MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Мульттеатр проти упередженого ставлення до дітей-переселенців

05.10.2016   
Георгій Кобзар
Перший урок-тренінг з використанням моделювання ситуації дискримінації засобами форум-театру та «HUMRA» відбувся нещодавно у м. Чугуєві Харківської області.

Упереджене ставлення однолітків до дітей-переселенців у певних навчальних закладах Харківської та Донецької областей є однією з нагальних проблем, що, на жаль, часто просто замовчуються.

Проте правозахисники вирішили на закривати очі на це гостре питання, а організувати низку правоосвітніх заходів, спрямованих на інтеграцію дітей-переселенців до місцевих громад шляхом:

- створення умов активізації правового мислення школярів;

- розуміння негативних наслідків упередженого ставлення до дітей переселенців;

- використання засобів діалогу для примирення.

Цільовою аудиторією були обрані старшокласники шкіл та учні/студенти середніх професійних закладів, в яких значну кількість складають діти-переселенці (або в яких гостро стоїть питання їх адаптації в навчальному колективі) у низці міст Харківщини та у м. Слов’янську Донецької області.

І перший урок-тренінг з використанням моделювання ситуації дискримінації засобами форум-театру та «HUMRA» відбувся нещодавно у м. Чугуєві Харківської області.

Модератором (джокером) заходу виступив Юрій Чумак – правозахисник, голова Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», член Харківської правозахисної групи.

Старшокласникам були запропоновані рухавки, які застосовуються в методиці форум-театру. Учасники виявляли активність під час вправи «займи позицію» з контроверсійними питаннями щодо відношення до переселенців з регіону Донбасу. По закінченні юнаки та дівчата переглянули мультиплікаційні фільми з репертуару HUMRA (анімація з прав людини) та обговорили їх, пропонуючи свої сценарії розвитку подій та вирішення конфліктів.

Зауважимо, що захід було організовано в рамках проекту «Активізація громадянського суспільства 6-ти областей України для подолання стереотипів та інтеграції ВПО у життя громад «Декалог примирення», що реалізується Центром правових та політичних досліджень «СІМ» за підтримки The Black Sea Trust, проекту Фонду Германа Маршалла (Project of the German Marshall Fund of the United States).

 Поділитися