MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

XIV Мандрівний фестиваль документального кіно про права людина Docudays UA крокує Харківщиною

17.11.2017   
Георгій Кобзар

З 17 листопада по 28 грудня на Харківщині проходитиме XIV Мандрівний Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Про заходи Фестивалю розповіли в прес-центрі «KHARKIV Today» регіональні організатори Мандрівного фестивалю Ігор Кофман – член правління «Центру сучасних інформаційних технологій та візуальних мистецтв», Ольга Алфьорова – представник Харківського університетського консорціуму «Унікон»», Володимир Каплун – представник «Харківської правозахисної групи» та Юрій Чумак – голова «Центру правових та політичних досліджень «ДУМА», а також режисерки фільму-відкриття Фестивалю в Харкові «Війна химер» Анастасія та Марія Старожицькі.

Головна тема цьогорічного Фестивалю – «Чотири градуси», присвячена проблемі зміни клімату й захисту довкілля. Екологи прогнозують: до кінця сторіччя саме на стільки підніметься середня температура на Землі, що спровокує природні катаклізми на планеті. Фестиваль пропонує відвідувач(к)ам стати каталізатором змін і подивитися на питання захисту довкілля, а також дотримання прав людини загалом – з різних точок зору – не лише через кіно, а й через дискусії, правопросвітницькі та правозахисні заходи.

Перші покази відбудуться 17-26 листопада у кінотеатрі «8 ½». І фільмом-відкриттям 17 листопада стане «Війна химер» (режисерки Анастасія та Марія Старожицькі) – особиста історія однієї з режисерок, яка переосмислює власний травматичний досвід, пов’язаний із війною. Це подорож двох закоханих до лінії фронту та спроби спільного життя після всього пройденого...

Але ж Фестиваль – це не тільки кінотеатральні перегляди. Серед майданчиків для показів і обговорень фільмів – місцеві будинки культури, школи та вищі навчальні заклади, кіноклуби й хаби, креативні простори, книгарні, бібліотеки, центри зайнятості, а також установи Державної кримінально-виконавчої служби України, поліції, військові частини, центри та бюро безоплатної правової допомоги тощо.

Регіональними партнерами Фестивалю цього року виступили: Благодійний фонд «Карітас Харків», Благодійний фонд соціального розвитку Харківської області, ГО «День музики», ГО «Ізюмський шлях», ГО «Ми небайдужі», Книгарня «Є» Харків, Креативний хаб «Розвиток», Молодіжний хаб «CITY» (Чугуїв), Чугуївська правозахисна група, Хаб соціальної активності «Студія 42», інші неурядові інституції.

Більш детально про події Фестивалю – на нашій фейсбук-сторінці: https://facebook.com/DOCUDAYSinKHARKIV/

або на сайті Мандрівного фестивалю http://traveling.docudays.org.ua

 

Довідково:

Docudays UA – єдиний в Україні Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини. Фестиваль є неполітичним і некомерційним.

Місія Мандрівного фестивалю: Створення можливості для кожної людини в Україні дивитися найталановитіше та найактуальніше документальне кіно з усього світу. Таким способом сприяємо розвитку критичного мислення, формуванню активної громадянської позиції та ставленню до людської гідності як до найвищої цінності. Мета Фестивалю – популяризація та розвиток документального кіно, підвищення рівня дотримання прав людини в Україні.

Цього року найцікавіші документальні стрічки про права людини побачать мешканці понад 200 міст і містечок України. Традиційно Мандрівний Docudays UA завітає до 22-х областей України, а також до АР Крим.

Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA проходить за підтримки Державного агентства України з питань кіно, Міжнародної мережі кінофестивалів з прав людини та Посольства Швеції в Україні.

 Поділитися