MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Військовий обов’язок в квазідержавах ЛНР і ДНР

09.06.2017   
Микола Фітільов
Громадяни України, що проживають на непідконтрольних Україні територіях, можуть бути притягнуті до відповідальності за відмову від призиву до незаконних військових формувань.

 

З травня 2014 року Україна не контролює частину Луганської і Донецької областей. На неконтрольованих територіях проживають не тільки адепти російського світу, але і громадяни України, які підтримували і підтримують Україну. Серед них є громадяни призивного віку. З різних причин ці особи не мають можливості переселитися на територію, що контролює Україна. Проте в квазідержавах вже сформувалася власна нормативна база, яка, звісно, є незаконною, проте люди, що проживають на цих територіях вимушені підкорятися законодавству квазідержав. Тому неабияке занепокоєння викликає можливість призиву громадян України, які є патріотами України, на військову службу в незаконні військові формування квазідержав ЛНР і ДНР. Зрозуміло, що, за відсутності бажання людина може відмовитися від служби, проте законодавство квазідержав передбачає притягнення до відповідальності за відмову від проходження військової служби громадян України

1. Квазідержава ЛНР

Ст. 52 Конституції квазідержави ЛНР: «Защита Отечества является долгом и обязанностью гражданина Луганской Народной Республики. Гражданин Луганской Народной Республики несет военную службу в соответствии с законом».

При цьому статус громадянина квазідержави ЛНР регламентується «Декларацией о гражданстве ЛНР», у відповідності до якої «гражданами Луганской народной республики являются все граждане Украины, которые на момент проведения референдума о независимости (11 мая) постоянно проживали в Луганской области.»

Вказана норма не може не насторожувати громадян України, що проживають чи до травня 2014 року проживали на теперішній території, контрольованій квазідержавою ЛНР тому, що всі ці особи зобов’язані захищати ЛНР.

У відповідності до п.1.1. тимчасового положення квазідержави ЛНР «О воинской обязанности и воинской службе», «Воинская обязанность граждан Луганской Народной Республики (далее – граждане) предусматривает:

- воинский учет;

- обязательную подготовку к военной службе;

- призыв на военную службу;

- прохождение военной службы по призыву;

- пребывание в запасе;

- призыв на военные сборы и прохождение военных сборов в период пребывания в запасе».

Висновок: громадяни України, що проживають чи до травня 2014 року проживали на території, контрольованій квазідержавою ЛНР, зобов’язані проходити службу за призивом і брати участь в мобілізаційних зборах.

У відповідності до п.1.2. тимчасового положення квазідержави ЛНР «О воинской обязанности и воинской службе»: «В период мобилизации, в период военного положения и в военное время воинская обязанность граждан определяется Конституцией, законами, иными нормативными правовыми актами Донецкой Народной Республики и предусматривает:

- призыв на военную службу по мобилизации, в период военного положения и в военное время;

- прохождение военной службы в период мобилизации, в период военного положения и в военное время;

- военное обучение в период военного положения и в военное время».

Відповідно до ч. 1 ст. 11 закону квазідержави ЛНР «О мобилизационной подготовке и мобилизации в Луганской Народной Республике», «Граждане обязаны:

1) являться по вызову в военный комиссариат для определения своего предназначения в период мобилизации и в военное время;

2) выполнять требования, изложенные в полученных ими мобилизационных предписаниях, повестках и распоряжениях военного комиссариата».

У відповідності до абз.4 п.6 «Порядка призыва граждан на воинскую службу», затвердженою постановою ради міністрів квазідержави ЛНР від 15.05 2015 року № 02-04/136/15, «О факте приписки к воинской части и формированию, предназначения в специальное формирование гражданин извещается на основании решения призывной комиссии по мобилизации граждан путем вызова в военный комиссариат и вручения ему мобилизационного предписания».

Висновок: громадяни України, що проживають чи до травня 2014 року проживали на території, контрольованій квазідержавою ЛНР, зобов’язані служити в військових підрозділах квазідержави ЛНР під час бойових дій, що передбачає можливість загинути чи отримати тілесні ушкодження.

Згідно з ч. 3 ст. 11 закону квазідержави ЛНР «О мобилизационной подготовке и мобилизации в Луганской Народной Республике», «Граждане за неисполнение своих обязанностей в области мобилизационной подготовки и мобилизации несут ответственность в соответствии с законодательством Луганской Народной Республики».

У відповідності до ч.1 ст. 406 кримінального кодексу квазідержави ЛНР, «Уклонение от призыва на военную службу при отсутствии законных оснований для освобождения от этой службы, – наказывается штрафом в размере до тридцати минимальных размеров оплаты труда или в размере заработной платы или иного дохода осужденного за период до восемнадцати месяцев, либо принудительными работами на срок до двух лет, либо арестом на срок до шести месяцев, либо лишением свободы на срок до двух лет».

Тобто законодавство квазідержави ЛНР передбачає кримінальну відповідальність за відмову від проходження військової служби в збройних формуваннях квазідержави ЛНР.

Проблема військового обліку в квазідержаві ЛНР, як і в квазідержаві ДНР носить практичний характер. Наводимо приклади.

Електронний ресурс]/Режим доступу http://zn.ua/UKRAINE/okkupanty-trebuyut-u-naseleniya-spravki-iz-voenkomata-dlya-vyezda-iz-ordlo-razvedka-245746_.html – Дата звернення: 25.04.2017. – Назва з екрану, «Оккупанты требуют у населения справки из "военкомата" для выезда из ОРДЛО – разведка».

Електронний ресурс]/Режим доступу http://rorki.ru/82969-tymchuk-pri-trudoustroystve-mirnogo-naseleniya-boeviki-trebuyut-otmetku-ot-voenkomata.html – Дата звернення: 25.04.2017. – Назва з екрану, «При трудоустройстве мирного населения боевики требуют отметку от «военкомата».

2. Квазідержава ДНР

У відповідності до Ст. 52 конституції квазідержави ДНР: «Защита Отечества является долгом и обязанностью гражданина Донецкой Народной Республики. Гражданин ДНР несет военную службу в соответствии с законом».

З огляду на вищенаведене, виникає питання, яку ж категорію осіб законодавство квазідержави ДНР вважає за громадян ДНР? Законодавство квазідержави ДНР не містить чіткого визначення кола осіб, які є громадянами квазідержави ДНР. Взагалі відсутній будь-який нормативний акт, що визначає поняття «громадянин ДНР» (хоча існує проект закону квазідержави ДНР «Про громадянство»). Єдиним нормативним актом, який, в певній мірі, може визначати термін кола осіб, що є громадянами квазідержави ДНР, є Тимчасовий порядок «Про паспорт громадянина ДНР», який затверджений постановою ради міністрів квазідержави ДНР від 12.02.2016 року № 1-13. Наведемо цитату із цього нормативного акту: «Паспорт гражданина Донецкой народной Республики является основным документом, удостоверяющим личность физического лица, проживающего на территории Донецкой Народной Республики (далее – паспорт). Паспорт обязаны иметь все граждане Донецкой Народной Республики (далее – граждане), достигшие шестнадцатилетнего возраста и постоянно проживающие на территории Донецкой Народной Республики на законных основаниях».

Проаналізуємо наведену норму. Якщо особа проживає на території, яку контролює квазідержава ДНР, то вона зобов’язана мати паспорт квазідержави ДНР. Якщо особа має паспорт громадянина, то вона є громадянином квазідержави ДНР. Висновок – особи, які проживають на території, яку контролює квазідержава ДНР є громадянами квазідержави ДНР.

Тому всі особи, які проживають на території що контролює квазідержава ДНР зобов’язані захищати квазідержаву ДНР.

У відповідності до вимог п.2 ч.1 ст.1 закону квазідержави ДНР «О воинской обязанности и воинской службе»: «Воинская обязанность граждан Донецкой Народной Республики (далее – граждане) предусматривает:

1. воинский учет;

2. обязательную подготовку к военной службе;

3. призыв на военную службу;

4. прохождение военной службы по призыву;

5. пребывание в запасе;

6. призыв на военные сборы и прохождение военных сборов в период пребывания в запасе».

Висновок: особи, що проживають на території, що контролює квазідержава ДНР, зобов’язані проходити службу за призивом і приймати участь в мобілізаційних зборах.

У відповідності до вимог ч.2 ст.1 закону квазідержави ДНР «Про військовий обов’язок і військову службу»: «В период мобилизации, в период военного положения и в военное время воинская обязанность граждан определяется Конституцией, законами, иными нормативными правовыми актами Донецкой Народной Республики и предусматривает:

- призыв на военную службу по мобилизации, в период военного положения и в военное время;

- прохождение военной службы в период мобилизации, в период военного положения и в военное время;

- военное обучение в период военного положения и в военное время».

Яка ж категорія населення підлягає військовому обліку? У відповідності до п. 14 Тимчасового положення про військовий облік, затвердженому постановою президії ради міністрів квазідержави ДНР від 18.04.2015 року № 6-3, «Воинскому учету в военном комиссариате, органах местного самоуправления и организациях подлежат:

 а) граждане мужского пола в возрасте от 18 до 27 лет, обязанные состоять на воинском учете и не пребывающие в запасе (далее – призывники);

б) граждане, пребывающие в запасе (далее – военнообязанные): мужского пола, пребывающие в запасе; уволенные с военной службы с зачислением в запас Вооружённых Сил Народного ополчения Донецкой Народной Республики; успешно завершившие обучение по программе подготовки офицеров запаса на военных кафедрах при государственных, муниципальных или имеющих государственную аккредитацию по соответствующим направлениям подготовки (специальностям) негосударственных образовательных учреждениях высшего профессионального образования и окончившие указанные образовательные учреждения; не прошедшие военную службу в связи с освобождением от призыва на военную службу; не прошедшие военную службу в связи с предоставлением отсрочек от призыва на военную службу или не призванные на военную службу по каким-либо другим причинам, по достижении ими возраста 27 лет; уволенные с военной службы без постановки на воинский учет и в последующем поставленные на воинский учет в военном комиссариате; прошедшие альтернативную гражданскую службу; женского пола, имеющие военно-учетные специальности согласно приложению».

Тобто в квазідержаві ДНР військовозобов’язаними є практично всі чоловіки і деякі категорії жінок.

Згідно з ч. 1 ст. 10 закону квазідержави ДНР «О мобилизационной подготовке и мобилизации в Донецкой Народной Республике», «Граждане обязаны:

1) прибывать по вызову военного комиссариата и его отделений в пункты сбора военного комиссариата и его отделений, или в воинские части в период мобилизации и в военное время;

2) выполнять требования, изложенные в полученных ими мобилизационных предписаниях, повестках и распоряжениях военного комиссариата и его отделений».

Висновок: особи, що проживають на території, що контролює квазідержава ДНР, зобов’язані служити в військових підрозділах квазідержави ДНР під час бойових дій, що передбачає можливість загинути чи отримати тілесні ушкодження.

Відповідно до ч. 3 ст. 10 закону квазідержави ДНР «О мобилизационной подготовке и мобилизации в Донецкой Народной Республике», «Граждане за неисполнение своих обязанностей в области мобилизационной подготовки и мобилизации несут ответственность в соответствии с законодательством Донецкой Народной Республики».

У відповідності до ч.1 ст. 403 кримінального кодексу квазідержави ДНР, «отказ от несения обязанностей военной службы – наказывается лишением свободы на срок от трёх до семи лет».

Тобто законодавство ДНР передбачає кримінальну відповідальність за відмову від проходження військової служби в збройних формуваннях квазідержави ДНР.

При цьому мобілізація в квазідержаві ДНР не тільки є закріпленою в законі нормою, ці норми в квазідержаві ДНР втілюються в життя. В квітні 2017 року на полігоні біля міста Шахтарськ пройшли масштабні мобілізаційні збори резервістів, на які, згідно з інформацією проросійських ЗМІ, було залучено близько 27 тис. мешканців непідконтрольних територій. Електронний ресурс]/Режим доступу: https://news-front.info/2017/04/06/v-dnr-proshel-masshtabnyj-mobilizatsionnyj-sbor-rezervistov-respubliki/- Дата звернення: 25.04.2017. – Назва з екрану, «Крупнейшие в истории Донецкой Народной Республики мобилизационные сборы прошли сегодня на полигоне вблизи города Шахтерск. Основная задача – отработка слаженности действий мобилизационных резервов Республики в случае масштабного обострения обстановки в Донбассе. Среди резервистов – представители министерств и ведомств, курсанты, работники предприятий из всех городов и районов страны. На полигоне была праздничная атмосфера: звучала патриотическая музыка, работала полевая кухня. Общественный порядок обеспечивала полиция, дежурство несли бригады медиков и сотрудники министерства по чрезвычайным ситуациям».

3. Висновки

Отже, законодавство квазідержав ЛНР і ДНР, що стосується військового обов’язку, є дуже схожим.

І найбільшою проблемою є те, що громадяни України, що проживають на непідконтрольних Україні територіях, можуть бути притягнуті до відповідальності за відмову від призиву до незаконних військових формувань.

Вказані норми в сукупності є прямим порушенням вимог ст. 4 Конвенції (Заборона рабства і примусової праці).

Звісно законодавство більшої частини країн передбачає обов’язок захищати свою Батьківщину. Але будь яка країна світу, як і Україна, надає можливість відмови від громадянства, що автоматично звільняє особу від обов’язку захищати державу.

 Поділитися