MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Плата за несвободу (ОНОВЛЕНО)

02.08.2017   
Василь Мельничук
Рішення про затримання іноземця перестало діяти в 00 годин 00 хвилин 21 березня 2017 року, проте, незважаючи на це, іноземця продовжували утримувати в ПТПІ.

24 червня 2017 року Ріпкінський районний суд Чернігівської області задовольнив цивільний позов Харківської правозахисної групи, поданий в інтересах іноземця, та стягнув з держави Україна дві тисячі п’ятсот вісімдесят гривень відшкодування моральної шкоди за його незаконне позбавлення волі в Чернігівському пункті тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства (ПТПІ) протягом трьох діб.

4 жовтня 2017 року Апеляційний суд Чернігівської області частково задовольнив апеляційні скарги Чернігівського ПТПІ та Державної Казначейської служби України і змінив рішення Ріпкінського районного суду Чернігівської області, зменшивши розмір завданої шкоди на користь іноземця до однієї тисячі п’ятсот гривень.

Іноземець був затриманий за рішенням суду з приміщенням до Чернігівського ПТПІ строком до 20 березня 2017 року. Рішення про затримання іноземця перестало діяти в 00 годин 00 хвилин 21 березня 2017 року, проте, незважаючи на це, іноземця продовжували утримувати в ПТПІ.

21 березня 2017 року суд відмовив у задоволенні позову управління міграційної служби про продовження строку затримання іноземця в ПТПІ, оскільки строк його затримання закінчився 20 березня і станом на 21 березня він вже не був затриманим, а тому неможливо продовжити те, що вже закінчилось.

Відсутність рішення суду про затримання та відмова суду в продовженні строку затримання заявника не стали підставою для звільнення іноземця з ПТПТІ, в зв’язку з чим такі дії були оскаржені до суду з вимогою звільнити іноземця та визнати його утримання з ПТПІ незаконним.

І – о диво! – 24 березня 2017 року Управління міграційної служби України в Харківській області, яке ще 21 березня заявляло, що підстав для звільнення іноземця немає, надсилає повідомлення до ПТПІ про необхідність його звільнення, після чого цю особу звільняють.

У свою чергу, 28 березня суд задовольнив позов про незаконність тримання іноземця в ПТПІ з 21 по 24 березня, що і сталою підставою для звернення до суду з позовом про відшкодування моральної шкоди.

Останнє оновлення: 27.10.2017.

 Поділитися