MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Минулого року НСЖУ зафіксувала 90 випадків застосування сили до журналістів

16.01.2018   
ХПГ-інформ
Національна спілка журналістів України (НСЖУ) торік зафіксувала 90 випадків фізичної агресії до працівників ЗМІ.

Національна спілка журналістів України (НСЖУ) торік зафіксувала 90 випадків фізичної агресії до працівників ЗМІ. Про це йдеться у звіті Індексу фізичної безпеки журналістів, оприлюдненому 4 січня.

Найбільше інцидентів – 12 – сталося в червні, 11 – у вересні, по 10 – у травні та липні.

Найбільше таких випадків зафіксовано в Києві та Київській області (29), в Одеській області (10), у Донецькій і Миколаївській (по 6), у Житомирській (5).

Згідно з оприлюдненими відомостями, у 14 випадках нападниками були чиновники, посадовці або депутати, у 8 – правоохоронці. 3 інциденти сталися із застосуванням зброї.

Переважно від фізичної агресії потерпіли чоловіки – 66 випадків, але дістається й жінкам – 24 випадки.

«І в Києві, і в регіонах напади на журналістів залишаються безкарними і провокують нову агресію. Тому НСЖУ послідовна у своїх вимогах: перші особи правоохоронних відомств мають публічно прозвітувати про стан розслідувань злочинів проти журналістів, про зусилля для реального покарання нападників. А майданчиком для такого звіту має бути парламентська трибуна, адже медіаспільнота й далі вимагає проведення парламентських слухань саме з фізичної безпеки журналістів», – зазначив голова НСЖУ Сергій Томіленко.

«Дуже важливо, щоб можновладці розуміли, до чого веде ця тенденція (бездіяльність правоохоронців у розслідуванні злочинів проти журналістів – ред.): вони дають сигнал суспільству і правоохоронцям, що журналістів можна не сприймати серйозно, на журналістів можна скоювати напади. І всі ці правоохоронці, які скоюють напади, розуміють, що головне для них – виконувати накази, не допускати журналістів до зйомки, і їх у будь-якому разі прикриє керівництво», – коментує журналіст програми «Схеми» «Радіо Свобода» Михайло Ткач, який неодноразово був постраждалим, зокрема й від рук самих силовиків.

Довідка. Індекс фізичної безпеки Національної спілки журналістів України – це моніторинг випадків перешкоджання журналістській діяльності із застосуванням фізичної сили. НСЖУ щомісячно оприлюднює випадки фізичної агресії щодо журналістів за період, починаючи з січня 2017 року. Інформація щодо кожного випадку перевіряється експертами НСЖУ і передбачає персональне спілкування з постраждалими з метою підтвердження інформації та в разі потреби – юридичну підтримку.

 Поділитися