MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

35 тисяч – за необґрунтовані обвинувачення та підписку про невиїзд

22.11.2016   
Юрій Чумак

Керівника підприємства безпідставно звинуватили у скоєнні майнового злочину та фактично протримали 3 роки під підпискою про невиїзд. Правозахисники домоглися відшкодування завданої йому моральної шкоди у судовому порядку.

У березні 2012 року Валківською міжрайонною прокуратурою Харківської області було порушено кримінальні справи за ч. 2. ст. 191 Кримінального кодексу України (привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем) та за ч. 1 ст. 366 ККУ (службове підроблення) щодо нібито зловживань, скоєних службовими особами ТОВ «С.».

Постановою слідчого Валківської міжрайонної прокуратури Харківської області щодо директора товариства, громадянина W.  було обрано міру запобіжного заходу у вигляді підписки про невиїзд.

Перебуваючи у нестерпній моральній атмосфері, у березні 2014 року W. був змушений звільнитися з ТОВ «С.», оскільки з репутацією керівника, якого звинувачують у злочині, працювати було неможливо. Втім, як і знайти нову роботу за таким фахом. Враховуючи, що через підписку про невиїзд, виїхати за межі міста він не мав можливості, протягом півроку залишався без роботи взагалі. Що поставило W. та його родину в дуже скрутне матеріальне становище. За цей період значно погіршився стан його здоров’я.

Важко сказати, якими доказами користувалися правоохоронці, починаючі кримінальні справи, але W., що був переконаний у своїй невинуватості, захищав свою честь віддано та постійно оскаржував дії прокурорських працівників. Щоправда, частіше за все одержував на свої звернення банальні відписки.

Лише в жовтні 2015 року з отриманої від прокуратури відповіді на скаргу йому стало відомо, що ще 25.04.2014 року на підставі постанови слідчого Валківського РВ кримінальне провадження було закрито на підставі п. 2 ч. 1 ст. 284 КПК України (встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення), та раніше обраний стосовно нього запобіжний захід скасовано.

Отже, виходить, що W. незаконно притягали в якості обвинуваченого, та фактично 3 роки тримали під підпискою про невиїзд.

Прочитавши про прецедентну справу, яку за аналогічних умов 2 роки тому виграв адвокат, голова Чугуївської правозахисної групи Роман Лихачов, W. звернувся до правової приймальні ЧПГ за допомогою.

Поспілкувавшись з постраждалим, правозахисники дійшли до висновку, що діями правоохоронців йому було завдано значної моральної шкоди, яка виразилась в негативних емоціях та переживаннях, порушення звичного способу життя, необхідності докладання додаткових зусиль для його нормалізації, погіршенні матеріального стану сім’ї тощо.

Р. Лихачов підготував кваліфікований цивільний позов до суду. І от днями Валківський районний суд Харківської області виніс рішення: «виходячи із засад розумності і справедливості», стягнути з Державного бюджету України шляхом списання коштів з єдиного рахунку Державної казначейської служби України, призначеного для відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів дізнання, досудового слідства, прокуратури і суду, на користь W. моральну шкоду в розмірі 35 000 грн.

Коментар фахівця: Роман Лихачов, адвокат та правозахисник:

- Частинами 1, 7 ст. 1176 ЦК України передбачено, що шкода, завдана фізичній особі внаслідок її незаконного засудження, незаконного притягнення до кримінальної відповідальності, незаконного застосування запобіжного заходу, незаконного затримання, незаконного накладення адміністративного стягнення у вигляді арешту чи виправних робіт, відшкодовується державою у повному обсязі незалежно від вини посадових і службових осіб органу, що здійснює оперативно-розшукову діяльність, досудове розслідування, прокуратури або суду.

Відповідно до п. 2 ст. 2 Закону України «Про порядок відшкодування шкоди, завданої громадянинові незаконними діями органів, що здійснюють оперативно-розшукову діяльність, органів досудового розслідування, прокуратури і суду» право на відшкодування шкоди в розмірах і в порядку, передбачених цим Законом, виникає у випадку: закриття кримінального провадження за відсутністю події кримінального правопорушення, відсутністю у діянні складу кримінального правопорушення або невстановленням достатніх доказів для доведення винуватості особи у суді і вичерпанням можливостей їх отримати.

А згідно з частинами 2-3 ст. 13 ЗУ «Про порядок відшкодування шкоди…», розмір моральної шкоди визначається з урахуванням обставин справи в межах, встановлених цивільним законодавством. Відшкодування моральної шкоди за час перебування під слідством чи судом провадиться, виходячи з розміру не менше одного мінімального розміру заробітної плати за кожен місяць перебування під слідством чи судом. Цим і зумовлена сума моральної шкоди, визначена судом для виплати W.

 Поділитися