MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

По місцях "бойової слави" батальйону "Торнадо". Фоторепортаж.

06.12.2016   
Яна Смелянська
2015 рік жителі Станиці Луганської випробовували, мабуть, весь жах боротьби з сепаратизмом на власній шкурі. Взимку 2015 року в, колись процвітаюче, селище увійшли добровольці. Станиця наповнилася тотальним свавіллям з боку тих, хто  з благородною метою повинен був врятувати від окупації. Що, правда, а що брехня в звинуваченнях, які сьогодні пред’явили бійцям "Торнадо", найкраще знають люди. Особливо ті, чиї будинки опинилися в зоні АТО, в секторі, який якраз і контролювали "торнадівці". Можна сміливо говорити, що станічанам бійці "Торнадо" запам’яталися надовго.

2015 рік жителі Станиці Луганської випробовували, мабуть, весь жах боротьби з сепаратизмом на власній шкурі.


Взимку 2015 року в колись процвітаюче селище увійшли добробати. Станиця наповнилася тотальним свавіллям з боку тих, хто  з благородною метою повинен був врятувати від окупації.


Що, правда, а що брехня в звинуваченнях, які сьогодні пред’явили бійцям "Торнадо", найкраще знають люди. Особливо ті, чиї будинки опинилися в зоні АТО, в секторі, який якраз і контролювали "торнадівці".


Виходячи з тих історій, які ми почули в Станиці Луганській, можна сміливо говорити, що станічанам бійці "Торнадо" запам’яталися надовго.

Для довідки. Батальйон «Торнадо» був створений на базі батальйону «Шахтарськ», який був розформований керівництвом МВС України за мародерство і злочини проти мирного населення. У зазначеному злочині звинувачувався 50 осіб (із загального числа - 700 військовослужбовців).


Відразу після Нового року з 2014 на 2015 рік у Станиці активно почали проводити так звану зачистку сепаратистів (принаймні, так цей захід назвали самі силовики), яка фактично перетворилася в мародерство і погроми. Озброєні автоматами люди в камуфляжі, вибиваючи двері, вривалися в приватні оселі, проводили обшуки (без санкції суду природно), «реквізували» цінні речі, принижували і били господарів, погрожуючи їм розстрілом, хватали людей на вулиці, на блокпостах та з мішком на голові свозили у підвали, де "проводили роботу по виявленню сепаратизму" серед мешканців селища.
За результатами спілкування зі станичанами, через майже три роки тривання війни, можна зробити висновок: якщо не кожен мешканець селища пройшов через незаконні місця позбавлення волі, організовані торнадівцями.
Харківська правозахисна група проводить моніторинг дотримання прав людини в зоні проведення АТО з 2014 року. Станицю Луганську ми відвідували ані раз, ані два, ані три. Але кожен раз це селище дає все нову інформацію для читачів нашого інформаційного порталу і нові справи для юридичної корпусу ХПГ.
Вашій увазі невеликий фоторепортаж моніторингової групи ХПГ.

Всі фото зроблені в одному з підвалів, де бійці "Торнадо" проводили "роботу" з полоненими.

Найбільше заяв про злочини "торнадівців" - кілька десятків. Однак більшість громадян, які відчули на собі всі "принади" так званої зачистки, описувати їх письмово відмовилися, побоюючись за свою безпеку.

Вважати таку поведінку українських силовиків повсюдним - неправильно. Тим більше сьогодні, коли минуло два з половиною роки з початку збройного конфлікту на сході України.

Однак наведені в ЗМІ факти проти бійців "Торнадо", навіть якщо вони поодинокі, зводять нанівець весь позитив у відносинах між місцевим населенням та тими, хто покликаний захищати його від бойовиків.

 Поділитися