MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Вилучили телефон із-за соц. мереж

25.05.2017   
медіа група ХПГ
На Луганщині біля селища Петрівка українські військові вилучили телефон за користування забороненними соціальними мережами

На Луганщині біля селища Петрівка українські військові встановили новий блокпост

На південній околиці селища Петрівка в Станично-Луганському районі Луганщини українські військові обладнали новий блокпост. Про це в звіті від 19 травня повідомили спостерігачі Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ.

Зі слів очевидця стало відомо, що 22.05.2017 р. мешканка м. Щастя, їздила в м. Луганськ з питання вступу до одного з вузів. Близько 16 години вона поверталася додому. На блокпосту в районі сел. Петрівка машину було зупинено представниками ВСУ. або Національної поліції (війсковослужбовці не представились) ,які наказали пред’явити документи і багаж до огляду. У сумці жінки вони виявили смартфон «LG», наказали включити його і передати їм для перевірки. Побачивши на екрані кнопку популярної російської соціальної мережі і переконавшись в її працездатності, військові заявили, що жінка порушує закони України і що смартфон вони конфіскують. Потерпіла намагалася протестувати, але їй пригрозили арештом і передачею в СБУ.
Чим закінчився інцидент поки що не ясно.

Коментар юриста ХПГ Миколи Соболя:

- В цій ситуації існують всі підстави вважати, що відбулось протиправне позбавлення власності. Чинне законодавство не містить норм, які б давали можливість військовослужбовцям відбирати мобільний телефон чи будь-який інший пристрій, через який здійснювався вхід до будь-якої соціальної мережі, а відтак особи, які вчинили таке діяння повинні бути притягнені до кримінальної відповідальності та понести покарання. З цією метою потерпіла повинна звернутись з заявою в порядку ст. 214 КПК України про вчинення кримінального правопорушення до правоохоронних органів (в подібних випадках це можуть бути органи прокуратури чи поліції). В заяві потерпіла особа повинна описати детально обставини, за яких вона була позбавлена власності, попросити внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань, невідкладно розпочати досудове розслідування та византи її потерпілою. Обов’язково потрібно отримати підтвердження подачі заяви: це може бути талон чи відмітка про прийняття уповноваженою особою. Прокурор чи слідчий зобов’язані невідкладно, але не пізніше 24 годин від моменту подачі заяви, внести відомості, викладені в заяві, та розпочати досудове розслідування. Якщо через 24 години після подачі заяви потерпілій особи на її вимогу не видається витяг з Єдиного реєстру досудових розслідувань про внесення до нього відомостей, то необхідно звертатись до суду в порядку ст. 303 КПК України та оскаржувати бездіяльність прокурора чи слідчого щодо невнесення відомостей до ЄРДР.

 Поділитися