MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

"Влада ДНР" почала затоплювати шахти. В деяких знаходяться радіоактивні відходи

10.05.2017   
Яна Смелянская
На території самопроголошеної ДНР затоплюється низка непрацюючих шахт. На даний момент як мінімум дві з яких на певних горизонтах містять залишки радіоактивних матеріалів. 

На території самопроголошеної ДНР затоплюється низка непрацюючих шахт. На даний момент як мінімум дві з яких на певних горизонтах містять залишки радіоактивних матеріалів. 

"Міністр профільного міністерства" т.з.ДНР Олександр Ходаковський заявляє, що гроші на відкачування води у нього відсутні, і виходу іншого, крім як затоплювати, немає. "Чим це загрожує, пояснювати довго не треба: заражена вода потрапить в грунтові води і добереться куди завгодно. Фахівці оцінюють ризики як дуже високі, а наслідки взагалі непереоценимі" - говорить Ходаковський.

Раніше екологи неодноразово заявляли, що припинення відкачки води з шахт в ОРДЛО може перетворити території на Донбасі, розташовані навколо шахт, в болота, непридатні для життя, отруїти артезіанські води і викликати масові зсувні явища з відходом під землю цілих районів.

Крім того, є реальна загроза потрапляння заражених вод в басейн Сіверського Дінця. В Єнакієвому на шахті "Юнком" в 70-ті роки минулого століття були проведені ядерні випробування, після яких на глибині 800 метрів залишилися радіоактивні матеріали.

Повідомлялося також, що через крадіжки насосного обладнання неможливо відкачати воду з непрацюючої шахти 2-біс в Горлівці, де добували ртутну руду. Зрозуміло, що аналіз проб підземних вод не проводиться.

Затоплення шахт також спричинить за собою витіснення на поверхню рудничного газу - метану, що загрожує вибухами.

Сьогодні затоплюються 7 державних шахт, ще 4 діючих шахти знаходяться в процесі реструктуризації. З одного боку, якщо буде мир і економічна доцільність, воду можна відкачати, а шахти - відновити. Але якщо бойові дії затягнуться, то рівень підземних вод може об'єднатися з грунтовими і отруїти питну воду і все навколишнє середовище.

Затоплення семи діючих і чотирьох реструктуризованих шахт на Донбасі може привести до отруєння підземних вод, Сіверського Дінця та Азовського моря, що призведе до екологічної катастрофи, порівняної з чорнобильською.

За словами Глави Незалежної профспілки гірників України Михайла Волинця, прикладом такого стану справ може бути шахта управління «Донецький рудник», яка знаходяться в районі Донецького аеропорту.

«На даний момент шахта не працює і затоплюється. Вона знаходиться на території Донецька, де майже мільйон жителів ... Поруч 7 працюючих шахт, і є шахти, які не працюють. Якщо там зараз не відновити відкачування води, то ми можемо на інших шахтах отримати 7 тис. кубометрів за годину припливу. У нас буде річка забруднених вод», - пояснив Волинець.

При цьому він зазначив, що з заводу «Стирол» вже стався витік різних хімічних речовин в неконтрольованій кількості. Ці забруднення потрапили в підземні води, і шахтарі, які опинилися в зоні впливу цих забруднень, загинули на місці.

«Якщо зараз неконтрольовані підземні води об'єднаються з великим об'ємом води на різних горизонтах, то все це потрапить в акваторію Сіверського Дінця і в акваторію Азовського моря. Постраждає не тільки Україна, але і Росія, і це буде екологічна катастрофа, проживати на такій території буде просто неможливо і це буде другий Чорнобиль», - зазначив глава НПГУ.

Раніше повідомлялося, що зараз на Донбасі постійно працюють тільки 20 з 93 шахт, які перебувають в державному підпорядкуванні.

Заступник міністра з питань тимчасово окупованих територій Юрій Гримчак з цього приводу в одному з інтерв'ю зазначає:

"Фактично всі підприємства зупинилися. Були заяви, що вони спробують "реанімувати" металургійне виробництво, але підтвердження немає. Єдине, що ми точно маємо, це те, що в багатьох шахтах зупинений водовідлив, що може привести до погіршення екологічної ситуації", - зазначив він .

За словами Гримчака, останні дослідження, опубліковані російськими ЗМІ, свідчать про підвищення рівня солі у воді на території ОРДЛО і Російської Федерації в 8 разів.

"Десь 80 джерел питної води на сьогодні на неконтрольованій території вже не придатні до використання", - сказав він.

 Поділитися