MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У Харкові здійснено напад на правозахисника Романа Лихачова

16.10.2016   
Георгій Кобзар
У Харкові 13 жовтня 2016 року було побито голову Чугуївської правозахисної групи, члена Харківської правозахисної групи, адвоката Романа Лихачова. Постраждалий пов’язує напад зі своєю антикорупційною діяльністю.

У Харкові 13 жовтня 2016 року було побито голову Чугуївської правозахисної групи, члена Харківської правозахисної групи, адвоката Романа Лихачова. Постраждалий пов’язує напад зі своєю антикорупційною діяльністю.

Про зухвале побиття Романа Лихачова повідомив у Фейсбуці керівник Адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров:

«Був скоєний напад на нашого колегу з Чугуївської правозахисної групи, депутата Чугуївської міськради Романа Лихачова. Його побили, і це прямо пов’язано з його адвокатською, правозахисною та антикорупційною діяльністю. За нашими даними, поліція проявила бездіяльність. Вимагаємо об’єктивного та ефективного розслідування цього злочину», – написав правозахисник.

Напад стався у приміщенні Харківського регіонального інституту Національної академії державного управління при Президентові України, одразу після семінару «Протидія корупції в Харківській області».

За словами Р. Лихачова, один із нападників попросив його вийти із зали, де завершувалася інформаційна сесія, нібито під приводом «розказати щось важливе», а коли він вийшов, то опинився в оточенні юрби з п’яти чоловік.

«Далі я отримав удар в обличчя чимось важким, швидше за все, кастетом і опинився на підлозі… Мені було сказано «Тебе ж попереджали, щоб ти припинив брати участь у судах, своєю боротьбою з корупцією ти вже всіх дістав, ми тебе і твою сім’ю знайдемо де завгодно». Я 30 хвилин додзвонювався у поліцію, в цей час нападники спокійно гуляли по академії, поліція їх так і не затримала. Після цього мене забрала швидка... На користь того, що це замовне побиття те, що його знімали на камери для звіту замовнику… Кілька разів мене попередили, щоб я припинив брати участь у захисті людей в декількох гучних процесах, а не так давно ми активно включилися в боротьбу з корупцією. Напад на мене я пов’язую з декількома відомими процесами, які я веду як адвокат, як голова Чугуївської правозахисної групи та Мережі антикорупційних центрів»», – зазначив Роман Лихачов.

Він вважає, що напад пов’язано з прес-конференцію, що відбулася у Харкові напередодні, 10 жовтня, на якій представники ЧПГ та Мережі антикорупційних центрів розповіли, як депутати місцевих рад Харківщини голосують за виділення землі і коштів самим собі.

На побиття Р. Лихачова відреагувала правозахисна спільнота. На офіційному сайті УГСПЛ опубліковано відкриту заяву: «Правозахисні організації глибоко стурбовані фактом нападу на правозахисника Романа Лихачова. Українська Гельсінська спілка з прав людини глибоко занепокоєна тим фактом, що в Україні мають місце акти насилля над правозахисниками. При цьому поліція пасивно відреагувала на скоєний злочин. Зловмисники не були затримані, а заява про злочин була прийнята із зволіканням. Вимагаємо об’єктивного та всебічного розслідування цієї справи», – зазначено у зверненні. Його підписали виконавчий директор УГСПЛ А. Бущенко; директор Харківської правозахисної групи Євген Захаров; директор Центру стратегічних справ УГСПЛ Михайло Тарахкало; керівник Адвокаційного центру УГСПЛ Борис Захаров.

Підписати заяву можна тут:

Георгій Кобзар

 Поділитися