MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Україна не змогла вирішити систематичну проблему щодо невиконання рішень національних судів

12.10.2017   
медіа група ХПГ
Коментар юриста Харківської правозахисної групи Ганни Овдієнко щодо рішення Європейського суду з прав людини "Бурмич проти України"

Сьогодні Європейський Суд у складі Великої Палати виніс вкрай важливе рішення у справі "Бурмич та інші проти України"

Основні тези такі:

- Україна не змогла вирішити систематичну проблему щодо невиконання рішень національних судів;

- Заходи загального характеру і реформи призвели лише до збільшення числа скарг, в майбутньому їх може стати ще більше;

- Суд не може в таких справах виконувати свою роль. А оскільки він не є судом першої інстанції або способом отримання компенсації для заявників, то всі ці справи тепер видаляються з бази суду( близько12 000). Всі вони передаються на розгляд Комітету Міністрів, а порушення в них визнається автоматично;

- Рішення національних судів у справах усіх заявників мають бути виконані під контролем Комітету Міністрів;

- У майбутньому Суд злишає за собою право передати такі типові справи безпосередньо до Комітету Міністрів як такі, в яких вже визнано порушення автоматично, якщо заявниками були дотримані формальні критерії прийнятності.

Коментар юриста Харківської правозахисної групи Ганни Овдієнко щодо рішення Європейського суду з прав людини "Бурмич та інші проти України".

 Поділитися