MENU
Гаряча лінія з пошуку зниклих безвісти в Україні
Документування воєнних злочинів в Україні.
Глобальна ініціатива T4P (Трибунал для Путіна) була створена у відповідь на повномасштабну агресію Росії проти України у лютому 2022 року. Учасники ініціативи документують події, у яких є ознаки злочинів згідно з Римським статутом Міжнародного кримінального суду (геноцид, злочини проти людяності, воєнні злочини) в усіх регіонах України

Крим останніми днями (26.03–02.04.2018)

03.04.2018   
ХПГ-інформ

Повідомлення з окупованого Криму: судові розгляди у справах кримських татар, лівих активістів, голодування Володимира Балуха й побиття його конвоєм, інше.


27.03.2018 адвокат Едем Семедляєв (разом з Емілем Курбедіновим) написав у Facebook про погіршення здоров’я фігурантів «справи Веджіє Кашка» Бекира Дегерменджи та Казима Аметова.

«Здоров’я Бекира Дегерменджи викликає серйозні побоювання. На превеликий жаль, у нього розвивається пневмонія. Він потребує кваліфікованої медичної допомоги, надання якої в катівні СІЗО є неможливим. Нами неодноразово дана проблема була озвучена й оскаржена, проте ситуація залишається незмінною.

Подібна ситуація з Казимом Аметовим. Нагадаю, він хворіє на високий артеріальний тиск, а також останнім часом у нього різко погіршився зір. На жаль, під час обрання запобіжного заходу суди не беруть до уваги дані – важливі – аспекти», – мовиться в повідомленні.

Нагадаємо, 23 листопада минулого року ФСБ РФ спільно з МВС затримала кримських татар Бекира Дегерменджи, Кязима Аметова, Асана Чапуха, Руслана Трубача та Куртсеїта Абдуллаєва, якого пізніше відпустили. В будинку ще однієї активістки, Ельміри Газієвої-Баранової, проводився трус.

Чоловіків звинувачують у вимаганні у громадянина Туреччини. Проте, вони намагалися допомогти родині Веджіє Кашка – ветерану кримськотатарського національного руху – повернути вкрадені цим громадянином Туреччини гроші. Мова мовиться за Юсуфа Айтана, який украв у родини Кашка велику грошову суму. На думку першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова, російські спецслужби використали турка, чи той сам пішов з ними на співпрацю, щоби таким чином запобігти повертанню боргу.

У момент облави затримані були в кафе разом з Веджіє Кашка. Вони прийшли туди на прохання саме Юсуфа Айтана, який напередодні пообіцяв їм повернути гроші. Під час затримань Веджіє Кашка стало зле. Її увезли на «швидкій». Дорогою до лікарні жінка померла.


Засуджений в окупованому Криму український активіст Володимир Балух після оголошення голодування лише п’є воду і чай. Про це 27.03.2018 повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на керівника Кримської правозахисної групи Ольгу Скрипник.

«Адвокат намагався кілька разів відвідати Балуха, але через великі черги до СІЗО йому так і не вдалося цього зробити. Поки що нам відомо, що він вживає тільки рідини: вода, чай. Ніяких твердих продуктів він не їсть», – повідомила Скрипник.

Як вона каже, Балух міг залишитися в СІЗО без речей першої необхідності.

«Після того, як 19 березня Балуха повезли на суд у Роздільне й обрали йому запобіжний захід – його відразу відвезли до одиночної камери, не давши зібрати особисті речі, засоби гігієні. Ми зараз не знаємо, чи має він необхідні речі», – додала правозахисниця.

Володимир Балух. Фото: Антон Наумлюк (RFE/RL)

28.03.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на дружину Володимира Балуха Наталю Балух, що близькі родичі не можуть отримати інформацію про стан здоров’я активіста.

«Ми не знаємо, що він там і як. Навіть не знаємо, чи живий він… Нічого», – уточнила Наталя Балух.

31.03.2018 Кримська правозахисна група повідомила на своєму сайті, що Володимир Балух продовжує голодування. Про це стало відомо після того, як напередодні, 30 березня, його відвідав адвокат. Балуха перевели з одиночної камери до іншої, із кращими умовами, де він перебуває під постійним відеоспостереженням.

У камері Володимира Балуха є сусід, якому співробітники СІЗО приносять домашню їжу. Українець тлумачить це як форму знущання та спробу примусити його вийти з голодування. Й до початку голодування до активіста в камеру приходили співробітники СІЗО із намаганнями відмовити його від голодування. Як кажуть правозахисники, Балух сильно схуд і змарнів.

02.04.2018 сайт «Крым.Реалии» повідомив, посилаючись на адвоката Ольгу Дінзе, що її підзахисного Володимира Балуха побив конвой після розгляду апеляційної скарги в підконтрольному московській владі Роздільненському суді в Криму.

За інформацією адвоката, адміністрація СІЗО також відмовила Балуху в наданні води на підставі того, що він оголосив голодування. Дінзе оцінює стан засудженого активіста як поганий, але не критичний.

Раніше суд задовольнив клопотання захисту, щоби його громадським захисником став архієпископ Клімент (глава Кримської єпархії УПЦ КП). У клопотанні мовиться, що підставою є необхідність підтримати психологічний стан Балуха, підірваний ситуацією, що склалася навколо нього.


28.03.2018 в Північнокавказькому окружному військовому суді в Ростові-на-Дону (РФ) після перерви продовжено розгляд «ялтинської справи Хізб ут-Тахрір», – повідомив сайт «15 минут». Нагадаємо, на лаві підсудних – Муслім Алієв, Рефат Алімов, Енвер Бекиров, Арсен Джеппаров, Емір-Усеїн Куку та Вадим Сірук, яких звинувачують в участі в організації Хізб ут-Тахрір, визнаній у РФ терористичною, а також у підготовці до захоплення влади в Криму.

Фото з сайту «15 минут»

У засіданні по відеозв’язку допитали свідка обвинувачення, жителя Ялти Олександра Асланова, який перебував у Військовому гарнізонному суді Сімферополя. Похмурий чоловік у камуфляжевій камізельці представився помічником інженера міністерства охорони здоров’я Криму, а на деякі питання відповідав «никак нет» і «так точно».

Адвокати політв’язнів розповіли, що Асланов казав здебільшого про саму організацію Хізб ут-Тахрір та її діяльність на Кавказі. Щодо обвинувачуваних він зазначив, що спілкувався з ними ще до анексії. Після 2013–14 років зв’язок перервався.

«Щодо Вадима Сірука, то він (свідок, – ред.) давав свідчення про події до березня 2014 року. Решта – загальні розповіді про Хізб ут-Тахрір, про Кавказ… Чому ці питання ставилися – незрозуміло… Чогось конкретного про дії хлопців, зокрема, Вадима Сірука, не було», – розповів адвокат Еміль Курбедінов.

Подібні відомості свідок надав і про Арсена Джеппарова.

«З приводу Арсена Джеппарова свідок сказав, що бачив його в 2012–13 роках, а на питання про повалення державного ладу Джеппаровим, свідок відповів, що такого не було, і зазначив, що після 2013 року він його більше ніколи не бачив і з ним не спілкувався», – додав адвокат Айдер Азаматов.

Також стало відомо, що свідок брав участь у хатньому трусі у Вадима Сірука як експерт з ісламської літератури, а також є членом «Самооборони Криму».

Як повідомив того дня сайт «Крым.Реалии», посилаючись на громадську організацію «Кримська солідарність», підконтрольний московській владі Військовий гарнізонний суд Сімферополя допитав свідка в «ялтінській справі Хізб ут-Тахрір».

«Сьогодні був допитаний свідок обвинувачення Олександр Вікторович Асланов. Його свідчення відрізнялися від свідчень, які були їм надані під час допиту. У засіданні оголошено перерву», – мовиться в повідомленні організації у Facebook.

Засідання було закритим, крім адвокатів до судової зали нікого не пускали. Суд переніс засідання на 12 квітня 2018 року.


28.03.2018 у підконтрольному московській владі Євпаторійському міському суді відбулося засідання з продовження запобіжного заходу «лівому» активісту, антифашисту Євгену Каракашеву. Про це повідомив у Facebook активіст Михайло Батрак.

Каракашева обвинувачують у «розпалювані ненависті й ворожнечі» (ч. 2 ст. 282 КК РФ) та в «публічних закликах до здійснення терористичної діяльності або публічному виправданні тероризму» (ч. 2 ст. 205.2 КК РФ). За другою статтею Каракашеву загрожує до семи років позбавлення волі. Підставою до порушення кримінальною справи стали записи Каракашева в соціальній мережі «ВКонтакте».

Євген Каракашев
Фото з сайту memohrc.org

Засідання проходило в закритому режимі, не допустили навіть батьків. Попри позитивні характеристики та аргументи адвоката Олексія Ладіна про відсутність підстав для продовження такого суворого запобіжного заходу як тримання під вартою, суддя Ірина Каменькова продовжила його до 30 квітня 2018 року. Одна з підстав, вже традиційна для кримських судів, – наявність у Каракашева українського пашпорту. На думку судді, український пашпорт, вилучений під час трусу, може дати можливість підсудному сховатися від слідства.

Нагадаємо, вранці 1 лютого 2018 року в Євгена Каракашева відбувся хатній трус, щодо активіста застосували грубу фізичну силу. Після трусу його доставили до ІТТ. Наступного дня Євпаторійський міський суд обрав Каракашеву запобіжний захід у вигляді тримання під вартою в СІЗО міста Сімферополя.


30.03.2018 підконтрольний московській владі Верховний суд Криму зняв з розгляду апеляційну скаргу на продовження арешту трьом фігурантам «бахчисарайської справи Хізб ут-Тахрір» Ернесу Аметову, Серверу Зекир’яєву й Тимуру Ібрагімову. Про це того дня повідомив сайт «Крым.Реалии», посилаючись на адвоката Олексія Ладіна.

«Ібрагімову не був наданий перекладач, не було перекладено постанову суду першої інстанції, тепер треба усунути це порушення. Це вже друге зняття з апеляційного розгляду й направлення до суду першої інстанції. Тобто вони вже вдруге не можуть додержати формальностей, щоби апеляція могла розглянути. Це форс-мажорна ситуація, апеляція старається звичайно все виправити й розглянути», – зазначив адвокат.

Відповідно до оцінки Ладіна, орієнтовно процес може затягнутися на місяць, опісля відбудеться ще одне судове засідання.

Фото з сайту «15 минут»

Нагадаємо, 11 жовтня 2017 року в Бахчисараї російські силовики провели масові хатні труси в кримських татар. У результаті були затримані шість чоловік: Тимур Ібрагімов, Мемет Белялов, Сервер Зекир’яєв, Сейран Салієв, Марлен (Сулейман) Асанов і Ернест Аметов. Їх обвинувачують у «терористичній діяльності». Сулеймана Асанова окупанти мають намір судити як організатора, інших – як співучасників.


ІНШЕ

Секретаріат ЮНЕСКО оприлюднив доповідь Генерального директора Організації на виконання рішення Виконавчої ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)». Про це 26.03.2018 повідомило МЗС України на своєму сайті.

У документі наголошується на грубих порушеннях з боку окупаційної влади, зокрема у сфері захисту культурної спадщини: так званих «реставраційних роботах» на території Ханського палацу в Бахчисараї, що загрожують історичній та культурній автентичності цього об’єкта, внесеного до Попереднього списку культурної спадщини ЮНЕСКО, а також проведенню усупереч нормам міжнародного права археологічних розкопок та вивезенню артефактів з території Криму.

Фото з сайту «15 минут»

У доповіді нагадується про необхідність виконання резолюцій ГА ООН щодо Криму, остання з яких – «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та м. Севастополь (Україна)» від 19 грудня 2017 року – зобов’язує Росію виконувати рішення Міжнародного суду ООН щодо прав кримськотатарської спільноти та забезпечення доступу до освіти українською мовою на окупованому півострові.


Як повідомило 29.03.2018 Міністерство інформаційної політики України на своєму сайті, телеканал Мультимедійної платформи іномовлення України UA|TV розпочав мовлення у тестовому режимі на окуповані території Криму та Донбасу.

Так, з телевежі в Чонгарі (Херсонська область) ТОВ «Телемережі України» розпочали трансляцію UA|TV в тестовому режимі на 50-му ТВК з потужністю 1 кВт у цифровому форматі DVB-T2. З телевежі у Волновасі (Донецька область) Концерн радіомовлення, радіозв’язку та телебачення (РРТ) включив UA|TV в тестовому режимі на 22-му ТВК з потужністю 1 кВт у цифровому форматі DVB-T.

Генеральний директор ДП «Мультимедійна платформа іномовлення України» Людмила Березовська зазначила, що основною метою створення системи іномовлення України є забезпечення глядацькій аудиторії можливості формувати власний незалежний погляд на події та явища, які відбуваються в Україні.

Телеканал UA|TV розпочав мовлення 1 жовтня 2015 року. Правовим підґрунтям для його роботи є розроблений Міністерством інформаційної політики Закон України «Про систему іномовлення України», ухвалений Верховною Радою 8 грудня та підписаний Президентом 28 грудня 2015 року. Канал транслює новини та програми власного виробництва через супутникові та кабельні мережі п’ятьма мовами – українською, англійською, російською, арабською та кримськотатарською.


Російська поліція в Криму проводить постійний моніторинг Інтернету для виявлення ознак екстремізму – про це заявив голова Управління МВС РФ по Криму Сергій Абісов на засіданні російського парламенту Криму, – повідомив 30.03.2018 сайт «Крым.Реалии».

«Постійно ведеться моніторинг інформаційних потоків у мережі Інтернет з метою виявлення осіб і організацій, які розміщують у соціальних мережах публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності, які розповсюджують матеріали екстремістського змісту», – мовиться в повідомленні.

Як каже Абісов, поліціянти провели 71 огляд інтернет-сторінок, заблокували доступ до 8 груп, сайту, а також видалили 2 сторінки користувачів за вміст екстремістських матеріалів.

 Поділитися