MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

У буферній зоні на Донбасі проживає понад 400 тисяч осіб

18.04.2017   
медіа група ХПГ
Понад 400 тисяч людей проживає в буферній зоні на Донбасі з боку території, підконтрольній Україні. Про це заявив керівник відділу допомоги постраждалим від конфлікту на Сході "Карітас" Григорій Селещук в ефірі "5 каналу".

Понад 400 тисяч людей проживає в буферній зоні на Донбасі з боку території, підконтрольній Україні.

Про це заявив керівник відділу допомоги постраждалим від конфлікту на Сході "Карітас" Григорій Селещук в ефірі "5 каналу".

"В цілому, за оцінками міжнародних організацій, в буферній зоні зараз проживають понад 400 тисяч осіб - це тільки з нашого боку буферної зони ... Ми працюємо там, намагаючись охопити якомога ширше коло людей, і є кілька центрів, які розкидані уздовж всій буферної зони", – заявив Селещук, зазначивши, що люди в "сірій зоні" живуть в умовах триваючих обстрілів.

За його словами, в буферній зоні є потреба в продуктах харчування. Селещук додав, що там залишилося дуже багато дітей, які потребують допомоги.

Крім того, слід зазначити, що й інших "незручностей" існування в так званій буферній зоні ніхто не відміняв. Систематичні, безперервні протягом трьох років обстріли, в ряді населених пунктів – відсутність питної води та електропостачання, відсутність нормального транспортного сполучення і комунікацій зі звільненою частиною України і т.і.

Заступник голови Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг в ході брифінгу назвав ситуацію на Донбасі "болотом", в якому загрузли сотні тисяч невинних людей.

На його думку, всі, хто працює над поліпшенням ситуації на Донбасі, "викочують на гору важкий камінь, який, майже досягши вершини, щоразу скочується вниз"

"Як би ми не намагалися, але не можна визначити однозначно видимих ​​тенденцій. Все, що ми бачимо, – скрутна ситуація, яку я б описав болотом, в якому загрузли сотні тисяч невинних людей. Ситуація ні поліпшується, ні погіршується. Вона не змінюється, вона залишається і буде залишатися такою до тих пір, поки люди, яким належить влада, вважають за краще, щоб все так і залишалося ", - сказав він.

Він зазначив, що кожен раз ОБСЄ чує про те, що сторони відновили свої зобов’язання з припинення вогню, але це триває лише певний період часу.

"Цей конфлікт вже триває третій рік, ціла когорта людей – ремонтні бригади, представники гуманітарних організацій, сапери, спостерігачі ОБСЄ і багато політиків – працюють заради того, щоб поліпшити ситуацію. Вони викочують на гору важкий камінь, який, майже досягнувши вершини, щоразу скочується вниз ... Гуманітарні організації готові і здатні надавати допомогу, але їх виганяють. Ремонтні бригади мають технічні засоби і мужність, але це зривається через прицільні обстріли.

Спостерігачі СММ ОБСЄ володіють необхідними навичками та вміннями, мають технічні засоби і волю, але стикаються з постійними обмеженнями ... Подіями керують реальні люди, обстріли життєво необхідної інфраструктури тривають, тому що реальні люди віддають накази і реальні люди виконують їх... ", - додав він.

 Поділитися