MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у листопаді 2017 року

30.11.2017   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у листопаді 2017 року

1 листопада
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Медичні працівники медичної установи в підконтрольному «ДНР» с. Дмитрівка (85 км на схід від Донецька) повідомили про те, що 19 жовтня до них доправили 45-річного чоловіка з осколковими пораненнями правої ноги, підборіддя та шиї. За їхніми словами, після надання необхідної медичної допомоги його перевели до іншої лікарні. Співрозмовники також додали, що постраждалий повідомив їм, що 9 жовтня, коли він перебував на присадибній ділянці будинку його родича на вул. Центральній, 195, у Дмитрівці, він наступив на предмет, що після цього вибухнув. Сусідка постраждалого повідомила, що в день інциденту вона чула вибух, що стався біля будинку №195 на вул. Центральній.

Пошкодження будинків спричинені обстрілом  у підконтрольному «ДНР» с. Ужівка (кол. Ленінське, 24 км на північний схід від Маріуполя). У будинку на вул. Сергіївській, 74/1, зафіксовано 2 вибиті вікна, що виходили на північ, та осколкові пошкодження огорожі на північ від будинку, а також виявлено свіже місце вогневого ураження на вулиці з північної сторони будинку. За оцінкою, воно утворилося в результаті розриву снаряда озброєння невстановленого типу, випущеного з південно-південного заходу. Власниця будинку (віком 60–69 років) розповіла, що розрив снаряда стався 31 жовтня, приблизно о 19:00. На західній стороні будинку №10, розташованого на вул. Гавриленка, зафіксовано 4 забиті дерев’яними дошками вікна, а також виявлено осколкові пошкодження стіни будинку, дерева й опори лінії електропередачі. Визначити тип застосованого озброєння та напрямок вогню не вдалося. Власниця будинку (віком 80–89 років) розповіла, що розрив снаряда стався 31 жовтня, приблизно о 18:00.

5 листопада
Повідомлення про постраждалу цивільну особу:
4 листопада медперсонал лікарні № 14 у Петровському районі Донецька повідомив про те, що до них доставили 31‑річну жінку з кульовим пораненням лівої ступні, яка, за словами медпрацівників, розповіла їм, що незадовго до опівночі 3 листопада в неї влучила куля, коли вона перебувала на подвір’ї біля свого будинку № 6 на вулиці Шестакова у мікрорайоні Трудівські. Медпрацівники також додали, що жінку виписали з лікарні 4 листопада. 5 листопада постраждала повідомила команді СММ по телефону, що пізно ввечері 3 листопада, проходячи біля свого будинку, вона відчула, що якийсь предмет влучив їй у ліву ступню, але вона продовжила йти далі. За її словами, вона йшла до сусіднього будинку, діставшись до якого вона виявила кулю у ступні, яка кровоточила. Постраждала також додала, що до лікарні її доправила бригада швидкої допомоги.

Пошкодження житлових будинків у результаті обстрілів з важкого та легкого озброєння:
4 листопада з південного боку багатоквартирного житлового будинку № 38 на вул. Дагестанській у Старомихайлівці зафіксовано потріскані та розбиті шибки у п’ятьох вікнах, а також незначні осколкові пошкодження на стіні будинку. Окрім цього, виявлено вирву на дорозі приблизно за 10 м на південь від будинку. За оцінкою, вона утворилася від розриву 82‑мм мінометної міни, випущеної із західно‑північного заходу. Два мешканці будинку розповіли, що вибух стався незадовго до опівночі 29 жовтня. Із західного боку будівлі лікарні № 25, розташованої на вул. Кірова, 332, члени патруля Місії помітили потріскане скло у чотирьох вікнах і незначні осколкові пошкодження на стіні будівлі. Однак жодного місця влучення снарядів виявлено не було. Медпрацівники у лікарні повідомили про те, що вибух стався 29 жовтня.

СММ продовжила стежити за ситуацією з цивільними особами, які перетинають міст у Станиці Луганській:
3 листопада, перебуваючи біля КПВВ з підконтрольного урядові боку на північ від мосту, спостерігачі чули і бачили, як співробітники Державної прикордонної служби України (ДПСУ) кричали та направляли зброю на чоловіка (близько 30 років) за 30 метрів на схід від дороги. Прикордонники затримали цього чоловіка. Менш ніж за годину під час бесіди зі спостерігачами офіцер ДПСУ пояснив, що чоловік намагався вийти з підконтрольних урядові районів в обхід КПВВ. За його словами, чоловіка згодом відпустили.
Того ж дня біля КППВ з підконтрольного урядові боку спостерігачі бачили жінку (віком від 65 до 69 років), яка лежала на спині обабіч дороги, де стояла черга у напрямку підконтрольних урядові районів. Майже годину член патруля СММ робив штучне дихання та непрямий масаж серця, а також здійснював реанімаційні заходи з використанням відповідних медичних препаратів та дефібрилятора, доки не приїхала бригада швидкої допомоги, яка її забрала і повезла у напрямку Станиці Луганської. 4 листопада заступник головного лікаря лікарні у Станиці Луганській зазначив, що до них доправили жінку, яку згодом перевели до лікарні в підконтрольному урядові м. Сєвєродонецьк (74 км на північний захід від Луганська). За словами завідувача реанімаційного відділу лікарні у Сєвєродонецьку, жінка перебуває у важкому стані, проте її вдалося стабілізувати.

6 листопада
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

Співробітники морга лікарні ім. Калініна у Донецьку повідомили, що 5 листопада до них було доправлено тіло 9-річного хлопчика, який помер від осколкових поранень голови та шиї.
В Донецькій обласній клінічно травматологічній лікарні медпрацівники розповіли, що 5 листопада до них доправили двох хлопчиків (віком 9 і 10 років) з осколковими пораненнями. За словами медичних працівників, ці два хлопчики були разом із загиблим хлопчиком, коли розірвався невибухлий снаряд, вбивши одного та поранивши двох інших. Медичні працівники повідомили, що один із хлопчиків отримав поранення правого ліктя, а в іншого серйозні травми стегна і після хірургічної операції він залишається у критичному стані. За словами медичного персоналу з педіатричного відділення, один із хлопчиків все ще перебуває у шоковому стані після того, як на його очах загинув його друг. Згідно з повідомленнями у ЗМІ, троє хлопчиків знайшли невибухлий снаряд на ігровому майданчику школи № 110 у Петровському районі Донецька.
У цій лікарні спостерігачі розмовляли з 65-річним чоловіком, ліве око якого було перев’язане. Він повідомив, що 5 листопада, приблизно о 18:15, коли він перебував на кухні свого будинку № 84, що на проспекті Партизанському у Київському районі Донецька (5 км на північний захід від центра), він почув 2 вибухи, що пролунали один за одним. Співрозмовник також додав, що його відкинуло на підлогу ударною хвилею від другого вибуху. За його словами, відразу після цього він помітив, що з його голови йшла кров, і він викликав швидку допомогу.
У лікарні четвертий постраждалий, 35-річний чоловік із перев’язаною правою рукою, повідомив, що 5 листопада, о 21:20, він перебував на вул. Кедріна, 12, що у Київському районі Донецька, коли почув декілька вибухів, а затим осколок розбитого скла влучив йому в праву руку.

Пошкодження житлових будинків в результаті обстрілів:

6 листопада виявлено місця вогневого ураження в Київському районі Донецька. За результатами аналізу члени патруля Місії визначили, що всі пошкодження були спричинені влученням артилерійських снарядів калібру щонайменше 122 мм, випущених із західного напрямку.
Виявлено пробоїну (3,3х1,7 м) в залізобетонному даху 9-поверхового багатоквартирного житлового будинку № 5б, розташованого на Київському проспекті. Спостерігачі також бачили уламки даху, що лежали на землі перед північною стіною будинку. Члени патруля Місії розмовляли з жінкою (віком 40–49 років), яка розповіла їм, що перебувала у будинку, коли в нього влучив снаряд. Співрозмовниця повідомила, що вона почула вибухи неподалік 5 листопада, приблизно о 17:00, а удар по будівлі стався в період між 19:00 і 20:00; ніхто не постраждав.
На ділянці між будинками № 63 та № 63а на Київським проспекті зафіксовано свіжу вирву на асфальтованій дорозі, а також ремонтну бригаду, що ремонтувала лінії електропередачі та газопроводи, а також прибирала велике дерево, яке, за оцінкою СММ, також нещодавно було пошкоджене. На Київському проспекті, 63, виявлено щонайменше 14 вибитих вікон, що виходили на північ, а також пошкоджений балкон. На Київському проспекті, 63а, зафіксовано вибиті вікна, що виходили на захід, а також розбите скло на підлозі кімнати у квартирі, що належала 60-річній жінці і розташована у західному крилі будинку. За словами жінки, 5 листопада вона дивилася телевізор, коли почула 3 гучні вибухи, після яких всі жителі будинку зібралися на вулиці, щоб сховатися за стіною іншого будинку. В іншій квартирі будинку № 63б на Київському проспекті 50-річний чоловік повідомив, що чув 3 гучні вибухи у період між 17:30 і 17:40 5 листопада, однак ніхто не постраждав.
У Донецькому технічному навчальному закладі на вул. Арістова, 78,виявлено посічені фасади та сходи, а також вибиті вікна з південного боку. Команда СММ бачила пробоїну (1,2х0,8 м) у західній стіні спортзалу училища на вул. Арістова, 7. Усі вікна будівлі, що виходили на захід, були вибиті, а осколки скла були у коридорі всередині будівлі. У студентському гуртожитку на вул. Арістова, 3, команда Місії бачила, що  вибиті вікна з північного боку. Спостерігачі розмовляли з координатором училища (жінкою у віці 40–49 років), яка повідомила, що удари сталися у період між 17:45 і 18:00 5 листопада; однак ніхто не постраждав. Співрозмовниця також повідомила, що коли почалися вибухи, із гуртожитку було евакуйовано 70 студентів, а під час вибухів в училищі, де вчиться 300 студентів, перебували лише охоронці.
На Київському проспекті, 71, зафіксовано значні пошкодження цегляної кладки будинку, а пошкодження 3 балконів і 4 вибиті вікна з північного боку, а також свіжу вирву за 2 м на північ від будівлі. За 30 м на північ на Партизанському проспекті, 84, виявлено численні пошкодження південної стіни будівлі та щонайменше 15 розбитих і потрісканих вікон, що виходили на південь. 65-річний житель повідомив, що удар відбувся в період між 18:00 і 18:05 5 листопада і в результаті удару він отримав поранення ока.

9 листопада
Повідомлення про осіб, які отримали поранення та загинули в результаті підриву ручних гранат під час сварок у підконтрольних «ДНР» м. Харцизьк (36 км на схід від Донецька) і м. Макіївка (12 км на північний схід від Донецька):
У Харцизьку жінка (20–25 років) розповіла, що 1 жовтня її колишній хлопець (22 років і, ймовірно, колишній член «ДНР»), сперечаючись з іншим чоловіком (27 років), підірвав ручну гранату. За її словами, її колишнього хлопця було госпіталізовано, а інший чоловік загинув. У Макіївці кілька жителів розповіли, що 28 жовтня під час сварки зі своєю подругою чоловік підірвав ручну гранату. 2 листопада медпрацівники лікарні у Макіївці повідомили, що 28 жовтня до них доправили 19-річну дівчину і 35-річного чоловіка.

Пошкодження внаслідок обстрілу в житловому районі:
У підконтрольному «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя) зафіксовано вибиті вікна з південного боку будинку № 18 на вул. Миру. Власниця цього будинку й одна з її сусідок (обидві віком 40–49 років) повідомили, що 8 листопада, приблизно о 17:00, вони бачили «вогняну кулю у небі», а затим поблизу пролунав вибух. За оцінкою СММ, пошкодження виникли внаслідок влучення снаряда з озброєння невстановленого типу із західного напрямку, який розірвався, влучивши у дерево.

10 листопада
СММ продовжувала спостерігати за ситуацією у школах і дитячих садках біля лінії зіткнення і бачила озброєних осіб на вході до дитячого садка у підконтрольному «ДНР» смт Ольховатка (52 км на північний схід від Донецька). Жителька Ольховатки повідомила спостерігачам про те, що вже близько року діти відвідують дитячий садок при школі в Ольховатці, приблизно за 1 км від вищезгаданого садка.

12 листопада
Пошкодження цивільних об’єктів унаслідок обстрілу:

В житлових районах підконтрольного «ДНР» с. Пікузи (кол. Комінтернове, 23 км на північний схід від Маріуполя) на вулиці Ахматової, 112, зафіксовано розбиті шибки у чотирьох вікнах будинку, що виходять на захід, а також кілька пробоїн у даху й одну пробоїну у вхідних дверях із західного боку. Були також зафіксовані пробоїни у даху сусідньої літньої кухні із західної сторони. У полі, на відстані близько 15–20 м на захід від будинку, виявлено свіжу вирву, яка, за оцінкою, утворилася від розриву 122-мм артилерійського снаряда, випущеного з північно‑західного напрямку. За словами 65‑річної власниці будинку, інцидент стався 10 листопада, приблизно о 16:00.

13 листопада
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

13 листопада судмедексперт моргу в підконтрольному урядові м. Красногорівка (21 км на захід від Донецька) повідомив, що 12 листопада з підконтрольного урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) військовослужбовці Збройних сил України доправили до них тіло чоловіка. За словами судмедексперта, цей чоловік загинув на місці 10 листопада від отриманих осколкових поранень ніг і тулуба внаслідок вибуху міни. Він додав, що вибух стався на вул. Гагаріна, 17, у Мар’їнці, на відстані приблизно 2,5 км від контрольного пункту в’їзду-виїзду «Мар’їнка», коли чоловік ішов замінованою ділянкою. 13 листопада співробітник поліції в Мар’їнці повідомив, що чоловік (50–60 років, який проживав на вулиці Полоцькій у мікрорайоні Трудівські Петровського району підконтрольного «ДНР» Донецька) загинув 10 листопада, підірвавшись на розтяжці, встановленій на вул. Гагаріна, 17, у Мар’їнці.

16 листопада
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:
16 листопада у лікарні підконтрольного урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) медпрацівники повідомили про те, що 13 листопада, приблизно о 15:40, до них доставили 54-річну жінку з підконтрольного урядові с. Кодема (57 км на північний схід від Донецька), у якої було діагностовано осколкові поранення лівої ноги, лівого передпліччя та лівої частини грудної клітки. Постраждала жінка розповіла, що була у полі неподалік Кодеми, коли палицею натрапила на якийсь предмет, який потім вибухнув, внаслідок чого вона дістала поранення лівої сторони тіла.

16 листопада медпрацівники Обласної клінічної лікарні ім. Мечникова у Дніпрі повідомили, що 14 листопада до них перевели жінку з лікарні у Попасній. За їхніми словами, у жінки було діагностовано вогнепальні поранення та перелом правого стегна та правої стегнової кістки. Постраждала жінка розповіла, що 13 листопада була у квартирі своєї доньки у Попасній, коли близько 06:30 вона почула, як стукають у двері та хтось голосно сказав, що здійснюється перевірка документів, що посвідчують особу. Жінка розповіла, що вона відкрила двері та побачила двох озброєних чоловіків у балаклавах та у формі військового типу з українськими знаками розрізнення. Вона також повідомила, що один із двох чоловіків здійснив постріл і незабаром після цього другий чоловік теж вистрелив. Вона додала, що після того як одна куля, що ймовірно зрикошетила, влучила в неї, двоє чоловіків прокричали, що вони помилилися та залишили місце інциденту. 16 листопада поліцейський у Попасній повідомив , що по факту інциденту військовою прокуратурою розпочато розслідування.

21 листопада
Місія продовжує спостерігати за ситуацією з цивільними особами, що перетинають міст у Станиці Луганській. 21 листопада на КПВВ з підконтрольного урядові боку на північ від моста спостерігачі бачили близько 600 пішоходів, які очікували на прохід до підконтрольних урядові районів, водночас у протилежному напрямку черги не було. На КПВВ з підконтрольного «ЛНР» боку на південь від моста члени патруля СММ бачили, що у черзі на перехід до підконтрольних урядові районів чекали близько 1 200 пішоходів, тимчасом у черзі у протилежному напрямку стояло орієнтовно 600 пішоходів. Місія продовжує відзначати поганий стан дерев’яних конструкцій над зруйнованою частиною мосту. Спостерігачі також зазначили, що дерев’яні дошки — слизькі, а поруччя дедалі більше розхитуються. За оцінкою СММ, перехід по цих дерев’яних конструкціях є небезпечним для пішоходів, у тому числі для спостерігачів Місії.

22 листопада
21 і 22 листопада в Луганську, за спостереженнями Місії, район у радіусі приблизно 600 метрів від будинку № 38 на вулиці Луначарського був огороджений. Протягом цих двох днів в огородженому районі спостерігачі бачили близько 100 невстановлених озброєних осіб, більшість з яких були в масках (або ховали обличчя) і з білими пов’язками на руках. У цьому ж районі команда СММ бачила 4 бронетранспортери, які стояли в чотирьох різних місцях: на вулиці Котельникова (типу БТР), на вулиці Лермонтова (типу БТР), на вулиці Котельникова (БТР-80) і на вулиці Польського (БТР-70).
Вранці 22 листопада за 20 метрів на південь від перехрестя вулиць Радянської та Лермонтова спостерігачі бачили щонайменше 4 вантажівки військового типу (без номерних знаків), 1 бронетранспортер (типу БТР) і групу з 5 невстановлених озброєних осіб у формі військового типу з білими пов’язками на руках. Вони не дозволили патрулю Місії проїхати в південному напрямку по вулиці Лермонтова.
СММ також зазначила, що з опівдня 21 і до вечора 22 листопада в готелях, де проживають спостерігачі, не працювало телебачення і радіо.

23 листопада
Місія і далі здійснювала моніторинг ситуації з безпекою в Луганську.
В цілому спостерігачі констатували спокійну ситуацію в місті, люди і транспортні засоби рухалися як зазвичай, не беручи до уваги окремі райони. На вулиці Лермонтова команда СММ бачила близько 30 невстановлених озброєних осіб в одязі військового типу. Вони були вдягнені у різного типу камуфляжний одяг помітно невисокої якості, у руках тримали стрілецьку зброю (переважно типу АК), а на рукавах мали білі пов’язки. Цього разу спостерігачі не побачили великокаліберних кулеметів, кулеметів типу ПКМ або автоматичних гранатометів, які вони нещодавно бачили там. Команда СММ помітила, що броньованої машини, яку бачили 22 листопада на перехресті вулиць Лермонтова і Радянської, вже не було, але спостерігачі бачили, що на тому місці стояли 2 військові вантажівки (із закритими вантажними відсіками і без номерних знаків), а пізніше — 3 військові вантажівки (так само з закритими вантажними відсіками і без номерних знаків).
Члени патруля Місії зауважили, що були прибрані всі загородження і броньовані машини, які раніше 21 листопада були зафіксовані на вулиці Коцюбинського. На кількох перехрестях, що ведуть до вулиці Луначарського, команда СММ бачила сукупно 16 осіб (деякі були з закритими обличчями). Біля будівлі на вул. Коцюбинського, 3, де раніше розташовувалося Міністерство внутрішніх справ, спостерігачі бачили 15–20 озброєних осіб із білими нарукавними пов’язками, а також 2 нерухомі бронетранспортери. На вул. Коцюбинського, 2а, команда СММ бачила зелений автобус (без позначень) і 2 озброєних осіб із білими нарукавними пов’язками. Поблизу будівлі, яку займали збройні формування («комендатура») на вул. Карла Маркса, 63, спостерігачі бачили, що навколо будівлі охорону забезпечували приблизно 5 озброєних осіб, на одязі яких були позначки «комендатура».

Пошкодження спричинені обстрілом в житловому районі підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька). Зафіксовано свіжі осколкові пошкодження (5 отворів, кожен завширшки 5–10 см) на західній стіні будівлі дитячого садка на вул. Центральній, 72а. Три працівниці закладу (віком 50–60 років) повідомили, що 20 листопада близько 15:50, коли почався обстріл, вони разом із приблизно 50 дітьми, працівниками садка і батьками перебували в дитячому садку. За їхніми словами, ніхто не постраждав.
На вул. Комсомольській, 45/8, зафіксовано, що в квартирі 29 всі 4 стіни вітальні зазнали осколкових пошкоджень (численні свіжі отвори діаметром 1–2 см), розбита шибка балконних дверей із південно-західного боку, а також осколками пошкоджено жалюзі. Двері квартири і стіна в коридорі були пошкоджені осколками (5 отворів діаметром 1–2 см). Власники квартири (жінка віком 70–79 років та її син віко 50–59 років) повідомили, що обстріл почався 20 листопада близько 15:50, і додали, що ніхто не постраждав.

24 листопада
Місія і далі здійснювала моніторинг ситуації в Луганську. За спостереженнями СММ, 24 листопада ситуація у місті залишалася спокійною. На вул. Радянській, 59 і 48, а також на вул. Карла Маркса, 63, команда Місії бачила щонайменше 30 невстановлених озброєних осіб в одязі військового типу з білими нарукавними пов’язками. Спостерігачі відзначили, що приблизно половина з них була в балаклавах. Біля будівель № 3 і № 4 на вул. Коцюбинського, де раніше розташовувалося Міністерство внутрішніх справ, члени патруля СММ бачили 12 озброєних осіб і 2 нерухомі бронетранспортери (БТР-80). Поблизу будівлі, яку займали збройні формування («комендатура») на вул. Карла Маркса, 63, спостерігачі бачили, що 2 озброєних чоловіків, на одязі яких були позначки «комендатура», здійснювали патрулювання навколо будівлі. Спостерігачі також відмітили, що перехрестя вулиць Лермонтова і Дзержинського було перекрите вантажівкою військового типу («КамАЗ»). Команда СММ бачила 9 вантажівок військового типу (шість «КамАЗів» і три «Урали»), що стояли на автостоянці, розташованій на вул. Лермонтова, 2г. На західній околиці Луганська члени патруля Місії бачили 20 вантажівок військового типу (ЗІЛ-131), що рухалися в південному напрямку.

Спостерігачі уточнювали інформацію про ситуацію, в якій опинилися цивільні особи, які проживають поблизу лінії зіткнення. 23 і 24 листопада двоє жителів с-ща Травневе (51 км на північний схід від Донецька) окремо у телефонних розмовах розповіли СММ про те, що у селищі, де ще проживають близько 120 осіб (у тому числі двоє дітей віком до 5 років), з 16 листопада відсутнє електропостачання.

26 листопада
Повідомлення про те, що Збройні сили України увійшли до с-ща Травневе (51 км на північний схід від Донецька). У сусідньому підконтрольному урядові с-щі Новолуганське (53 км на північний схід від Донецька) жінка віком 60–69 років повідомила, що у період між 21 і 22 листопада до Травневого увійшли військовослужбовці батальйону «Айдар» і 54-ої бригади Збройних сил України. Також вона додала, що ввечері 14 листопада до Травневого не зміг заїхати рейсовий автобус, яким робітники поверталися зі свиноферми у Новолуганському, оскільки командир Збройних сил України на блокпості, розташованому поблизу с-ща Доломітне (53 км на північний схід від Донецька), заборонив його пропускати. Унаслідок цього, за її словами, цим робітникам довелося залишитися у Новолуганському. Співрозмовниця додала, що у подальші дні деякі робітники повернулися до Травневого через контрольний пункт в’їзду-виїзду «Майорськ», проте більшість із них залишилася у Новолуганському. За її словами, електропостачання Травневого припинилося 14 листопада, а жителі Травневого (переважно люди літнього віку) не могли виїхати з селища, аби купити продовольчі товари у розташованому неподалік підконтрольному «ДНР» смт Гольмівський (49 км на північний схід від Донецька). Вона також сказала, що у Травневому немає жодної крамниці.
На блокпості поблизу Доломітного, неподалік від свиноферми, солдат, який представився як військовослужбовець батальйону «Айдар» Збройних сил України, повідомив членам патруля СММ, що його підрозділ увійшов до Травневого 22 листопада і наразі контролює селище. За кілька хвилин прибув командир, який представився командуючим 1-го штурмового підрозділу, і порекомендував звертатися зі всіма питаннями до його командування.
За даними повітряного спостереження за районом станом на 13 листопада виявлено передову траншею для спостереження на північ від селища, а також основну мережу траншей та укріплені позиції для бойових машин на відстані 1200 м далі на північ.
Крім цього, спостерігачі порізно розмовляли телефоном із чотирьома жителями Травневого (трьома жінками й чоловіком) й одною жителькою Новолуганського. Співрозмовники повідомили, що Збройні сили України перебувають у Травневому з ночі з 21 на 22 листопада. За словами чотирьох жителів, з 16 листопада у селищі відсутнє електропостачання, що у свою чергу вплинуло на водопостачання. Житель Травневого, депутат Новолуганської сільської ради, повідомив команді СММ, що з 26 листопада у Гладосовому немає електрики і що з 27 листопада для пішоходів відкрито дорогу між Травневим, Гладосовим і Гольмівським, яка була закрита з 22 листопада.

Повідомлення про поранення восьмирічної дівчинки внаслідок обстрілу
В підконтрольній урядові Попасній 17 листопада. На вул. Водопровідній 51 чотири родичі дівчинки (чоловік і жінка віком 30–39 років і дідусь із бабусею віком 60–69 років) повідомили, що в результаті обстрілу дитина отримала забої ступні та руки і тепер боїться залишатися у темряві. Спостерігачі бачили вирву на подвір’ї, приблизно за 10–12 м на захід від будинку. За твердженнями родичів дівчинки, вона утворилася внаслідок обстрілу 17 листопада.Зафіксовано осколкові пошкодження на даху і стінах, а також розбиті вікна по всьому периметру будинку (за оцінкою спостерігачів, пошкодження спричинені вибуховою хвилею й осколками). Вікна із західної частини будинку були повністю видалені, деякі віконні рами — пошкоджені, а інші вікна — затягнуті пластиковою плівкою.

Уточнюючи повідомлення про обстріл, отримані від офіцерів Збройних сил Російської Федерації при СЦКК, члени патруля Місії відвідали підконтрольне «ДНР» с-ще Ясне (30 км на південний захід від Донецька). За вказаними адресами (вул. Щорса 8, 10 і 16, відповідно) спостерігачі не зафіксували жодних ознак обстрілів, а двоє мешканців будинків на цій вулиці порізно підтвердили, що вулиця не потрапляла під обстріли з 2015 року.

СММ і далі здійснювала моніторинг ситуації у Луганську. Спостерігачі не бачили броньовані машини та озброєних осіб у районі готелю, розташованого на вул. Радянській, 48, а також відмітили, що спорткомплекс із протилежного боку готелю, де раніше перебували озброєні особи, був знову відкритий для загального користування. Патрулювання навколо будівлі колишнього Міністерства внутрішніх справ (МВС) й інших колишніх адміністративних будівель було припинено. Команда Місії відзначила, що знято стаціонарної позиції поблизу будівлі колишнього МВС.

25 листопада, перебуваючи з обох боків лінії зіткнення, спостерігачі сприяли дотриманню режиму припинення вогню для забезпечення передачі залишків тіл трьох військовослужбовців Збройних сил України з непідконтрольних урядові районів до підконтрольних через міст у м. Щастя (20 км на північ від Луганська).

 

 

 

 

 Поділитися