MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Дещо про заколот у Луганську

22.11.2017   
медіагрупа ХПГ

Події в окупованому проросійськими сепаратистами Луганську два дні перебувають у топі новин по обидва боки лінії розміжування. Вдень 21 листопада стало відомо, що центр Луганська оточили "зелені чоловічки" без розпізнавальних знаків.

Згодом ватажок сепаратистів Ігор Плотницкий і колишній "глава МВС" "ЛНР" Ігор Корнет почали звинувачувати один одного в дістабілізаціі ситуації в місті. Через деякий час перестав працювати "державний телеканал". Також припинило роботу місцеве радіо, почалися проблеми з мобільним зв’язком. Пізніше повідомлялося про те, що в місто зайшли колони з боку дружньої "ДНР" на підмогу Плотницькому.

Варто зазначити, що конфлікт між Плотницьким та Корнетом дійсно має місце, і розгорався він задовго до відставки Корнета, проте кульмінація подій припала на загострення на Луганському напрямку фронту.

Також варто звернути увагу, що незважаючи на загострення пристрастей в Луганську, ніяких масових "заварушек" там все ж немає, а техніка, яку ми спостерігали на відео напередодні ввечері, до центру міста, за словами очевидців, так і не доїхала, а "затаїлася десь в полях ".

Плотницкий нікуди не тікав і сьогодні з ранку провів нараду в своєму робочому кабінеті, на якому доручив новому в.о. міністра "МВС ЛНР", "поставити крапку" в історії з Корнетом, звинувативши останнього в спробі державного перевороту.

Координатор групи "Інформаційний Опір" Дмитро Тимчук на сторінці в Facebook також прокоментував ситуацію в Луганську.

За його інформацією, в місто ввечері 21 листопада прибув підрозділ приватної військової компанії з РФ, яке за чотири дні до цього перекинули в Алчевськ з Росії, а зараз направили в Луганськ для стримування конфлікту між терористами. Також увечері 21 листопада через прикордонний пункт пропуску "Довжанський" з території РФ увійшла колона, в якій нарахували кілька десятків УРАЛів і 20 БТРів з знаряддями на причепах.

В її складі прибув А.Гайдей з позивний "Рим" - колишній командир бандформування "ЛНР" з великим "послужним списком", який має давній конфлікт з Плотницьким. Свого часу Гайдея врятував від арешту і допоміг втекти саме Корнет.

Відзначається, що більшість прибулих військовослужбовців і представників інших силових відомств "ЛНР" поки підтримують колишнього "главу МЗС" "ЛНР" Ігоря Корнета.

Також на його стороні "міністр держбезпеки" "ЛНР" Пасічник, який має суттєвий вплив на ситуацію і місцеві сили. У той час, як Плотницкий і його оточення можуть розраховувати тільки на російських військовослужбовців і ПВК.

"Подальший розвиток ситуації повністю залежить від рішення, яке приймуть в Кремлі -" злиття "" ЛНР "і" ДНР "з єдиним центром управління в Донецьку, відновлення статусу кво з примусовим" примиренням "Плотницького та Корнета або ж зміщення Плотницького, до якого у Москви також є багато претензій ", - пише Тимчук.

"Розборки" між ватажками в Луганську продовжують бурхливо обговорювати в соцмережах. І це навіть,найцікавіше із новин. Отже найяскравіші і показові коментарі приводимо нижче.

Журналіст Денис Казанський у своєму Facebook виклав фото з прибуттям військової техніки до Луганська і прокоментував їх.

"Хто міг 5 років тому уявити собі, що Донецьк одного разу направить до Луганська військову техніку і окупує його? Пророцтва африканських чаклунів, надруковані в газеті" Оракул ", і то виглядали правдоподібніше. Але ось на дворі 2017 рік, і ми бачимо колони" КАМАЗів "і БТРів, що рухаються по трасі з Донецька до Луганська", - зазначив блогер.

При цьому він додав, що йому "особливо подобаються нові напівпричепи" Камазів". Відразу видно, що це не з Росії, а у ВСУ віджали в ході "громадянської війни".

Журналіст "Радіо Свободи" Андрій Діхтяренко у своєму Facebook відмічає, що прогнозується один з 7 варіантів розвитку подій в Луганську:

Також журналіст пояснює, чому в Луганськ увійшли російські танки.

Однак, найбільш "колоритними" все ж таки можна назвати коментарі рядових користувачів соцмереж. Так мешканці міста Луганськ ось так бачуть ситуацію в городі:

Отже, станом на ранок 22 листопада Плотницкий і Корнет знаходяться на своїх робочих місцях. Ймовірно, що глава ЛНР з учорашнього дня не покидав будівлю адміністрації і знаходиться під посиленою охороною свого підрозділу. Атмосфера залишається напруженою. 
Адмінбудівлі залишаються блокованими. Робота держтелекомпанії нібито відновлено.

Співробітники "МВС" самопроголошеної "ЛНР" заарештували "в.о. генерального прокурора" Подоброго і його першого заступника - Рахно.
Керівників "генпрокуратури" затримали прямо в будівлі прокуратури. У затриманні брали участь велика кількість співробітників міліції.

Що саме відбувається в Луганську зараз сказати складно та, як будуть розвиватися події далі, чим ці розбірки закінчаться ще не ясно. 

 Поділитися