелюдських умовах.

На заході йтиметься про ті аспекти життя та творчості Варлама Шаламова, які тим чи іншим чином пов’язують його з Харковом. Зокрема, такий зв’язок простежується через родичів і близьких друзів письменника. Мова йтиме про учня Льва Ландау, фізика, інженера-винахідника та письменника Георгія Демідова, що став прототипом одного з героїв «Колимських оповідань», поета Бориса Слуцького, літературознавця та багаторічну співробітницю бібліотеки ім. В.Г.Короленка Соф’ю Шоломову тощо.

Захід відбуватиметься у к. 22 (2-й поверх, Соціокультурний центр).

Виставка розміщена у к. 19 (2-й поверх, Великий читальний зал).

Вхід вільний

Організатори: Берлінський літературний дім, Харківська правозахисна група, Харківська державна наукова бібліотека імені В.Г.Короленка.

 Поділитися