MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Подібні статті

На переходеНа переході Терехов: У Харкові пошкоджено 4500 багатоповерхівок із 8200Перехоплені розмови, нечувані звірства — невигадані хроніки окупації «Ой у лузі червона калина» лунала в центрі Москви – дайджест російських протестівДо публікації каталогу пам’ятних конвертів «Чехословацький цикл»Ігор Терехов: у саду Шевченка в Харкові можна буде сидіти на газонахГрабували перехожих – ДБР повідомило про підозру трьом поліцейськимСерпнева драма повсталої Чехословаччини 1968 року – на пам'ятних конвертахРФ: Балуха вивезли з колонії до МосквиСпівробітники ДСО «перемогли» у вуличній бійці з перехожимиЧто такое правосудие переходного периода?Заява "Ватан" щодо намірів влади допускати на територію мечетей м. Москви виключно по пред’явленню паспорта.Отмена техосмотра: лоббисты дерутся, автолюбителям хорошо?Милицейская пехотаМосквич, ударивший 82-летнюю правозащитницу Алексееву, получил год условноУ Чехії представлено фільм про масові вбивства чехів на ЖитомирщиніНа Харківщині втілюватиметься у життя програма «Онкологія»У Празі вшанували пам’ять українських, російських і білоруських емігрантів — жертв сталінських репресійУ Харкові побито кореспондента кількох видань («Товариш», «Грані», «Новини нашої України»), редактора газети молодих соціалістів «Гремучая смесь» Андрія Войцеховського

Чужі вовки - на наше поле, або дещо про нові трюки московської пропаганди

11.07.2017   
Наталка Ковальчук
Коли Україна сміється, то ніякі пропогандистські трюки не допомагають.

Коли недавно українці з притаманним нашому народу гумором почали коментувати у соціальних мережах повідомлення про те, що відомий російський інформаційний ресурс запускає передачу «А що там у хохлов», спочатку подумалося, що то якийсь черговий фейк.

А ні. Виявилося – правда.

Принаймні немає підстав не вірити такому серйозному джерелу як http://bbc.com, де вміщено публікацію з цього приводу. У ній, зокрема, зазначено, що варіант зі словом «хохли», - це ніби то поки що робоча назва, яка згодом може бути й змінена.  

Втім не важливо, як буде називатися передача, чи «що там у хохлов», чи у «бандерівців», чи якось інакше. У сусідній країні  давно вже практично всі ЗМІ висвітлюють події, котрі відбуваються на наших теренах, у такому собі укропно-карательному стилі з відвертими образами і випадами стосовно  українського суспільства.

Тож навряд варто дивуватися, що автори проекту ще тільки позиціонуючи його запуск, вже  оперують словом,   котре у словнику російської літературної мови подане як образливе для українців і за вживання якого у 2015 році почала блокувати користувачів адміністрація «Фейсбуку».

Тому що й очікуваний результат від цього нового елемента інформаційної війни, котру країна-агресор активно веде проти України, скоріш за все буде одним і тим же: більше брехні,  всілякого негативу і відвертих  фейкових повідомлень  стосовно України і її народу.

До речі, того самого народу, на котрий, певно,  і  буде спрямовуватися це «інформаційне мовлення». Адже у згаданій вище публікації  http://bbc.com також зазначено, що виходитимуть передачі українською мовою. Або тією, яку творці проекту вважатимуть українською, бо нібито вони її ще й вивчатимуть у процесі роботи.

Тож для росіян, 59 відсотків яких, за даними недавнього соціологічного опитування «Левада-центру», негативно ставляться до України (http://bbc.com) навряд буде цікавим і зрозумілим такий проект.  

Вочевидь планується не що інше, як промивання мізків якраз українській аудиторії. Аби, обрядивши ворожих інформаційних вовків у м’яку овечу шкуру облудливих слів,  продовжувати  вперто   формувати у певної частини наших громадян прихильне ставлення до країни-агресора, просувати в український загал заяложену ідею братерства і дружби.

Бо навряд доводиться очікувати на щось нове з-за російського «поребрика».

Справді,бо, не будуть же там розповідати, наприклад, про те, що за даними щорічного американського рейтингу соціального прогресу, який визначає розвиток країн,  Україна випередила Росію. https://depo.ua

Причому, за такими важливими чинниками як умови життя, освіта,  медицина, свобода вибору та слова, захист  прав людини, доступ  до технологій, санітарні умовами, толерантність. І  свідчать це, що ми йдемо до побудови такого суспільства, де першочерговими є загальнолюдські цінності, а не тоталітарно-мілітаристські гасла.

Можливо, це якраз найбільше й дратує наших закордонних недругів. А відтак придумують всіляки пропагандистські трюки, аби применшити значення України у світі, а її народ, який  не просто заявив про право бути незалежним, а виборов його у непростому протистоянні,  звести до рівня «хохлів».

Втім, хочеться сподіватися, що і цього разу ноу-хау московської пропаганди знівелюється українським гумором, як було вже не раз. Бо коли Україна сміється, то ніякі трюки не допомагають.

 Поділитися