MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Про роботу Центру стратегічного захисту ХПГ у 2017 році

02.02.2018   
Євген Захаров
Короткі статистичні відомості про розгляд стратегічних судових справ юристами ХПГ минулого року.

У минулому році юристи Центру стратегічного захисту (ЦСЗ) ХПГ вели провадження у 258 (у 2016 – 186) стратегічних справах. Тут не враховані справи, у яких були подані заяви до Європейського суду з прав людини (ЄСПЛ, Суд) у минулі роки і де могло бути листування із заявником або Судом, а також справи, за якими рішення ЄСПЛ були ухвалені раніше, і юристами ХПГ проводиться моніторинг виконання цих рішень державою.

У стратегічних справах ХПГ працювали 35 юристів, в тому числі 7 постійно працюючих в ХПГ, решта працювали за тимчасовими контрактами. Більш детально із стратегічними справами ХПГ у 2017 році можна ознайомитися в огляді на нашому сайті.

Справи ЦСЗ в Європейському суді з прав людини

137 стратегічних справ стосувалися ЄСПЛ, в деяких з них одночасно відбувалося провадження в національних судах.

У 2016 році ЄСПЛ ухвалив 10 рішень по суті в справах, у яких події відбувалися до 2013 року та юристи ЦСЗ представляли інтереси жертв порушень прав людини. Це рішення щодо катувань в міліції, поганих умов утримання в слідчих ізоляторах, відсутність належної медичної допомоги в установах виконання покарань, відсутність доступу засуджених до матеріалів своїх кримінальних справ, надто тривалий розгляд справ у судах, відсутність ефективного розслідування заяв про вбивство та катування та інші.

У 12 справах юристи ЦСЗ представляли інтереси заявників на стадії комунікації Суду з урядом України.

У 2017 році юристи ЦСЗ підготували й надіслали заяви про порушення Конвенції або про тимчасові заходи за статтею 39 Регламенту Суду у 115 справах. 88 з них стосуються подій на південному сході України: 22справи засуджених, залишених на окупованих територіях, 17 справ про незаконне затримання та катування полонених, а також вбитих і поранених цивільних, 49 справ знищеного під час обстрілів майна. 27 заяв стосувалися інших порушень прав людини: 5 справ пов’язані із «законом Савченко», 4 – з утриманням під вартою вище встановленого строку,18 – з різними питаннями, зокрема, катуваннями у поліції, незаконним утриманням під вартою, поганими умовами утримання під вартою, ненаданням медичної допомоги в ув’язненні, різними аспектами порушень права на справедливий суд тощо.

Стратегічні справи ХПГ в національних судах

У 2016 році юристи ХПГ представляли інтереси жертв порушень прав людини в 121 судовому процесі в національних судах по всій країні. Це 8 справ шукачів притулку, яких прокуратура намагалася екстрадувати, порушуючи принцип неповернення, або яким Державна міграційна служба відмовила в наданні навіть посвідки для тимчасового перебування. Це 13 справ, пов’язаних з війною на сході країни, 7 справ в інтересах потерпілих на київському Євромайдані, зокрема, п’яти героїв «Небесно сотні» – Олега Капіноса, Ігоря Костенка, Леоніда Полянського, Владислава Зубенка та В’ячеслава Веремія. 28 справ стосувалися наркозалежних, хворих на важкі захворювання, а також представників інших вразливих груп ув’язнених, 31 справа – інших питань.

У 36 стратегічних справах юристи ХПГ мали успіх в національних судах., у 3 справах клієнти відмовилися підтримувати справу. Розгляд решти справ триває.

 Поділитися