MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Правозахисникам вдалось вберегти людину від довічного позбавлення волі.

06.07.2017   
Дмитро Мазурок
Сьогодні сталась маленька, але дуже важлива перемога. Правозахисникам вдалось вберегти людину від довічного позбавлення волі. В останній судовій інстанції підзахисному було замінено покарання на більш м’яке.

Сьогодні сталась маленька, але дуже важлива перемога. Правозахисникам вдалось вберегти людину від довічного позбавлення волі. В останній судовій інстанції підзахисному було замінено покарання на більш м’яке.

Історія засудженого тяжка та шокуюча. В 10 років він втратив маму. Її вбив вітчим. І це стало відправною точкою. Позбавлений батьківського піклування, любові та уваги найдорожчої людини, підзахисний виріс асоціальним, замкнутим. В подальшому він навіть був декілька разів засуджений, і кожного разу потерпілими були жінки. Зрозуміло, що пережита в дитинстві втрата сформувала викривлене ставлення до жінки та насильства, як засобу «спілкування». Не зважаючи на судимості, клієнт був призваний в АТО. Більше півроку він провів на передовій гранатометником. Пережив усі тяготи військової служби та бойових дій.

Після повернення зі служби в рідному селі він зустрівся із вітчимом. 22 роки тому він позбавив його мами. Через сварку, контужений та неврівноважений тільки демобілізований боєць вбив вітчима. Вбив з особливою жорстокістю.

Він не втік, одразу дав усі покази, зізнався у вчиненому. На суді отримав довічне позбавлення волі. Тільки в касації у справу втрутились правозахисники.

Ознайомившись із матеріалами справи нам вдалось встановити суттєві порушення. По-перше, в суді першої інстанції з’явилась заява від якоїсь жінки, яка вважала себе потерпілою і просила розглядати провадження без її участі. Під час досудового розслідування вона не залучалась до провадження. Матеріалів їй не відкривали. Суд також не з’ясував її особу та відношення до вбитого. Суд пройшов без потерпілої.

По-друге, після вбивства підзахисний тримався в ІТТ, в камері із прослуховуванням. Було зафіксовано його зізнання у вбивстві, що він не жалкує про вчинене, що зробив це за маму. Однак до провадження не була залучена ухвала апеляційного суду, якою давалась санкція на негласні слідчі дії. Тому це доказ є недопустим. Цих двох порушень достатньо, щоб вимагати нового судового розгляду справи.

Але самий важливий аргумент — це невідповідність призначеного покарання особі засудженого. Підзахисний вчинив особливо тяжкий злочин з особливою жорстокістю. Нічого не може виправдати вбивства вбивці матері. Але пояснити може, і життя і вчинок. Чи буде покарання справедливим, якщо буде більшим за покарання вітчима?

На даний час повного тексту ували немає. Ми не знаємо який аргумент використає касаційний суд. Ми знаємо лише, довічне покарання клієнту суд замінив на 15 років позбавлення волі. Для довічника — це як виправдувальний вирок.

 Поділитися