MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Зняти тягар доказів допоможе безоплатна правова допомога

04.12.2016   
Георгій Кобзар

2-го грудня 2016 року у Харкові, на базі Регіонального центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги у Луганській та Харківській областях відбулася презентація Мандрівного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

До Регіонального центру завітав правозахисник, координатор Фестивалю у Харківській області Юрій Чумак, який представив співробітникам, що забезпечують надання безоплатної правової допомоги на Харківщині, документальну стрічку «Тягар доказів» (режисер Стефан Кессіссоґлу, Німеччина).

Фільм оповідає про поневіряння шукачів притулку з країн Африки у відповідному приймальнику-розподільнику, розташованому у Чехії. Додому повертатися вони не бажають, оскільки там, за їх словами, існує реальна загроза їх життю, проте надати очевидні докази такої загрози їм вкрай складно.

Під час цікавої дискусії, що виникла після показу, начальник відділу забезпечення якості правової допомоги та підвищення кваліфікації адвокатів Регіонального центру Марина Старовойтова зазначила: «Головне розуміти, на кому цей тягар доказів лежить – на державі або на тому, хто звертається за отриманням статусу біженця. Заявники найчастіше самі не володіють інформацією про обсяг їхніх прав, і через це потрапляють у проблемні ситуації. Їм потрібно звертатися за правовою допомогою. Напевно і в Чехії існує система безоплатної правової допомоги, подібна до тієї, яка діє в Україні».

А виконуюча обов’язки директора Регіонального центру Ольга Родіонова наголосила, що місцеві центри та бюро з надання БВПП у Харківській області підключаться до правоосвітньої місії Мандрівного фестивалю Docudays UA та нададуть сприяння в організації демонстрацій найкращих стрічок світового документального кіно з прав людини на Харківщині, що сприятиме забезпеченню прав і свобод людини в Україні.

Нагадаємо, цьогоріч покази та обговорення документальних стрічок Мандрівного Docudays UA у Харківській проводяться у закладах освіти та культури, військових частинах та пенітенціарних установах, для працівників поліції та соціальних служб, представників громадських і волонтерських організацій тощо.

Довідково:

Основним  завданням Регіонального центру є створення рівних можливостей для доступу осіб до правосуддя шляхом організації надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Право на безоплатну правову допомогу – гарантована Конституцією України можливість громадянина України, іноземця, особи без громадянства, у тому числі біженця, отримати в повному обсязі безоплатну первинну правову допомогу (надання правової інформації та консультацій), а також можливість певної категорії осіб отримати безоплатну вторинну правову допомогу (професійна правова допомога, що надається для захисту прав людини в суді).

Право на безоплатну вторинну правову допомогу, зокрема, мають особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців та осіб, які потребують додаткового або тимчасового захисту».

 Поділитися