MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Європейський суд з прав людини цікавиться здоров’ям молодої ромської жінки, яку тримають в СІЗО у Житомирі

06.10.2017    джерело: hromadskeradio.org
Ольга Веснянка
Європейський суд ухвалив рішення - Раїсі Порядинській, яку понад 5 місяців утримують за ґратами з психіатричним розладом, мають надати медичну допомогу.

Європейський суд з прав людини непокоїть стан здоров’я ромської жінки, яка зараз перебуває за ґратами у Житомирі. Йдеться про Раїсу Порядинську, молоду мати двох дітей, при цьому одна дитина ще грудничкового віку.

Після виходу в ефір цієї програми стало відомо що 3 жовтня юристу ХПГВасилю Мельничуку надійшов лист з Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ), згідно з яким до молодої жінки застосовано правило 39 регламенту суду. Таке правило застосовують, коли потрібна негайна реакція, коли є загроза життю людини. ЄСПЛ вказує Уряду України на те, що Раїсу Порядинську необхідно забезпечити належною медичною допомогою з подальшим повідомленням суду про вижиті медичні заходи.

Юрист Харківської правозахисної групи Василь Мельничук веде справу жінки в Європейському суді. Як він розповів Громадському радіо, 11 квітня Раїсу затримали за підозрою у вчиненні грабежу та шахрайства, вирішили тримати під вартою. До затримання Раїса перебувала на психіатричному обліку та проходила періодичне лікування.

Юрист нарікає, що тримання під вартою постійно продовжують, не зважаючи на погіршення стану психічного здоров’я затриманої. Строк тримання Раїси під вартою у четвер, 28 вересня, продовжили на 45 діб та призначили стаціонарну судово-психіатричну експертизу в Києві. Раніше, 19 вересня, Європейський суд з прав людини у відповідь на звернення Центру стратегічних справ Харківської правозахисної групи звернувся до Уряду України з вимогою надати інформацію про стан здоров’я Раїси, про медичну допомогу, яку вона отримує та якої потребує, а також про те, як гарантована її безпека в умовах утримання під вартою.

Тим часом Василь Мельничук робить висновок з листа ЄСПЛ, що інформація, надана Урядом України про лікування Раїси, вказує на відсутність адекватного лікування, а тому Суд зобов’язав Уряд належним чином лікувати Раїсу.

На запитання, чи є у справі Раїси ознаки дискримінації за національною ознакою, її адвокат Сергій Шилан сказав, що сумнівів у цьому немає. Зокрема він каже, що працівники суду інакше як «циганка» її не називають, не згадують ані імені,ані прізвища.

Тепер українські органи правосуддя мають забезпечити хвору необхідною медичною допомогою. На це дуже сподіваються як захисники жінки, так і її мати.

Між тим, наприкінці серпня 2017 року виповнився рік резонансній справі про вбивство дівчинки у селі Лощинівка на Одещині. Адвокат підозрюваного називав слідство упередженим. Підтвердженнями проявів дискримінації за расовою приналежністю Андрій Лещенко називав згадку у низці офіційних документів таких слів, як «цыган».

 Поділитися