MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Харківських журналістів навчали відповідально висвітлювати тематику донорства

05.11.2016   
Георгій Кобзар
Мета проекту – підвищити рівень обізнаності журналістів і, відповідно, суспільства у питанні донорства крові. Таким чином сприяти переходові до 100% добровільного безоплатного неродинного донорства крові.

На сьогоднішній день місцеві ЗМІ висвітлюють тематику донорства крові пасивно, але коректно. Про це повідомили громадські активісти з Асоціації «Спільний простір» (АСП) та «Асоціації молодих донорів України», що відвідали Харків 3 листопада й провели заходи для місцевих журналістів.

Зокрема голова моніторингових проектів АСП Олександр Чекмишев повідав, що під час моніторингу ЗМІ у Харкові впродовж року (вересень 2015 – вересень 2016) було зафіксовано 30 публікацій, присвячених цій тематиці: 7 на телебаченні, 7 у пресі та 16 – на Інтернет-сайтах. Об’єкти моніторингу, окрім МГ «Об’єктив», не приділяли належної уваги тематиці донорства крові, згадуючи про неї лише в контексті відповідних акцій та/чи Всесвітнього дня донорства крові.

Як правило, ЗМІ обмежувалися оголошеннями про потребу у донорській крові, наводили певну статистику, а також інформували, що українські військові – учасники АТО і поранені цивільні особи відчувають систематичні труднощі із забезпеченням кров’ю й крововмісними препаратами. Водночас не було зафіксовано жодного аналітичного матеріалу.

Чому харківські ЗМІ так висвітлювали цю тему? Експерти вважають, що причиною є недостатня поінформованість журналістів щодо проблем донорства крові та обігу крововмісних препаратів.

Проте головні висновки за результатами моніторингу зводяться до того, що попри незначну кількість матеріалів, харківські медіа використовували коректну мову і терміни, розповідаючи про донорство, а також не вдавалися до засобів формування негативного іміджу. Також журналісти (за винятком «Город Х») уникали сенсаційності. Тональність матеріалів про донорів була переважно позитивною. Не було зафіксовано прикладів спотворення інформації, маніпуляцій або того, що можна було б розцінити як нападки на донорів.

Моніторинг було проведено в рамках проекту «Кров новин-новини крові», що реалізується за підтримки Посольства США в Україні. Керівник проекту Леся Ярошенко розповіла, що результати моніторингу стануть основою для низки тренінгів для регіональних журналістів, покликаних розвинути їхні професійні стандарти та зробити їх більш поінформованими щодо проблем донорства крові. Перша хвиля тренінгів уже відбулась у Львові, Кропивницькому та Житомирі. А 3 листопада такий тренінг відбувся на базі відділення журналістики Харківського національного університету ім. Каразіна.

«Мета проекту – підвищити рівень обізнаності журналістів і, відповідно, суспільства у питанні донорства крові. Таким чином сприяти переходові до 100% добровільного безоплатного неродинного донорства крові», – зазначила Юлія Новобранець, координаторка проектів ВМГО «Асоціація молодих донорів України».

Як повідомив головний лікар Харківського обласного центру служби крові Вадим Яворський, Центр у Харкові активно працює з постійними донорами, що покращує якість крові і надання допомоги нужденним в ній. Крім того, у Центрі відпрацьована система заготівлі крові та її зберігання. Щорічно в Харківській області здається близько 35 тис. доз крові, половину з них здають кадрові донори. Всього області необхідно 40-45 тис. доз.

«Ми не женемося за кількістю донорів. Головне, що у нас мінімальний відсоток відбраковки та утилізації. Україна 25 млн. грн на рік виливає в унітаз, утилізуючи еритроцити. Літр заготівлі донорської крові обходиться у тисячу грн. Утилізація літра – приблизно у стільки ж», – наголосив В. Яворський.

Харківський центр служби крові працює з регулярними донорами та ефективно планує запаси крововмісних препаратів. Зараз харківські фахівці діляться досвідом зі своїми колегами з інших регіонів і беруть активну участь у розробці концепції реформи служб крові в Україні, щоб модернізувати структуру і забезпечити всіх пацієнтів потрібною їм кров’ю.

Ініціатори проекту висловили впевненість, що нові матеріали у ЗМІ допоможуть зробити діяльність державних чиновників, які опікуються питаннями донорства крові, більш відповідальною. Активність громадськості сприятиме тому, що військові і поранені цивільні (зокрема ВПО) надалі будуть отримувати донорську кров на більш регулярній основі. Таким чином, крок за кроком, громадські та журналістські ініціативи будуватимуть підвалини нової української служби крові.

Довідка: Донором може бути будь-яка людина від 18 років, в якої немає ряду захворювань. На Харківщині всі бажаючі можуть здати кров у будь-який зручний час у Харківському обласному центрі служби крові (вул. Клочківська, 366). Перед процедурою кожен донор має можливість поїсти, безкоштовно пройти експрес-тест на групу крові та обстеження на ВІЛ, гепатит В і С та інші хвороби. Протягом всього заходу на місці чергують лікарі.

 Поділитися