MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Лютий 2018 року

02.03.2018   
медіа група ХПГ
  Ситуація в зоні проведення АТО: обстріли, жертви серед цивільного населення. Лютий 2018 року

2 лютого

*Під обстріл потрапило селище Миронівський. В результаті потрапляння снарядів було пошкоджено приватний будинок по вул. Садова та два приміщення рибгоспу

*На зустрічі голови обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза нещодавно звільненій Новоолександрівці, чиновник відмітив, що по-перше в планах забезпечення енергопостачанням та медичним обслуговуванням селян, які з 2014 року жили в «сірій зоні».

Також, Юрій Гарбуз доручив підготувати пакет документів щодо виключення селища Новоолександрівка з населених пунктів, на території яких органи державної влади тимчасово не здійснюють свої повноваження, аби мешканці Новоолександрівки мали змогу отримувати соціальні виплати у повному обсязі.

*За даними МКЧХ внаслідок бойових дій на Донбасі по обидва боки лінії розмежування як мінімум 1500 чоловік зникли безвісти. Більшість зареєстрованих випадків пов’язані з подіями 2014-2015 років.

3 лютого

*Українська сторона СЦКК інформує, що злочинна діяльність (бездіяльність) ватажків окупаційної влади ОРДО щодо ігнорування заявок підприємств Донбасу про надання гарантій безпеки на час проведення обслуговування та ремонтно-відновлювальних робіт на критичних об’єктах інфраструктури уже в найближчий перспективі може призвести до аварійних ситуацій з непередбачуваними наслідками.
Термінового реагування потребує ситуація, що склалася на об’єктах шламонакопичувача 3-ї черги промислових відходів коксохімічного виробництва ТОВ НПО “Інкор і Ко” (розташоване поблизу населеного пункту Новгородське).

Велика кількість опадів та сезонні коливання температури потребують негайного проведення робіт з обслуговування та поточного ремонту об’єктів шламонакопичувача, серед яких:

-відновлення всмоктуючого пристрою трубопроводу повернення освітленої води з шламонакопичувача 3-ї черги до підприємства для переливу хімічнонебезпечних речовин через дамбу;

-обстеження дамби шламонакопичувача 3-ї черги та шламопроводів;

-відбір проб рідини та твердих відкладень;

-відсипання глиною дамби шламонакопичувача.

Українською стороною СЦКК та представниками аварійно-рятувальної служби зазначеного фенольного виробництва скоординовано необхідний порядок дій щодо проведення обслуговування та ремонту визначених об’єктів. Проте, проведення робіт неможливе, оскільки, до цього часу гарантії безпеки з боку ОРДО відсутні.

Українська сторона СЦКК наголошує, що подібні дії (бездіяльність) ватажків ОРДО можуть призвести до екологічної катастрофи на Донбасі, наслідки якої відчують на собі всі мешканці по обидві сторони лінії розмежування.

6 лютого

*Поліція встановлює обставини травмування дітей внаслідок вибуху невідомого предмету у Красногорівці. Вибух стався у приватному будинку. На кухні, де гралися діти, виявлені залишки металевого предмету.

Троє дітей віком 3, 9 і 14 років госпіталізовані з осколковими пораненнями. Двоє молодших дітей перебувають у важкому стані.

Під час вибуху батьки малечі знаходилися в сусідній кімнаті, де вживали алкогольні напої.

* До Попаснянської райдержадміністрації надійшло попередження від Лисичанського УЕГГ філії ПАТ «Луганськгаз» про припинення газопостачання на Комунальному підприємстві «Первомайськтеплокомуненерго». В разі приведення в дію цього попередження два міста Попаснянського району – Золоте та Гірське – залишаться в розпал зимового сезону без тепла. Це – три тисячі абонентів та декілька соціальних об’єктів: медичні заклади, Гірська спеціалізована школа-інтернат, Золотівський професійний ліцей.

Ситуація, склалася не через систематичну несплату за спожиті послуги, а виключно із-за боргів, які залишило по собі колишнє керівництво комунальної установи.

В районі вже є населені пункти, які внаслідок бойових дій близько восьми місяців живуть без газу – Тошківська та Нинєжнська селищні ради.

7 лютого

*Уповноважений з прав людини Валерія Лутковська вже вдесяте здійснила переміщення українських засуджених із місць несвободи так званої «ДНР».

Було переміщено 20 ув’язнених осіб, які відбували покарання в місцях позбавлення волі в так званій «ДНР» і виявили бажання бути переміщеними для подальшого відбування покарання на підконтрольну Уряду України територію.
Загалом, з ініціативи Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини із місць несвободи так званої «ДНР» вдалося перемістити 186 осіб.

9 лютого

*За матеріалами СБУ Лисичанський міський суд виніс вирок бойовику ОРДЛО у вигляді трьох років позбавлення волі.
Правоохоронці встановили, що мешканець Хмельницької області у 2014 році приєднався до терористичної організації «ЛНР». У складі незаконного формування він з автоматичною зброєю виконував різні завдання своїх «ватажків», зокрема щодо розвідки позицій сил антитерористичної операції.

У березні 2016 року військовослужбовці ЗСУ затримали бойовика в Попаснянському районі неподалік розташування армійського підрозділу.
Суд визнав бойовика винним у скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 258-3 та ч. 1 ст. 263 Кримінального кодексу України.

10 лютого

* Керівник обласної військово-цивільної адміністрації Юрій Клименко та голова Попаснянської райдержадміністрації – керівник районної військово-цивільної адміністрації Сергій Шакун на зустрічі з місцевими иешканццями села Катеринівка запевнили, що незабаром буде налагоджено сполучення із іншими населеними пунктами району, розроблено графік маршруту шкільного автобусу, приїздитимете, також відповідно графіку, районна соціальна служба, а на наступному тижні у село прибуде пересувний мобільний офіс «Ощад-банку», який невдовзі відвідуватиме Катеринівку декілька разів на місяць.

Юрій Клименко пообіцяв відновити отримання пільговиками твердого палива, по можливості відновити роботу місцевої пошти та раз на місяць організовувати медичний огляд лікарями різної спеціалізації, перший виїзд яких – це будуть фтизіатри із цифровим пересувним флюорографом – також відбудеться на наступному тижні.

Для місцевих мешканців КПВВ "Золоте" працюватиме з 06 ранку до 20 вечора.

*У м.Часів Яр жінка запросила до себе додому знайомого та сімейну пару. Гості впродовж вечора розпивали спиртні напої, згодом жінка знайомого пішла додому, а господарка квартири лягла спати. Прокинутися жінку змусили крики та лайка чоловіків, які з’ясовували між собою стосунки. Коли побігла до кухні щоб подивитися що сталося, її вдарили по голові, від чого вона втратила свідомість та впала на підлогу.

Під час варки 48-річний співробітник батальйону «Дніпро-1» здійснив у 48-річного опонента постріл з табельної зброї, від чого останній помер. Чоловіка затримано.

12 лютого

*В Гранітному 63-річний чоловік, прибираючи сніг біля свого будинку по вулиці Бейда, отримав кульове наскрізне поранення лівого плеча.

14 лютого

Українська сторона СЦКК інформує, що мешканці населеного пункту Мар’їнка готові ціною власної безпеки гарантувати фахівцям ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» безпеку проведення робіт з відновлення електропостачання до свого міста.

Така ситуація склалась через ігнорування з боку ОРДО заявки ПАТ «ДТЕК Донецькобленерго» на проведення ремонтно-відновлювальних робіт на електрообладнанні трансформаторної підстанції № 2531 та повітряної лінії 6 кВ приєднання «Інтернат» в прольотах опор № 5 – № 12, пошкоджених під час обстрілу бойовиками НЗФ ОРДО ще 04 лютого 2018 року.

У результаті зазначених пошкоджень без електропостачання залишилось близько 160 споживачів.

16 лютого

* В Авдіївці в недобудованому будинку по вулиці Рубіновий (район колишнього магазину «Бомбей») був знайдений труп невідомої жінки 35-45 років. Правоохоронці повідомляють про ознаки насильницької смерті.

17 лютого

*В ніч з 16 на 17 лютого, в результаті артилерійського обстрілу селища Луганське пошкодження покрівлі та скління отримали два житлових будинки по вулиці Миру.

20 лютого

*В зв’язку з різким збільшенням кількості громадян у другій половині дня, які перетинають лінію розмежування через КПВВ «Станиця Луганська», на момент закриття КПВВ на підконтрольній українській владі території залишилось 300 громадян.

22 лютого

*В ході попадання трьох мінометних мін поблизу житлового будинку по вул. Річкова в селищі Криничне пошкодження покрівлі та вікон отримав 1 житловий будинок, в якому проживають 4 людини, в тому числі жінка похилого віку.

В ході попадання дванадцяти мінометних мін в житловий сектор селища Троїцьке, пошкодження скління отримали 5 житлових будинків по вул.Нижня, пров.Нижній і вул.Поштовій, в яких проживають 11 осіб, в тому числі 7 літніх людей.

В ході попадання семи мінометних мін поблизу житлового будинку по вул. Миру в селищі Луганське, пошкодження покрівлі та скління отримав 1 будинок.

23 лютого

*В результаті обстрілу Новотроїцького пошкодженно 2 будинка по вулиці Вербній.

24 лютого

*Внаслідок нічного обстрілу селища Луганське певна частина населеного пункту залишилась без світла. Снаряди пошкодили лінію електромереж та вивели з ладу електротрансформатор.

В ході мінометного обстрілу селища Луганське в ніч з 23 на 24 лютого, пошкодження скління і покрівлі отримали 9 будинків, в яких проживають 16 мирних жителів вулицями Верхня (Щорса) і Хліборобів (Калініна).

У двох сімей пошкоджені теплиці, розташовані на присадибних ділянках.

25 лютого

*Під обстріл потрапив населений пункт Підлісне. Один із снарядів потрапив у будинок по вул. Первомайській, 23. Внаслідок попадання частково зруйновано фундамент та перекриття даху, вибиті вікна.

27 лютого

*Контрольні пункт в’їзду-виїзду з 1 березня 2018 року переходять на літній графік роботи і працюватимуть з 7:00 до 18:30.

* Під час пошкодження лінії електропередач, без енергопостачання залишився селище Майорськ (багатоквартирні будинки) і КПВВ, розташоване в населеному пункті.

КПВВ продовжує здійснювати свою діяльність, використовуючи генератори для безперервної роботи.

У найбільш важких умовах опинилися сім’ї, які проживають в багатоквартирних будинках (близько 70 сімей), які через відсутність в селищі четвертий рік газу та центрального опалення, змушені були опалюватися електроприладами. Температурний режим на вулиці -15 градусів за Цельсієм.

28 лютого

*На Луганщині за матеріалами Служби безпеки України оголошено про підозру чотирьом суддям, які приєдналися до терористичних угруповань ОРЛО.

Правоохоронці встановили, що четверо українських суддів, перебуваючи у лавах терористів, виконували функції «судових органів». Оперативники спецслужби задокументували факти здійснення зловмисниками функції «правосуддя» від імені так званої «ЛНР».
За матеріалами СБУ фігурантам справи заочно повідомлено про підозру у вчиненні злочину, передбаченого ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України.

Усього на Луганщині за період проведення антитерористичної операції оголошено про підозру щодо участі у діяльності терористичної організації одинадцяти представникам судової влади. До цих зловмисників буде застосовано процедуру заочного засудження.

 Поділитися