MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ресурсний центр захищає права селян-власників земельних паїв

09.02.2017    джерело: Наталя Сарматицька
Протягом вересня 2016 - січня 2017 року у справах з захисту селян-землевласників паїв, що вели чугуївські правозахисники, вже винесено 19 судових рішень, якими ВСІ позови було задоволено.

З вересня 2016 року на базі Чугуївської правозахисної групи діє Ресурсний центр захисту прав селян-власників земельних паїв у Чугуївському, Печенізькому та Шевченківському районах Харківської області.

За цей час Ресурсний центр надав консультації 952 особі, з них 199 осіб отримали юридичну допомогу на виїзних консультаціях (в будівлях відповідних сільських/селищних рад), по Skype було проконсультовано 31 селянина. Всіх інших, а саме 722 особи, було прийнято в офісах Ресурсного центру в Чугуївському, Печенізькому та Шевченківському районах Харківської області.

Крім цього, юристи Ресурсного центру складають необхідні процесуальні документи правового характеру. Так, протягом 6 місяців було підготовлено та подано 21 позовну заяву до суду:

- 12 – щодо визнання права власності на земельні ділянки 12 позовних заяв;

- 9 – щодо визнання права на земельні частки/паї.

Правники ЧПГ також беруть участь у судовому захисті селян-землевласників паїв з питань оформлення земельних паїв.

Зокрема, до Ресурсного центру звернувся Іван Сергійович*, який вже понад 10 років не міг оформити право на земельну частку-пай. В 2005 році померла його мати, після смерті якої відкрилась спадщина, яка складається з права на земельну частку (пай). Однак сертифікат на право на земельну частку (пай) був втрачений. Іван Сергійович прийняв спадщину після смерті матері, так як на момент відкриття спадщини був зареєстрований та постійно проживав разом з нею. Проте чоловік не зміг юридично оформити спадщину після смерті матері через відсутність оригіналу сертифікату права на земельну частку (пай).

Юристами Ресурсного центру було проведено підготовчу роботу, зібрано низку документів та складено в інтересах позивача відповідну заяву до суду – про визнання права на земельну частку (пай) в порядку спадкування за законом. Суд, дослідивши та перевіривши письмові докази по справі, позов визнав обґрунтованим і таким, що підлягає задоволенню в повному обсязі: за Іваном Сергійовичем визнано право на земельну частку (пай), що належала померлій на підставі сертифікату на земельну частку (пай), в порядку спадкування за законом, після смерті матері.

Зазначимо, що на початок лютого 2017 року у справах з захисту селян-землевласників паїв, що вели чугуївські правозахисники, вже винесено 19 судових рішень, якими ВСІ позови було задоволено.

Проект «Ресурсний центр захисту прав селян-власників земельних ділянок у Чугуївському, Печенізькому та Шевченківському районах Харківської області, подолання корупції в сфері земельних відносин» реалізується за підтримки Фонду сприяння демократії Посольства США в Україні.

* Ім’я змінено з етичних міркувань

 Поділитися