MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Експрес-огляд законотворчої діяльності Верховної Ради України Бюлетень № 149 Законопроекти, зареєстровані в парламенті за період 30.10.2017 – 03.11.2017

08.12.2017   
Ігор Усенко, Євген Ромінський
Надійшло 15 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 6 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням тимчасових слідчих комісій, ініціативою відставки міністра, зі звільненням суддів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

Надійшло 15 проектів законів і постанов Верховної Ради України, зокрема 6 проектів процедурних постанов, пов’язаних із прийняттям за основу, відхиленням або поверненням на доопрацювання окремих законопроектів, створенням тимчасових слідчих комісій, ініціативою відставки міністра, зі звільненням суддів тощо. У цьому огляді, за поодинокими винятками, також не коментуються проекти про запровадження податкових пільг, внесення змін до бюджету тощо.

 

Міжнародно-правові відносини

 

Проект 0169 від 30.10.2017 (Президент України) про ратифікацію Угоди (у формі обміну нотами) між Україною та Королівством Нідерланди про продовження до 1 серпня 2018 року строку дії Угоди між Україною та Королівством Нідерланди про Міжнародну місію захисту розслідування від 28 липня 2014 року.

Ратифікація названої Угоди має сприяти подальшому практичному залученню нідерландської сторони до розслідування причин авіаційної катастрофи рейсу МН17 авіакомпанії «Малазійські авіалінії», яка сталася на території України 17 липня 2014 року.

 

Ідеологічні питання

 

Проект постанови 7251 від 01.11.2017 (Каплін С. М.) про Звернення Верховної Ради України до Президента України Порошенка П. О. з вимогою щодо розпуску Верховної Ради України та призначення позачергових виборів до Верховної Ради України.

Резолютивна частина постанови повністю передана у її назві. Мотивується одноосібна ініціатива народного депутата «поглибленням політичної кризи у державі, відсутністю конституційного складу коаліції у Верховній Раді України, численними корупційними скандалами, ескалацією подій на Сході України, відсутністю очільників третини міністерств, погіршенням безпекової ситуації, наростанням протестних настроїв у суспільстві».

Суто політичний документ, що не потребує якихось юридичних коментарів.

Проект 7255 від 03.11.2017 (Соболєв Є. В.) про внесення змін до Регламенту Верховної Ради України щодо надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт народних депутатів України.

Пропонується доповнити Регламент ВР України новою статтею 221-1 «Розгляд Верховною Радою України питання про надання згоди притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт усіх народних депутатів поточного скликання» такого змісту: «1. Верховна Рада приймає рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт усіх депутатів поточного скликання шляхом відкритого поіменного голосування більшістю голосів народних депутатів від її конституційного складу, яке оформляється постановою Верховної Ради. Прийняття цього рішення ініціюється Головою Верховної Ради впродовж першої сесії поточного скликання. 2. У випадку прийняття рішення про надання згоди на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання чи арешт усіх народних депутатів поточного скликання в порядку, передбаченому частиною першою цієї статті, статті 218-221 не застосовуються».

Проект є нічим іншим як свідомою спробою «обійти» конституційне положення про депутатський імунітет, формально не скасовуючи його. Важливо підкреслити, що для зміни Конституції України слід застосувати доволі складну процедуру, а для «добровільного зняття депутатського імунітету», за задумом ініціаторів проекту, буде достатньо простої більшості голосів народних депутатів. Як видається, будь-яка спроба «обійти» конституційну  норму має рішуче припинятися. Принагідно зазначимо також певні мовні недоліки запропоновано редакції проекту (застосування зворотів «шляхом відритого голосування» замість правильного «через відкрите голосування» і «у випадку прийняття рішення» замість «у разі прийняття рішення»).

 

Відносини між владними суб’єктами

 

Проект 7248 від 31.10.2017 (Дерев’янко Ю. Б.) про Президента України та порядок припинення його повноважень.

Проект покликаний замінити застарілий, але формально чинний Закон України «Про Президента Української РСР» від 5 липня 1991 року, який значною мірою не узгоджується із приписами Конституції України. Окрім того, у статті 17 «Прикінцеві та перехідні положення» проекту пропонується нова редакція глави 30 Регламенту Верховної Ради України, яка врегульовує процедуру дострокового припинення повноважень Президента України, а також невелике уточнення (згадування про спеціальну тимчасову слідчу комісію) у абзаці першому частини першої статті 385 Кримінального кодексу України.

Втім, принципово нових положень у проекті, незважаючи на його відносно значний обсяг (28 сторінок) не так уже і багато. Так, у статтях 1–8 та інших проекту дублюються (цитуються) чинні норми Конституції України (часто не зовсім точно, що змінює зміст конституційних норм). Деякі ж новели проекту викликають рішуче несприйняття через невідповідність конституційним положенням або їх офіційному тлумачення Конституційним Судом України.  Це, зокрема, стосується приписів, що «у разі дострокового припинення повноважень Президента України, обраного на попередніх виборах Президента України, новообраний Президент України здійснює свої повноваження до закінчення строку повноважень Президента України, обраного на попередніх виборах Президента України» (стаття 9 проекту); про відсторонення Президента України від виконання обов’язків на період процедури імпічменту (частина третя статті 171 Регламенту Верховної Ради України в редакції проекту). У частині другій цієї ж статті 171 закріплюється пропозиція, що «проект постанови Верховної Ради про ініціювання питання про усунення Президента України з поста в порядку імпічменту вноситься суб’єктом права законодавчої ініціативи та розглядається Верховною Радою без включення цього питання до порядку денного», яка максимально спрощує ініціювання процедури імпічменту і, як слушно зауважує ГНЕУ може спричинити «постійне зловживання цією процедурою та використання її виключно як інструменту політичної боротьби та політичного піару».

Підтримуючи загалом ініціативу щодо необхідності уточнення чинного законодавства про Президента України і, зокрема, врегулювання процедури імпічменту, маємо все ж оцінити поданий проект як доволі невдалу спробу.

Проект 7254 від 02.11.2017 (Москаленко Я. М.) про внесення змін до статті 67 Бюджетного кодексу України (щодо формування бюджету об’єднаних територіальних громад підприємствами, які здійснюють свою діяльність у зоні відчуження та у зоні безумовного (обов’язкового) відселення).

Пропонується норму про те, що «Визначені статтями 64, 69 і 69-1 цього Кодексу податки і збори, що сплачують підприємства, які здійснюють свою діяльність у зоні відчуження та у зоні безумовного (обов’язкового) відселення (якщо на таких територіях не сформовано органи місцевого самоврядування), зараховуються до районного бюджету в частинах, визначених цим Кодексом та іншими нормативно-правовими актами для районних бюджетів та бюджетів місцевого самоврядування» поширити на бюджети об’єднаних територіальних громад, що створюються згідно із законом та перспективним планом формування територій громад. Судячи з пояснювальної записки, проект спрямований на вирішення конкретного казусу, пов’язаного з бюджетами громад Іванківського району Київської області.

Проект має інтерес виключно як черговий приклад тих термінологічних проблем, які створила реформа зі створення об’єднаних територіальних громад.

 

Права громадян та їх об’єднань

 

Проект 7247 від 30.10.2017 (Каплін С. М.) про внесення зміни до статті 9 Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії» (щодо встановлення мінімальної соціальної норми споживання природного газу для нарахування субсидії).

Пропонується закріпити у названій статті таку норму: для громадян, які відповідно до законодавства мають субсидію на оплату житлово-комунальних послуг мінімальна соціальна норма споживання природного газу для нарахування субсидії встановлюється на рівні не меншому, ніж 400 куб метрів на місяць.

Проект 7209-1 від 02.11.2017 (Королевська Н. Ю.) про внесення змін до деяких законів України щодо соціального захисту осіб з інвалідністю.

Альтернативний урядовому проекту 7209 від 19.10.2017 про внесення змін до деяких законів України (щодо соціального захисту осіб з інвалідністю) (див. Бюлетень № 147).

Альтернативний проект охоплює усі ініціативи основного проекту, а також пропонує внести ще ряд змін, спрямованих на закріплення додаткових гарантій особам з інвалідністю із числа мирних (цивільних) громадян, які отримали інвалідність унаслідок поранень чи інших ушкоджень здоров’я, одержаних під час бойових дій чи збройних конфліктів, та дітям з інвалідністю, які отримали інвалідність за аналогічних обставин. Визначаються розміри підвищеного коефіцієнту до пенсій, підвищених розмірів соціальної допомоги, додаткових пільг і компенсацій цим групам осіб.

 

Проекти з інших питань

 

Проект 7246 від 30.10.2017 (Рибалка С. В.) про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні).

Проект пов’язаний із проектом 7183-1 від 10.10.2017 (Рибалка С. В.) про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні (див. Бюлетень № 146) і самостійного значення не має. Пропонується закріпити, що звільняється від оподаткування прибуток підприємств, крім фінансових установ, що надають фінансові послуги на ринку криптовалют  відповідно до Закону України «Про стимулювання ринку криптовалют та їх похідних в Україні», отриманий від операцій з купівлі-продажу криптовалют. Зазначається, що не є об’єктом оподаткування операції з криптовалютами та видобування (майнингу) криптовалюти і, відповідно, до розрахунку загального місячного (річного) оподатковуваного доходу не включаються доходи від операцій з криптовалютами.

 Поділитися