MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у грудні 2017 року

29.12.2017   
медіа група ХПГ
Повідомлення СММ ОБСЄ щодо жертв серед цивільного населення та пошкодження у житлових районах у грудні 2017 року

3 грудня
Спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах підконтрольних урядові м. Мар’їнка (23 км на південний захід від Донецька) й Авдіївки:

В Мар’їнці на будинку на вул. Шевченка, 266, виявлено свіжі отвори у стінах зі східного і південно-східного боків, у даху, а також розбиті шибки на вікнах зі східного і північно-східного боків. Усередині будинку стеля під зруйнованим дахом була перекрита керамічною черепицею. Мешканці будинку (чоловік і жінка віком 40–49 років) розповіли, що обстріл почався 1 грудня, близько 17:10, а також додали, що приблизно о 17:50 вони чули розрив снаряда.
На будинку на вул. Шевченка, 258, свіжі отвори у стінах зі східного і північно-східного боків, у даху, а також розбиті шибки на вікнах зі східного і північно-східного боків. Мешканці (будинку на вул. Шевченка, 266) повідомили про те, що на момент обстрілу у будинку на вул. Шевченка, 258, нікого не було.
На вул. Шевченка, 209, свіжий отвір у даху із північно-східного боку будинку. За словами мешканця будинку (чоловіка віком 60–69 років), його разом із його дружиною (віком 50–59 років) не було вдома на момент обстрілу.
СММ визначила, що всі пошкодження були спричинені влученням снарядів малого калібру з озброєння невстановленого типу, випущених зі східного або північно-східного напрямків.

В Авдіївці на вул. Спортивній, 1Г, виявлено свіжий отвір у даху зі східно-північно-східного боку будинку. Також кімнаті під зруйнованим дахом була розбита стеля і з неї звисали її фрагменти. Спостерігачі не змогли визначити тип застосованого озброєння або напрямок вогню. Мешканець будинку (чоловік віком 70–79 років) розповів, що він перебував вдома, коли 2 грудня, близько 15:00, почався обстріл.

4 грудня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:
У лікарні в підконтрольному урядові м. Торецьк (кол. Дзержинськ, 43 км на північ від Донецька) медпрацівники повідомили про те, що 2 грудня до них доправили жінку із вогнепальним пораненням правої гомілки. За словами матері постраждалої, удень 2 грудня її 31-річна дочка ішла зі своїм чоловіком вздовж вулиці Вишньової у Верхньоторецькому, коли вони почули стрілянину. Вона також додала, що її дочка отримала кульового поранення, намагаючись укритися в розташованій неподалік крамниці.

Спричинені обстрілами пошкодження в житлових районах у підконтрольному «ДНР» смт Гольмівський (49 км на північний схід від Донецька). Обстріл, що стався ніч із 2 на 3 грудня, зафіксовано свіжу вирву в ґрунті за 1,5 м на схід від двоповерхового багатоквартирного будинку на вул. Шкільний проспект, 4. За оцінкою спостерігачів, вирва утворилася від розриву мінометної міни (120 мм), випущеної з північного напрямку. На стіні зі східного боку будинку були забиті дошками вікна та свіжі подряпини від осколків, що їх також було видно і на газопроводі біля будинку. Відтоді на газопроводі вже були проведені ремонтні роботи. За словами власника, обстріл стався близько опівночі 3 грудня і жертв не було.


5 грудня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

У донецькій лікарні № 14 медпрацівники повідомили, що 5 грудня о 09:25 до них поступив чоловік із серйозними осколковими травмами правої щоки, пошкодженнями зубів і губ, а також додали, що його готували до операції. Чоловік дістав пораненням на вулиці Амудар’їнській у мікрорайоні Трудівські Петровського району Донецька (15 км на південний захід від центру міста). За словами члена «ДНР», який перебував на блокпості у мікрорайоні Трудівські, чоловік отримав травму голови в результаті влучення мінометної міни або реактивної протитанкової гранати у сміттєвоз, яким він керував.

Спричинені обстрілами пошкодження у житлових районах підконтрольному урядові смт Врубівка (72 км на захід від Луганська). Зафіксовано дві свіжі вирви: першу виявлено на асфальтній дорозі на південно-східному в’їзді до селища, а другу — на подвір’ї за будинком, приблизно за 500 м на схід від першої. Усі три західні вікна будинку розбиті, а на західній частині даху вибита черепиця. Робітники комунального підприємства ремонтували дві опори лінії електропередачі приблизно за 70 м від будинку. За оцінкою СММ, обидві вирви спричинені розривами артилерійських снарядів (122 мм), випущених із південно-східного напряму. Спостерігачі бачили, як семеро озброєних осіб в одязі військового типу переносили свої речі (зокрема два автомати «Форт-221») з пошкодженого будинку до мікроавтобуса. Один із них повідомив СММ, що у домі жили як цивільні, так і військовослужбовці Збройних сил України.

 

6 грудня
Спричинені обстрілом пошкодження будинку в с. Новоолександрівка (65 км на захід від Луганська). Виявлено пробоїну (1 м завдовжки і 0,8 м завширшки) на східно-південно-східному схилі даху будівлі колишньої цивільної адміністрації. Пошкодження утворилося нещодавно і було спричинене влученням снаряда, випущеного з безвідкатної гармати (СПГ-9) зі східного напрямку. За словами мешканця (віком приблизно 60 років), 5 грудня, близько 23:00, він чув 5 вибухів. Приблизно за 100 м західніше пошкодженого будинку спостерігачі бачили позиції Збройних сил України.

У супроводі офіцерів Російської Федерації при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК) команда Місії зафіксувала місця вогневого ураження в житлових районах підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька). Спостерігачі бачили свіжі пошкодження на західному схилі даху та пробоїни в металевому обличкуванні західної стіни крамниці на вул. Центральній, 78/2. У квартирі на п’ятому поверсі будинку на вул. Центральній, 91/44, виявлено свіжу пробоїну в зовнішній частині рами вікна, що виходить на захід. Власниця квартири (36 років) розповіла, що 5 грудня вона була вдома зі своїм чоловіком і двома дітьми, коли о 21:30 почула, як неподалік стався вибух.
У квартирі на четвертому поверсі будинку на вул. Центральній, 93/54, у вітальні було розбито вікно, яке виходило на захід. Власниця квартири (65 років) повідомила, що 5 грудня, о 22:00, вона чула вибух.
У квартирі на п’ятому поверсі будинку на вул. Центральній, 83/30, виявлено пробоїни у балконних дверях, що виходять на захід. Власниця квартири (23 років) розповіла, що 5 грудня вона була вдома зі своїм чоловіком і дочкою, коли близько 21:30 почула вибух.
Зафіксовано осколкові пошкодження балкона із західного боку в квартирі на п’ятому поверсі будинку на вул. Центральній, 95/24. Команда СММ бачила осколкові пошкодження західної зовнішньої цегляної стіни і балконних дверей, а також помітила, що в дверях були розбиті шибки.
На вул. Гвардійській, 48, виявлено свіжу пробоїну у вікні з західного боку будинку, а також осколкові пошкодження самої стіни. Власник будинку (50 років) повідомив, що 5 грудня, близько 21:30, він разом із дружиною та дитиною почули, як щось влучило в їхній будинок.
У багатоквартирному житловому будинку на вул. Ватутіна, 15/29, команда СММ помітила, що у квартирі на п’ятому поверсі віконні шибки на балконі із західного боку були замінені пластиковими листами. У квартирі три жінки (віком 40–49 років) розповіли, що мешканка квартири (віком 71 рік) була вдома, коли стався цей інцидент, але вона не постраждала. Члени патруля Місії бачили свіжі осколкові пошкодження на балконі та на західній стіні вітальні.
Мешканці порізно розповіли, що ніхто з них не постраждав і що члени «ДНР» вилучили осколки з місця інциденту до прибуття патруля Місії. В усіх випадках, за оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням снарядів невстановленого типу, випущених із західного напрямку.


Спричинені обстрілом пошкодження цивільних об’єктів у підконтрольному «ЛНР» дачному масиві Зелена Роща, розташованому за 2 км на північ від селища Червоний Яр. На вулиці Самойлової зафіксовано знищений будинок, на руїнах якого ще подекуди горів вогонь і йшов дим. На будинку немає даху, внутрішніх несучих і більшості зовнішніх стін, а зовнішня східна стіна і частина зовнішньої південної стіни ще стояли, але були значно пошкоджені й обгорілі. Навколо будинку також були розкидані обпалені цеглини та інші уламки. Члени патруля Місії бачили свіжу вирву приблизно за 100 м на схід від будинку, а також помітили невибухлу мінометну міну (82 мм) за 50–60 м на південний захід від будинку. За оцінкою СММ, ці пошкодження виникли від влучення мінометної міни калібру 82 мм, але визначити напрямок вогню не вдалося. Охоронець (віком 35 років) дачного масиву повідомив, що з приміщення сторожки, розташованої за 250 м на схід від зруйнованого будинку, вранці 6 грудня, між 08:15 і 08:25, він чув гучні вибухи.


9 грудня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

9 грудня у лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) спостерігачі бачили 45‑річного чоловіка, який розповів, що 7 грудня, близько 16:00, він перебував на подвір’ї свого будинку, коли почув вибух та отримав осколкові поранення ніг, тазу та лівої руки. Медпрацівники повідомили, що 7 грудня до них у лікарню було доправлено чоловіка з осколковими пораненнями, якого того ж дня прооперували.

Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах:
9 грудня на вул. Фурманова, 5, у Докучаєвську виявлено свіжу вирву (діаметром близько 20 см та 40 см завглибшки) на подвір’ї, приблизно за 2 метри на південь від стіни одноповерхового будинку з південного боку. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені розривом снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу з західного напрямку. Мешканці будинку (чоловік 70 років і жінка 60 років) розповіли, що вони чули обстріл у цьому районі 7 грудня, близько 16:00. В одноповерховому будинку № 8 на вулиці Фурманова у Докучаєвську спостерігачі помітили дві пробоїни (діаметром близько 30 см та 40 см відповідно) та свіжі осколкові пошкодження на стіні з західного боку. За їхньою оцінкою, пошкодження були спричинені влученням снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу з західного напрямку.

11 грудня
Пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах, спричинені обстрілами з важкого та легкого озброєння:
В підконтрольному урядові с. Чермалик (31 км на північний схід від Маріуполя)
на будинку № 33, що на вул. Торгівельній, члени патруля Місії помітили осколкові пошкодження стіни з південного боку сараю, який частково обвалився. Поблизу сараю вони виявили хвостовий стабілізатор снаряда. Команда СММ визначила, що пошкодження спричинені влученням снаряда, випущеного з гармати БМП-1 чи безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) зі східно-південно-східного напрямку.
На вул. Торгівельній, 30, виявлено свіжу вирву за 8 м на південний захід від покинутого будинку. Команда Місії бачила вибиті вікна та осколкові пошкодження на південній стіні будинку, а також осколкові пошкодження на північній стіні. Члени патруля СММ визначили, що пошкодження південної стіни були спричинені влученням снаряда, випущеного з гармати БМП-1 або безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм) зі східно-південно-східного напрямку, а пошкодження північної стіни виникли в результаті розриву снаряда у сараї на вул. Торгівельній, 33 .
Три жительки (у віці більше 60 років) в Чермалику розповіли, що обстріл стався 10 грудня, між 08:30 і 14:00. Команда Місії бачила військовослужбовців Збройних сил України з автоматами (типу АК) поблизу житлових будинків у Чермалику, зокрема за 40 м на північний захід від місця вогневого ураження на вул. Первомайській, 43.


Місія уточнювала повідомлення в ЗМІ про те, що збройні формування заблокували доступ до підконтрольного «ДНР» м. Моспине (24 км на південний схід від Донецька). На південному в’їзді до Моспиного, на перетині вулиць Заоєва та Бірюзової, спостерігачі бачили 2 озброєних чоловіків, які охороняли в’їзд до міста; в одного з них на обличчі була вдягнена балаклава, а в області грудної клітки була нашивка у формі червоного хреста. Один із чоловіків підійшов до патруля СММ і сказав, щоб спостерігачі розверталися. На запитання «чому» цей чоловік відмовився відповідати. На південно-східній околиці міста спостерігачі бачили 3 осіб в одязі військового типу біля загородження на дорозі. Один із цих чоловіків підійшов до членів патруля Місії і сказав, щоб вони розверталися, не надавши жодних пояснень*.
У підконтрольному «ДНР» с. Бірюки (28 км на південний схід від Донецька), що поблизу Моспиного, 2 жінки (віком 30–39 років) повідомили, що вони жительки Моспиного і що коли вони виходили з Моспиного 11 грудня, приблизно о 05:00 ранку, їх зупинили «військові». За словами жінок, «військові» перевіряли їхні документи, що посвідчують особу, і проводили огляд будинків у місті. Жінки висловили занепокоєння, що їм не вдасться повернутися до міста, і додали, що дітей відправили додому зі школи у Моспиному, оскільки більшість вчителів не прийшли. Також у Бірюках група з 4 чоловіків (віком 20–29 років) повідомила членам патруля Місії, що всі дороги, що ведуть до Моспиного, були перекриті і нікому не дозволяється в’їжджати до міста чи виїжджати з нього. За їхніми словами, проїзд громадського транспорту через місто заборонений, а «військові» перевіряють документи, що посвідчують особу, а також транспортні засоби. Вони додали, що чули про те, що в’їзд і виїзд були закриті починаючи з 04:00 11 грудня та будуть закриті до 04:00 12 грудня.

 

12 грудня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

Медперсонал лікарні у підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) повідомив, що 12 грудня, о 12:15, до них доправили 62-річного чоловіка з осколковими пораненнями, якому незабаром мали зробити операцію. Перебуваючи у лікарні, спостерігачі поговорили з сином потерпілого (у віці від 41 до 49 років). Він розповів, що близько 11:15 його батько перебував на подвір’ї їхнього будинку на вул. Фурманова, 8, у Докучаєвську і ремонтував вікна, що були пошкоджені внаслідок обстрілу декілька днів тому. За словами співрозмовника, коли якийсь предмет влучив у ріг будинку, його батько отримав осколкові поранення спини, рук та обох нижніх кінцівок.


Місія продовжила уточнювати повідомлення про те, що озброєні особи заблокували доступ до підконтрольного «ДНР» м. Моспине (24 км на південний схід від Донецька). 12 грудня спостерігачі не бачили жодних озброєних осіб у Моспиному та відмітили, що пішоходи та транспортні засоби пересувалися містом у звичному режимі.


13 грудня
Спостерігачі провели оцінку місць вогневого ураження у житлових районах Кадіївки та Первомайська.

У супроводі офіцерів Збройних сил Російської Федерації при СЦКК у підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська) спостерігачі зафіксували свіжі пошкодження будинку № 7 на вул. Коваленко. Вони бачили значні пошкодження у північній частині даху та у північній і західній частинах горища. У кухні обвалилася стеля, а також дві внутрішні стіни. Крім того зовнішні стіни будинку з північної та західної сторони також сильно пошкоджені, а вибита з них цегла лежить у саду. Три вікна з північного та західного боку розбиті, а дерев’яні рами зазнали пошкоджень. Вхідні двері зруйновано, а одні з внутрішніх дверей на кухні сильно пошкоджено. Спостерігачі визначили, що пошкодження були спричинені випущеним з північного напрямку артилерійським снарядом (152 мм), який влучив безпосередньо у дах. Команда СММ помітила базу збройного формування «ЛНР» приблизно за 100 м від місця вогневого ураження.
Спостерігачі зауважили, що господарська будівля, розташована за 4 м на північ від будинку, зазнала пошкодження південної частини даху; в її південній стіні бракує цеглин; двері та вікно розбиті. Власники будинку (чоловік і жінка віком близько 60 років) розповіли, що 13 грудня приблизно о 00:30 було нанесено два удари з інтервалом у кілька секунд. Вони повідомили, що в той час разом з дочкою (близько 35 років) та двома онучками (14 і 4 років) були вдома у вітальні, і, коли стеля в кухні обвалилася, вони лишилися без можливості вийти назовні. За їх словами, ніхто не постраждав.

Також у Первомайську виявлено свіжу вирву на землі приблизно за 15 м на схід від багатоквартирного будинку № 5 у кварталі «60 років СРСР». Вікна принаймні 15 квартир із західної сторони будівлі розбиті. Спостерігачі визначили, що вирва утворилася від розриву артилерійського снаряда (152 мм), випущеного з південно-південного заходу. У тому районі спостерігачі також помітили позиції «ЛНР», найближча з яких розташована приблизно за 500 м від місця вогневого ураження.
Члени патруля Місії бачили, що снаряд поцілив у дах будинку № 6 у цьому ж кварталі, а в одній із квартир частина стелі обвалилася на підлогу кімнати, зруйнувавши її. За оцінкою СММ, пошкодження були спричинені влученням артилерійського снаряда (152 мм), випущеного із південно-південного заходу. Власники квартири (подружжя 60–69 років) розповіли, що будинок потрапив під обстріл вночі 13 грудня, і додали, що ніхто не постраждав.

Крім цього, команда СММ зафіксувала, що з західної сторони будинку № 29 на вул. Нікітіна у Кадіївці вибито вікна. Спостерігачі також бачили, як неподалік від цього місця шестеро електриків лагодили 50-метрову ділянку лінії електропередачі. Чоловік (близько 35 років), який, за його ж словами, живе на цій вулиці, розповів команді СММ, що у ніч з 12 на 13 грудня близько півночі чув вибух. За його твердженнями, ніхто не постраждав. Команда СММ помітила казарми «ЛНР» приблизно за 400 м від місця вогневого ураження.

У лікарні підконтрольного «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) спостерігачі поспілкувалися з жінкою (60–65 років), яка, за свідченнями лікарів, мала гематому голови. Постраждала повідомила, що отримала травму внаслідок вибуху, що стався 12 грудня, близько 11:45, біля ринку, на перехресті вулиць Ватутіна і Центральної. На місці інциденту команда СММ бачила зламані гілки дерев (за оцінкою, внаслідок вибуху).


14 грудня
Місця вогневого ураження в житлових районах в підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька), підконтрольному урядові смт Луганське (59 км на північний схід від Донецька) і в Горлівці:

У Докучаєвську на вул. Фурманова, 8, зафіксовано два розбиті вікна із південно-західного боку одноповерхового будинку (обидва вікна були затягнуті полімерною плівкою), осколкові пошкодження південно-західної стіни і покороблену супутникову тарілку зі свіжими пробоїнами. Команда СММ визначила, що пошкодження були спричинені влученням снарядів озброєння невстановленого типу (калібру не більше 30 мм), випущених із сектору між півднем і заходом. Сусід (віком 60–69 років) повідомив, що обстріл стався 12 грудня в період між 11:00 і 12:00. Раніше спостерігачі чули, що на подвір’ї на вул. Фурманова, 8, осколкові поранення отримав 62-літній чоловік

Виявлено осколкові пошкодження південно-східної стіни будинку № 4А на вул. Фрунзе. Члени патруля Місії також бачили свіжу вирву в асфальті за 2 м на південний схід від будинку, а також вибоїни у вхідних воротах на подвір’ї будинку, розташованому приблизно за 3 м на південний захід від вирви (за оцінкою, вони були спричинені влученням снаряда із такого самого озброєння, який спричинив утворення вирви). Спостерігачі визначили, що пошкодження були спричинені влученням снарядів озброєння невстановленого типу (калібру 30 мм), випущених із південно-південного заходу. Мешканець будинку (віком 50–59 років) розповів, що на момент обстрілу його не було вдома, але його сусід сказав йому, що обстріл почався вранці 12 грудня близько 11:00. Він додав, що побачив ці пошкодження, коли повернувся додому приблизно о 13:00.

На вул. Фрунзе, 8, виявлено свіжу пробоїну у пластикових панелях з південно-західного боку двоповерхового будинку; інші уламки, у тому числі частина пластикових панелей, були розкидані перед будинком. Команда СММ визначила, що пошкодження були спричинені влученням снаряда озброєння невстановленого типу (калібру не більше 73 мм), випущеного з сектору між півднем і заходом. Мешканець будинку на вул. Фрунзе, 6А, повідомив, що пошкодження утворилися вранці 12 грудня, приблизно о 10:45.

У Луганському на вул. Хліборобів, 10, зафіксовано осколкові пошкодження південно-східної стіни будинку і зруйновану дерев’яну господарську споруду на задньому дворі будинку. Приблизно за 20 м на південний захід від будинку виявлено свіжу вирву. За оцінкою спостерігачів, вирва утворилася від влучення снаряда, випущено з гармати БМП-1 або безвідкатної гармати (СПГ-9, 73 мм). Чоловік (віком 40–49 років), який живе навпроти через вулицю, повідомив, що в тому будинку мешкає його матір (віком 70–79 років), а також додав, що обстріл стався 11 грудня приблизно о 22:00.

У Горлівці на вул. 60 років СРСР зафіксовано розбиті вікна із південного заходу на шостому поверсі дев’ятиповерхового багатоквартирного будинку № 51, а також осколкові пошкодження південно-західної стіни. Спостерігачі не змогли визначити тип застосованого озброєння або напрямок вогню.


Місія стежила за ситуацією з цивільним населенням, що проживає в Травневому і Гладосовому. 13 грудня працівник сільради Новолуганського повідомив СММ, що через обстріли жителі Травневого або на ніч їдуть із селища, або ночують у підвалах своїх будинків. Він додав, що енергетична компанія доставила до Травневого два генератори для забезпечення селища електрикою. Він також зазначив, що за три дні перед цим відновлено регулярні автобусні рейси для перевезення робітників до Травневого зі свиноферми в Новолуганському. Також у Новолуганському 14 грудня працівники військово-цивільної адміністрації повідомили СММ, що за допомогою двох генераторів у Травневому електрику постачають як до самого селища, так і до розташованого поблизу Гладосового. Вони додали, що за кілька днів перед тим було відновлено автобусне сполучення від Новолуганського до Травневого. За їхніми словами, у Гладосовому лише в 15 будинках живуть люди — здебільшого це літні люди, а також три дитини і 22-річний чоловік з обмеженими можливостями. Працівники зазначили, що міжнародні організації регулярно роздають гуманітарну допомогу жителям Травневого і Гладосового.

 

15 грудня
Команда Місії дісталася с-ща Травневе (51 км на північний схід від Донецька), де спостерігала за ситуацією, у якій опинилося цивільне населення 

15 грудня спостерігачі прибули у Травневе в супроводі офіцерів Збройних сил України при Спільному центрі з контролю та координації (СЦКК), представників військово-цивільної адміністрації та Державної служби України з надзвичайних ситуацій. У селищі члени патруля Місії бачили маркування на воротах деяких будинків. Як пояснили місцеві мешканці, червоні кола означають, що у будинку хтось проживає, а чорні хрестики — що будинок порожній. Спостерігачі відмітили, що особовий склад Збройних сил України зайняв деякі з порожніх будинків. У селищі команда СММ бачила принаймні двох військовослужбовців з чорними нашивками батальйону «Айдар» на формі. У західному кінці вулиці Гайдара спостерігачі бачили озброєного чоловіка біля свіжовикопаної траншеї, а на східному кінці вулиці — військовослужбовця Збройних сил України та направлений на південь великокаліберний кулемет на відстані близько 100 м від найближчих будинків.
На вул. Гайдара, 12, у Травневому спостерігачі бачили будинок з пошкодженим дахом, який саме ремонтували пожежники та співробітники Державної служби з надзвичайних ситуацій. 75-річна мешканка будинку сказала, що снаряд влучив у дах вночі 3 грудня. Шестеро мешканців повідомили, що у селищі недостатнє електропостачання і що місцеві водозабірні станції постачають лише непридатну для пиття воду. Мешканці також розповіли, що аби придбати продукти харчування та ліки вони змушені пішки або на велосипеді долати відстань у 2,5 км до підконтрольного «ДНР» смт Гольмівський (49 км на північний схід від Донецька).

Повідомлення про жертви серед цивільного населення у підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька). У лікарні Докучаєвська спостерігачі говорили з двома пацієнтами, один із яких повідомив, що дістав поранення 14 грудня на вул. Фрунзе, 11, а інший — 7 грудня на вул. Ватутіна. Перший пацієнт розповів, що отримав осколкові поранення в області грудної клітки і 14 грудня його прооперували. Інший пацієнт із повністю перебинтованою лівою рукою сказав, що осколками йому поранило руку та ногу. Обидва вони повідомили, що третій пацієнт, 61-річний чоловік, який 14 грудня отримав осколкові поранення попереку на вул. Ватутіна, 24, лежав з ними в одній палаті до ранку 15 грудня, коли його виписали.


18 грудня
Повідомлення про пошкодження у житлових районах підконтрольного «ДНР» с. Саханка (24 км на північний схід від Маріуполя). На дорозі за 6 м від будинку № 20 на вул. Жовтневій виявлено свіжу вирву. На західній стіні будинку були незначні подряпини від осколків і розбиті західні вікна. Спостерігачі побачили другу вирву приблизно за 50 м далі на захід від першої. Жителька (віком 50–59 років) повідомила, що ділянка потрапила під обстріл 17 грудня у період між 10:30 і 11:00.


19 грудня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення.

19 грудня у лікарні у Світлодарську спостерігачі бачили жінку (віком від 60 до 70 років) з бинтовими пов’язками на голові, синцями на обличчі і ще одну жінку (такого ж віку) з перев’язаною рукою, а також чоловіка (віком від 60 до 70 років) з перев’язаною лівою ногою, що була у піднятому положенні і зафіксована апаратом для витягування. Медичний персонал цієї лікарні у Світлодарську повідомив, що 18 грудня до них доставили 1 чоловіка і 6 жінок, а також 1 дитину. Усі вони — жителі підконтрольного урядові с-ща Новолуганське (53 км на північний схід від Донецька). Також медичні працівники додали, що ввечері 18 грудня до лікарні у підконтрольному урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька) було переведено 3 жінки, а ще одну жінку перевели до лікарні у Харкові. За словами медпрацівників, в їхній лікарні у Світлодарську проходять лікування 2 жінки (віком 60–70 років), які дістали осколкові поранення (одна — в голову, а інша отримала поранення кисті), а також на лікуванні перебуває 1 чоловік (такого ж віку, що й жінки) з осколковими пораненнями і переломами лівої ноги. Співробітники лікарні також додали, що до них доправили 6-річну дитину у стані шоку, а 19 грудня її виписали.
У лікарні в Бахмуті команда СММ уточнювала інформацію щодо жертв серед цивільного населення з Новолуганського. Спостерігачі бачили 3 жінок (усі віком від 60 до 70 років): в однієї були осколкові поранення голови, інша мала осколкові поранення плеча і грудної клітки, а третя була з осколковими пораненнями правої лопатки. Медперсонал лікарні в Бахмуті повідомив, що усі 3 жінки були жительками Новолуганського і потрапили до лікарні ввечері 18 грудня після переведення з лікарні у Світлодарську.

У лікарні в підконтрольному «ДНР» м. Горлівка (39 км на північний схід від Донецька) Місія уточнювала повідомлення стосовно 2 жителів підконтрольного «ДНР» смт Гольмівський (49 км на північний схід від Донецька), яким надавалась допомога у зв’язку з отриманими осколковими пораненнями. Проте медпрацівники лікарні відмовились надавати інформацію СММ, посилаючись на необхідність отримання дозволу від «мера» Горлівки*.

19 грудня медпрацівники лікарні в Кадіївці повідомили СММ, що ввечері 18 грудня до них доправили 3 чоловіків, усі — жителі Кадіївки. За словами медперсоналу, 53-річний чоловік, який мешкає у кв. 7 на вул. Стаханова, 6а, дістав осколкові поранення лівого коліна 18 грудня приблизно о 21:00, коли був на подвір’ї свого будинку. Медперсонал також повідомив, що 27-річний чоловік, який мешкає у кв. 42 на вул. 60-річчя Жовтня, 17а, отримав осколкові поранення голови 18 грудня приблизно о 21:00 біля свого будинку. Медпрацівники повідомили СММ, що 68-річний чоловік, який мешкає у кв. 1 на вул. 60-річчя Жовтня,19, дістав осколкові поранення лівої кисті 18 грудня орієнтовно о 21:00, а також перелом плечової кістки, перебуваючи на своїй вулиці.

СММ уточнювала повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах внаслідок обстрілів. У підконтрольному «ЛНР» м. Первомайськ (58 км на захід від Луганська)  та у Кадіївці.

В м.Первомайськ на вулиці Заводській, 12, виявлено свіжу воронку в асфальтовому покритті дороги. За оцінкою СММ, вона виникла в результаті розриву снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу з західно-північного заходу. Зафіксовано 4 розбиті вікна і свіжі осколкові пошкодження на північній стіні чотириповерхового будинку, розташованого за 20 м на південь від воронки. За 600 м на захід від цього місця вогневого ураження команда Місії бачила комплекс військового типу, проте поблизу нього не було жодної озброєної особи. Двоє жителів (жінки від 60 до 70 років) розповіли спостерігачам СММ, що 18 грудня приблизно о 20:10 вони чули вибухи у цьому районі.

У Кадіївці виявлено свіжу воронку в полі приблизно за 100 м на південь від будинку на вул. Космічній, 4. За оцінкою СММ, вона утворилася внаслідок розриву артилерійського снаряда (122 мм), випущеного з північно-західного напрямку. Члени патруля Місії відзначили також пошкодження вікна з південного сходу і балкону на вул. Космічній, 4. Двоє мешканців будинку (чоловіки від 50 до 55 років) на вул. Космічній, 4, порізно розповіли спостерігачам про те, що вибухи у цьому районі розпочалися 18 грудня приблизно о 20:00 і тривали майже 4 години.

На вул. Стаханова, 6а, у Кадіївці виявлено свіжу воронку приблизно за 30 м на північний захід від будинку, а також осколкові пошкодження на північно-західній стіні. Спостерігачі визначили, що воронка утворилися в результаті розриву артилерійського снаряда (122 мм), випущеного з північно-західного напрямку. Двоє мешканців будинку (чоловіки від 40 до 50 років) на вул. Стаханова, 6а, порізно розповіли спостерігачам про те, що обстріл у цьому районі розпочався 18 грудня приблизно о 20:00 і тривав майже 4 години.

 

20 грудня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення.

У центральній лікарні підконтрольного «ДНР» м. Сніжне (72 км на схід від Донецька) медичний персонал повідомив, що 15 грудня чоловік (67 років) загинув внаслідок необережного поводження з вибуховим пристроєм у себе вдома у Сніжному на вул. Грибоєдова, 16/2. Їм показали медичну довідку, де у якості причини смерті було зазначено травматичний шок і численні поранення органів черевної порожнини. Команда СММ побувала на вул. Грибоєдова, 16/2, і побачила вибите вікно кухні, розбите скло та дерев’яну дошку, якою було заблоковано двері кухні. На вул. Грибоєдова, 14, спостерігачі поспілкувалися з сусідкою (30–39 років) загиблого, яка розповіла, що 15 грудня близько 12:00 чула вибух з напрямку, де розташовано будинок сусіда, а пізніше бачила, як до нього прибула карета швидкої допомоги, а також співробітники «служби надзвичайних ситуацій» і «поліції».
В обласній лікарні у Харкові медпрацівники повідомили спостерігачам про те, що 18 грудня до їхньої лікарні доправили мешканку Новолуганського (71 рік), переведену з лікарні підконтрольного урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька). Вони додали, що жінка втратила око через отримані осколкові поранення; їй зробили операцію, і наразі її стан стабільний

Повідомлення про пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах, що сталися внаслідок обстрілу. 19 грудня у Новолуганському безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ середнього радіусу дії виявив спричинені обстрілами свіжі пошкодження стін і дахів 36 будинків, багатоквартирного будинку та адміністративної будівлі. БПЛА також зафіксував пошкодження дитячого садка і школи: у дитячому садку було пошкоджено одну сторону даху (можна бачити місце влучання снаряду і уламки навколо), у школі ж пошкоджено 4-метрову секцію даху, а уламки були розкидані у дворі. Біля школи БПЛА виявив пожежну машину та вантажівку з розкладеним телескопічним автопідйомником, за допомогою якого на даху школи виконувалися роботи. БПЛА також зафіксував у селі 9 свіжих вирв, за оцінкою, утворених внаслідок розриву артилерійських і мінометних снарядів. Одна з вирв знаходилася на відстані 1 м від господарської будівлі, а інша — на узбіччі дороги поряд з двома нерухомими вантажівками військового типу. Також у селі було помічено бойові броньовані машини (ББМ), міни та інші ознаки військової присутності


21 грудня
Повідомлення про жертви серед цивільного населення:

У морзі в підконтрольному «ДНР» м. Ясинувата (16 км на північний схід від Донецька) медпрацівниця розповіла, що 21 грудня близько опівночі до них доправили тіло 50-літнього чоловіка. За її словами, чоловік помер від поранень, яких він дістав внаслідок обстрілу, що стався біля його будинку в Ясинуватій на вул. Квартал 102, 10. Вона додала, що з його шлунку були вилучені осколки. Спостерігачі бачили осколок, а також бачили запис із прізвищем загиблого в журналі реєстрації моргу.
Спостерігачі відвідали лікарню в Ясинуватій, де медпрацівники повідомили їм про те, що 20 грудня о 21:30 до них доправили 67-річного чоловіка з осколковими пораненнями правої ноги. Чоловік розповів, що 20 грудня він з дружиною перебував вдома (на вул. Квартал 103, 14), коли в період між 20:00 і 21:00 він почув вибухи, а потім, за його словами, осколок снаряда пробив вікно й уразив його праву ногу. Спостерігачі бачили на правій нозі чоловіка скривавлені бинтові пов’язки.
Ті самі працівники лікарні повідомили СММ про те, що 20 грудня до них доправили двох жінок (віком 80 і 56 років) о 21:50 і 23:25 відповідно. Першій жінці (на вул. Карла Маркса, 66) було діагностовано осколкові поранення ніг і струс мозку, а другій (на вул. Квартал 102, 11) — осколкові поранення голови, перелом лівого плеча і струс мозку. Команда СММ бачила цих жінок у лікарняній палаті.

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах. 
Команда СММ проаналізувала місця вогневого ураження в підконтрольному урядові с-щі Новолуганське (53 км на північний схід від Донецька), у підконтрольному «ДНР» м. Докучаєвськ (30 км на південний захід від Донецька) і в Ясинуватій:

20 грудня в Новолуганському члени патруля Місії бачили свіжу вирву в полі за 40 м на південний захід від перехрестя вул. Мічуріна і Щастя. За оцінкою СММ, вирва утворилася від розриву ракети, випущеної із реактивної системи залпового вогню (РСЗВ; БМ-21 «Град», 122 мм) із південно-західного напрямку. Вирва була виявлена за 50 м на південний захід від найближчого житлового будинку.
На вул. Мічуріна, 56, команда СММ бачила згорілий будинок, а також будинок, в якому була зруйнована південна сторона. На даху із південно-східного боку будинка спостерігачі також бачили пробоїну, яка, за їхніми оцінками, утворилася від влучення снаряда з озброєння невстановленого типу. Мешканка будинку повідомила, що 18 грудня о 17:00 вона була на вулиці, коли стався обстріл. Спостерігачі не змогли визначити тип застосованого озброєння або напрямок вогню.
На вул. Мічуріна, 38, виявлено свіжу пробоїну (діаметром 1,2 м) у південно-західній стіні гаража. За оцінкою спостерігачів, вона утворилася від влучення снаряда з озброєння невстановленого типу, випущеного із південно-західного напрямку.
На вул. Мічуріна, 32, команда СММ бачила обгорілий автомобіль, який стояв під рештками зруйнованого захисного укриття біля будинку. Мешканець (віком 70–79 років) будинку розповів спостерігачам, що 18 грудня його дружину (віком 60–69 років) госпіталізували через отримані поранення в лікарню в підконтрольному урядові м. Бахмут (кол. Артемівськ, 67 км на північ від Донецька). 19 грудня в лікарні в Бахмуті команда СММ бачила жінку з осколковими пораненнями, а медпрацівники лікарні повідомили, що вона була жителькою Новолуганського
На вул. Щастя, 26, члени патруля Місії бачили будинок, який із південно-західного боку був майже напівзруйнований. За оцінкою спостерігачів, це сталося в результаті влучення снаряда з озброєння невстановленого типу. За словами власника будинку, обстріл стався 18 грудня близько 17:00, коли він з родиною перебував вдома. Спостерігачі не змогли визначити напрямок вогню.
На подвір’ї дитячого садка, розташованого на вул. Щастя, 15, спостерігачі побачили свіжу вирву, а на даху будівлі — свіжу пробоїну, які, за оцінкою, утворилися в результаті влучення снарядів з озброєння невстановленого типу. Директор дитсадка повідомив СММ про те, що дитсадок відвідують загалом 72 дитини, і хоча на момент обстрілу, який стався 18 грудня приблизно о 17:00, на території закладу не було жодної дитини, останню дитину батьки забрали лише за 20 хвилин до початку обстрілу. Спостерігачі не змогли визначити напрямок вогню. 19 грудня безпілотний літальний апарат (БПЛА) СММ середнього радіуса дії виявив пошкодження на даху дитсадка
На вул. Шкільній, 2, на території школи команда СММ бачила 2 свіжі вирви, а також осколкові пошкодження на одній зі стін шкільної будівлі. За оцінкою спостерігачів, вони утворилися від розриву снарядів з озброєння невстановленого типу. Спостерігачі не змогли визначити напрямок вогню. 19 грудня той самий БПЛА виявив пошкодження на даху школи
На вул. Шкільній, 25, команда Місії бачила медичний заклад, на якому були розбиті вікна, а із південно-східного боку якого були сколкові пошкодження. Директор медичного закладу повідомив спостерігачам про те, що його працівники чули обстріл 18 грудня приблизно о 16:30, а також про те, що внаслідок обстрілу було пошкоджене деяке медичне обладнання.

У Докучаєвську, на вул. Незалежності України, 14/38, у квартирі на першому поверсі спостерігачі бачили розбиті вікна із північно-західного боку. Всередині квартири члени патруля Місії бачили пошкодження у куті стіни на кухні. За їхньою оцінкою, пошкодження утворилося від влучення снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу, ймовірно, із західно-північного заходу. Мешканець квартири (віком 20–29 років) розповів СММ, що він перебував у сусідній кімнаті, коли почув удар на кухні, а потім побачив розбите вікно і натрапив на снаряд, що лежав у кухонній раковині. Це сталося 19 грудня приблизно о 12:00.
На вул. Незалежності України, 22, члени патруля Місії бачили пробоїни з північно-західного боку триповерхового будинку. Команда СММ визначила, що пошкодження були спричинені влученням снарядів, випущених з озброєння невстановленого типу, ймовірно, із північно-західного напрямку. Робітниця (віком 30–39 років), що перебувала в будинку, розповіла спостерігачам, що обстріл стався 19 грудня приблизно о 13:00.
21 грудня на вул. Советській, 22/2, члени патруля Місії бачили пробоїну з західного боку двоповерхового будинку. За оцінкою СММ, вона утворилася від влучення снаряда, випущеного з гармати калібру 30 мм із західного напрямку. За 10 м на південь від будинку команда СММ також бачила зруйноване складське приміщення. Мешканка (віком 60–69 років) повідомила спостерігачам про те, що 19 грудня вона була вдома, коли приблизно о 12:00 вона почула удар і побачила, як із даху складського приміщення піднімаються клуби диму і пилу.

В Ясинуватій, на вул. Заводській, 50, виявлено свіжу вирву на подвір’ї за 3 м на північ від одноповерхового будинку. За оцінкою спостерігачів, вона утворилася від розриву снаряда, випущеного з озброєння невстановленого типу з північного напрямку. Зафіксовано осколкові пошкодження на даху, боковій стіні і воротах із північного боку будинку, а також осколкові пошкодження стелі і стін в кімнаті, розташованій із північного боку будинку. За словами мешканця (віком 40–49 років) будинку, обстріл стався 20 грудня в період між 20:30 і 20:50, коли він із дружиною та 12-річною донькою був вдома. Він додав, що вони полягали на підлогу і накрилися матрацами, допоки не припинився обстріл.
На вул. Квартал 102, 11, у квартирі № 73 на горішньому поверсі семиповерхового житлового будинку виявлено свіжу пробоїну в стелі на кухні, а також розбиті вікна із північного боку. У квартирі № 75 на горішньому поверсі того самого будинку виявлено свіжу пробоїну у стіні з північного боку кухні, а також північні вікна, розбиті снарядом, що утворив цю пробоїну. Команда СММ визначила, що обидва зазначені пошкодження були спричинені влученням снарядів, випущених з озброєння невстановленого типу з північного напрямку.

 

22 грудня
Повідомлення про жертву серед цивільного населення:

21 грудня співробітник поліції в підконтрольному урядові м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська) повідомив спостерігачам, що 8 грудня поблизу підконтрольного урядові м. Гірське (63 км на захід від Луганська) було виявлено тіло чоловіка, і додав, що того ж дня тіло було доправлено в морг Лисичанська. 22 грудня медперсонал у морзі Лисичанська розповів команді СММ, що тіло чоловіка було виявлено 9 грудня в районі між підконтрольним урядові н. п. Золоте-4 (60 км на північний захід від Луганська) та підконтрольним «ЛНР» н. п. Золоте-5 (61 км на північний захід від Луганська). Співробітник моргу також повідомив, що чоловік (37 років) був жителем Гірського і загинув в результаті осколкових поранень грудної клітки.

Повідомлення про спричинені обстрілами пошкодження цивільних об’єктів у житлових районах. 22 грудня члени патруля Місії зафіксували місця вогневого ураження в Ясинуватій:
На вул. 102 Квартал, 10, зафіксовано 20 вибитих вікон на зовнішній західній стіні п’ятиповерхового багатоквартирного житлового будинку. У квартирі на другому поверсі будинку команда виявлено свіжі осколкові пошкодження дерев’яної перегородки балкона, що виходить на захід, 3 вибиті балконні вікна, вибиті вікна в кухні та ванній (усі виходять на захід). Спостерігачі визначили, що пошкодження були спричинені влученням артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку. Мешканка квартири (78-річна жінка) розповіла, що обстріл почався приблизно о 22:00 20 грудня, а також повідомила, що 50-річний чоловік, який проживав у сусідній квартирі, помер того ж вечора від осколкових поранень
На вул. 102 Квартал, 11, зафіксовано осколкові пошкодження зовнішніх північних стін першого поверху шестиповерхового багатоквартирного житлового будинку, всі вікна (не менше 100) на тій самій стороні були вибиті. Команда СММ також бачила свіже місце вогневого ураження у верхньому лівому кутку одного з вікон на п’ятому поверсі будинку і зафіксувала осколкові пошкодження на фасаді і схилі даху над вікном. На схилі даху члени патруля Місії бачили 2 свіжі місця вогневого ураження, а також 2 зруйновані димоходи, розташовані приблизно за 1–5 м на схід від них. Спостерігачі бачили вирву в ґрунті приблизно за 5 м на північ від будинку. Команда СММ відвідала квартиру на п’ятому поверсі та зафіксувала там осколкові пошкодження східних і південних стін вітальні. Спостерігачі також відзначили, що всі вікна квартири були вибиті та затягнуті полімерною плівкою. Мешканка квартири (34-річна жінка) розповіла їм, що обстріл почався приблизно о 22:00 20 грудня. Члени патруля Місії визначили, що пошкодження були спричиненні розривом артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку.
Спостерігачі зафіксували свіжу вирву в дворі між двома одноповерховими будинками № 36 і 38 на вул. Заводській (приблизно за 4,5 м на схід від першого будинку і за 5 м на захід від другого). Команда СММ бачила, що паркан між ними був зруйнований. Члени патруля Місії також зафіксували осколкові пошкодження східної стіни будинку № 38 на вул. Заводській. Крім того, вони бачили, що вікна розташованого неподалік гаража, що виходять на схід, були вибиті. Спостерігачі також відзначили руйнування південного кута сараю, розташованого приблизно за 20 м на південь від вирви, а також надвірного туалету, розташованого приблизно за 25 м на південь від вирви. За їхньою оцінкою, пошкодження утворились в результаті розриву артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку. Мешканець будинку № 36 на вул. Заводській розповів спостерігачам, що обстріл почався приблизно о 22:00 20 грудня.
На вул. Карла Маркса, 47, команда СММ бачила свіжу вирву в дворі приблизно за 20 м на північ від одноповерхового будинку. Спостерігачі зафіксували пошкодження газопроводу, що проходить приблизно за 8 м на схід від вирви. Упродовж свого перебування там вони також бачили, як робітники проводили ремонтні роботи. Спостерігачі визначили, що пошкодження утворилися в результаті розриву артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку.
На вул. Карла Маркса, 45, члени патруля Місії бачили вирву в ґрунті приблизно за 20 м на північний схід від будинку і визначили, що вона утворилася в результаті розриву артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку.
На вул. Карла Маркса, 66, команда СММ бачила осколкові пошкодження північно-східного схилу даху і вибиті вікна, що виходять на північний схід, а також відзначила, що північно-східний кут одноповерхового будинку був зруйнований. Спостерігачі бачили, що паркан приблизно за 3 м на північ від будинку також зруйнований. Члени патруля СММ зафіксували вирву в дворі приблизно за 15 м на південь від будинку й орієнтовно за 5 м на схід від господарської споруди, на якій вони також помітили осколкові пошкодження східної стіни та вибите вікно, що виходить на схід. Команда Місії визначила, що пошкодження утворилися в результаті розриву артилерійського снаряда калібром не менше 122 мм, випущеного з північно-західного напрямку. Жінка (у віці 40–50 років) повідомила СММ, що вона онука власниці будинку (81-річної жінки), яка отримала осколкові поранення в результаті обстрілу приблизно о 22:00 20 грудня і була доправлена до лікарні в Ясинуватій

 

25 грудня
Повідомлення у ЗМІ про жертву серед цивільного населення:

23 грудня військовослужбовець Збройних сил України повідомив СММ, що 21 грудня чоловік (віком 71 рік) привів у дію міну-пастку, перебуваючи поза асфальтованою дорогою північніше від блокпосту, розміщеного біля с-ща Березове (31 км на південний захід від Донецька). Волонтер-парамедик, який, за його словами, працював неподалік в момент інциденту, розповів команді Місії, що чоловік зійшов із дороги на покриту рослинністю ділянку, де зачепив міну-пастку, металеві осколки якої уразили ліву частину грудної клітки та ліву ногу чоловіка. Медичні працівники лікарні у підконтрольному урядові м. Волноваха (53 км на південь від Донецька), куди доправили чоловіка, показали спостерігачам рентгенівські знімки, на яких, за словами медиків, видно приблизно 15–20 осколків, що потрапили у ліву ногу, стегно та грудну клітку пацієнта.

29 грудня

Повідомлення про жертву серед цивільного населення:неповнолітня особа зазнала тілесних ушкоджень внаслідок вибуху у підконтрольному урядові с. Гончарівка (132 км на північний захід від Луганська). Жінка (віком 40–49 років) повідомила СММ, що 27 грудня у своєму будинку в Гончарівці вона почула гучний вибух, а за ним пронизливий крик свого сина (віком 11 років). Він стікав кров'ю, та йому відірвало праву руку. За словами матері, наразі хлопець перебуває у лікарні підконтрольного урядові м. Лисичанськ (75 км на північний захід від Луганська). У підконтрольному урядові м. Сватове (125 км на північний захід від Луганська) співробітник поліції повідомив СММ, що його відділу відомо про інцидент і ведеться розслідування за фактом «необережного поводження з вибуховим пристроєм». Проте співробітники відділу ще не розмовляли з постраждалим, оскільки він дотепер залишається у відділенні інтенсивної терапії.

 Поділитися