MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

На Харківщині збиратимуть досвід «шерифів»

01.03.2018   
Юрій Чумак
У трьох областях України – Херсонській, Полтавській та Харківській – розпочався проект «Шерифи для нових громад» покликаний розповісти про успішний досвід територіальних громад у самостійному вирішенні безпекових проблем.

У трьох областях України – Херсонській, Полтавській та Харківській – розпочався проект «Шерифи для нових громад», що реалізується Благодійною організацією «Фонд милосердя та здоров’я» спільно з Громадською організацією «Інформаційний ресурсний центр «Правовий простір».

Проект покликаний розповісти про успішний досвід територіальних громад пілотних областей у самостійному вирішенні безпекових проблем. Результатами дослідження з цієї тематики представники з Херсонщини поділилися 28 лютого у харківському прес-центрі «Накипело», під час круглого столу «Як забезпечується безпека в громадах».

Участь у заході взяли представники поліції, органів місцевого самоврядування, експерти, громадські активісти та журналісти.

Як зазначила Наталя Бімбірайте – керівниця проекту «Шерифи для нових громад», директорка ГО «ІРЦ «Правовий простір», – дільничних офіцерів поліції завжди не вистачало, а останнім часом їх кількість ще скоротилася по всій країні. Кожен з них обслуговує по 5-15 сіл, тому ДОП просто фізично не встигають реагувати на всі виклики про порушення громадського порядку і кримінальні події та ще й займатися профілактикою правопорушень. В результаті криміногенна ситуація в сільській місцевості загострюється.

Тому деякі сільські громади Херсонщини намагаються вирішити проблеми безпеки власними силами, знаходячи способи залучення цивільних осіб до діяльності з забезпечення правопорядку – звісно, у співпраці з поліцією. Наприклад, у селі Стара Збур’ївка та ОТГ Музиківка вже кілька років працюють по два «шерифи», яких обрала громада та які отримують заробітну плату з бюджетів сільських рад. І, вочевидь, працюють добре, адже кількість правопорушень тут у 8 разів менше, ніж у сусідніх селах, де немає «шерифів».

До речі, про досвід Старої Збур’ївки було знято документальну стрічку «Українські шерифи» (режисер Роман Бондарчук), що висувалася для номінації на «Оскар» у 2016 році. Отже, унікальна практика роботи сільських шерифів може стати прикладом для наслідування у громадах інших сіл та містечок.

Юристка проекту «Шерифи для нових громад», керівниця громадської приймальні БО «Фонд милосердя та здоров’я» Олена Старюк розповіла, що існують ще такі форми залучення громадян до вирішення безпекових проблем на місцевому рівні:
1) члени громадських формувань з охорони громадського порядку (діяльність регулюється Законом України «Про участь громадян в охороні громадського порядку і державного кордону»;
2) добровільні помічники дільничних офіцерів поліції (діяльність регулюється наказом МВС №650 від 28.07.2017 р. «Про затвердження Інструкції з організації діяльності дільничних офіцерів поліції»);
3) безробітні, які виконують громадські роботи за видом «інформування щодо запобігання порушень громадського порядку» від центрів зайнятості (механізм визначено ст. 31 Закону України «Про зайнятість населення та «Порядком організації громадських робіт та інших робіт тимчасового характеру», затвердженим постановою Кабінету Міністрів України №175 від 20.03.2013 р.).

На думку учасників круглого столу, тільки спільними зусиллями місцевих активістів, небайдужих до питання забезпечення правопорядку («шерифів»), керівництва органів місцевого самоврядування (в першу чергу – більш спроможних об’єднаних територіальних громад), а також поліції, – можна вирішити більшу частку безпекових проблем громад.

Зібрати позитивний досвід такої роботи, узагальнити його та надати рекомендації щодо поширення в інших регіонах України – одне з головних завдань проекту «Шерифи для нових громад», – наголосила Наталя Бімбірайте.

PS: Реалізація проекту стала можливою за фінансової підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» та Міжнародного Фонду Чарльза Стюарта Мотта.

Довідково:
На Харківщині станом на 01.02.2018 р. зареєстровано 26 громадських формувань з охорони громадського порядку, які діють на території Балаклійського, Барвінківського, Богодухівського, Валківського, Дергачівського, Красноградського, Краснокутського, Нововодолазького районів, а також у Київському районі м. Харкова. Протягом січня дані формування взяли участь у 48 заходах із забезпечення публічної безпеки та за різні правопорушення затримали 101 особу.
Крім того, на 01.02.2018 р. в службі дільничних офіцерів поліції ГУНП в Харківській області налічується 5 помічників ДОП (у Київському, Шевченківському та Індустріальному районах м. Харкова).
За сприяння служби зайнятості у громадських роботах за видом «Інформування населення щодо недопущень громадського порядку» брали участь 35 безробітних осіб: у 2015 р. – 9 чол., у 2016 р. – 13 чол., у 2017 р. – 13 чол. Такі громадські роботи проводилися у Барвінківському, Валківському, Дворічанському, Зміївському, Красноградському та Чугуївському районах.

 Поділитися